Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Η απωθημένη από τη μνήμη τραγωδία του Λουζνίκι,

28 χρόνια πριν, του Ηλία Καραγιάννη (iliaskaragiannis@hotmail.com)

Τα μοντέρνα καθίσματα του σταδίου Λουζνίκι ήταν καλυμμένα από σμάρια φωνακλάδων Ρώσων οπαδών της Σπαρτάκ Μόσχας, που χαμογελούσαν πλατιά ενώ παρακολουθούσαν τους αρτίστες της Τσέλσι να εισέρχονται στο μεγαλύτερο στάδιο της Ρωσίας την Τρίτη το απόγευμα. Εκφραστές ενός σαγηνευτικού ποδοσφαίρου, που γεννά μια ανέμελη χαρά στους θεατές του την εφετινή σεζόν, οι Μαλουντά, Τέρι, Ανελκά και Κάρλο Αντσελότι έμελλε να βρεθούν στο Λουζνίκι την παραμονή μιας τραγωδίας με πολυαίμακτο τίμημα για τον «βασιλιά των σπορ» πριν από 28 χρόνια.
Η 20ή Οκτωβρίου του 1982 ήταν η βραδιά που η βαριά σιωπή του θανάτου απλώθηκε σαν σάβανο πάνω από τη Μόσχα. Οδυρόμενες κραυγές ανακατεύονταν με γοερές προσευχές, ενώ περισσότεροι από 350 Ρώσοι συνθλίβονταν στη μοναδική πόρτα που είχαν αφήσει ανοιχτή οι αστυνομικές αρχές στο ματς της Σπαρτάκ Μόσχας με την ολλανδική Χάρλεμ για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, το οποίο παρακολούθησαν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σχεδόν 15.000 άνθρωποι. Στο έλεος της άμπωτης και της παλίρροιας του συνωστισμού, πομπές από μπλεγμένες σκιές προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τον θάνατο. Αν και επρόκειτο για παιχνίδι ευρωπαϊκής διοργάνωσης, εντούτοις η... μισή αλήθεια μαθεύτηκε μόλις 7 χρόνια μετά!
Το 1989 ανακοινώθηκε ότι το... 1982 είχαν χάσει τη ζωή τους 66 άνθρωποι, αλλά, όπως επιβεβαίωσαν αυτόπτες μάρτυρες της τραγωδίας, που ξέθαψαν τις καταχωνιασμένες αναμνήσεις τους από το πλέον σκοτεινό μέρος της μνήμης τους για να συνθέσουν τα κομμάτια της ιστορικής αλήθειας, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 350. Τη συγκάλυψη του μαρτυρικού γεγονότος συνόδευσαν «μαφιόζικες» απειλές κατά των συγγενών των θυμάτων για τη μη αποκάλυψη της τραγωδίας και η μαζική ταφή, σε μια χώρα που έμοιαζε σαν τη στρουθοκάμηλο που χώνευε τα μυστικά της...
*** Ο παγωμένος αέρας έτσουζε σαν τη λάμα μαχαιριού την 20ή Οκτωβρίου του 1982. Αυτή ήταν η κυριότερη αιτία που αρκετοί οπαδοί της Σπαρτάκ απέφυγαν να μεταβούν στο Λουζνίκι για να παρακολουθήσουν την αναμέτρηση με την ολλανδική Χάρλεμ για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ, όπου θα καθόριζε και την ομάδα που θα προκρινόταν στη φάση των 16!
Σχεδόν 100 ήταν οι τολμητίες Ολλανδοί που δεν δίστασαν να βρεθούν ανάμεσα σε περίπου 15.000 Ρώσους οπαδούς. Η μικρή προσέλευση των θεατών οδήγησε τις αρχές στην τοποθέτηση του πρώτου κρίκου στην αδιάσπαστη αλυσίδα των τρομακτικών λαθών, όπως σημειώνει ο δημοσιογράφος και τότε θεατής του ματς Αλεξάντερ Προσβέτοφ. «Βρισκόμασταν όλοι στην εξέδρα απέναντι από τα δημοσιογραφικά θεωρεία.
Εκείνη την εποχή ήταν παράνομο για παιδιά κάτω των 16 ετών να παρευρίσκονται σε νυχτερινά παιχνίδια χωρίς τη συνοδεία κηδεμόνα. Έτσι η αστυνομία είχε ανοίξει μόλις μία θύρα για να εξετάσει καλά τα χαρτιά μας». Αυτή η έμπνευση των αρχών αποτέλεσε και την αρχή του τέλους για περισσότερους από 350 ανθρώπους. Με το ματς να κυλά σε νωχελικούς ρυθμούς και τους παίκτες της Σπαρτάκ να γλιστράνε στον παγωμένο αγωνιστικό χώρο του Λουζνίκι με τη δεξιοτεχνία αθλητών πατινάζ, οι περισσότεροι οπαδοί σκέφτηκαν να αποχωρήσουν πριν ολοκληρωθεί το ματς με σκορ 1-0. Ήθελαν να αποφύγουν τον συνωστισμό στον σταθμό του ηλεκτρικού στον λόφο του Λένιν, στη δεξιά όχθη του ποταμού Μόσχα. Ενώ οι περισσότεροι εκ των 15.000 θεατών κατευθύνονταν προς τη μοναδική θύρα εξόδου, ο Σεργκέι Σβετσόφ σκόραρε το δεύτερο γκολ της αναμέτρησης. Το αναθεματισμένο! Αυτό για το οποίο χρόνια αργότερα, με φωνή σπασμένη από τη συμφορά, εξομολογήθηκε: «Εύχομαι να μην είχα σκοράρει ποτέ».
Αίφνης οι οπαδοί που είχαν εισέλθει στο τούνελ της εξόδου γύρισαν αστραπιαία για να ρίξουν το τελευταίο βλέμμα στον αγωνιστικό χώρο, που για αρκετούς εξ αυτών έμελλε να είναι και το έσχατο της ζωής τους...
*** Τα σκαλοπάτια του Λουζνίκι είχαν καλυφθεί από πάγο. Η ξαφνική κίνηση των περισσοτέρων έπειτα από το γκολ οδήγησε σε ένα μεγάλο ντόμινο. Κορμιά έπεφταν στο έδαφος ενώ στην έξοδο της θύρας οι αστυνομικοί, όπως βεβαιώνουν αυτόπτες μάρτυρες, δεν επέτρεπαν την επιστροφή στις εξέδρες. «Στα γλιστερά σκαλοπάτια άνθρωποι έπεφταν, παρασύροντας ο ένας τον άλλο στο έδαφος. Ήταν σαν ένα μεγάλο ντόμινο», θυμάται ο μετέπειτα πρωταθλητής του τένις και θεατής εκείνου του ματς Αντρέι Τσεσνόκοφ.
«Για να προστατεύσω τον εαυτό μου, πήδηξα ένα προστατευτικό εμπόδιο και ξέφυγα την τελευταία στιγμή. Πίσω μου βρισκόταν μια σειρά κορμιών, που εξέτειναν τα χέρια τους και κλαίγοντας φώναζαν, βοήθησε με, σώσε με. Έμειναν εκεί, σε έναν σωρό από πτώματα».
Ο Προσβέτοφ ήταν περισσότερο τυχερός, καθώς βρισκόταν μακριά από την εστία του θανάτου.
«Ήταν σκοτεινά και πολύ γλιστερά. Υπήρχαν κάποια προστατευτικά εμπόδια και πολλοί αστυνομικοί που δεν γνώριζαν τι να κάνουν ενώ κορμιά συνθλίβονταν. Ήμουν τυχερός, γιατί ήμουν μακριά από τον θάνατο. Κατάλαβα αμέσως, όμως, ότι κάτι τραγικό συνέβη».
Ενώ απελπισμένοι άνθρωποι αλάλαζαν τρομοκρατημένοι, έκπληκτοι αστυνομικοί παρακολουθούσαν σιωπηλοί τις σκηνές, ενώ ο πιτσιρικάς Τσεσνόκοφ προσπαθούσε να διασώσει όποιον μπορούσε.
«Κατάφερα να τραβήξω εκτός ένα πολύ μικρό παιδί και να το πάω σε ένα ασθενοφόρο. Αλλά όταν φτάσαμε ήταν νεκρό. Είδα με τα μάτια μου τουλάχιστον 100 πτώματα». Οι φρικιαστικές φωνές ενώνονταν δημιουργώντας ένα νοητό μωσαϊκό κόλασης. Περισσότεροι από 350 άνθρωποι σκοτώθηκαν, και το πρώτο μέλημα της κομμουνιστικής ηγεσίας ήταν να μη μάθει τίποτα η παγκόσμια κοινή γνώμη.
*** Την επόμενη ημέρα, με ένα κρυπτογραφικό μήνυμα, η εφημερίδα «Vechernaya Moskva» ενημέρωνε για την τραγωδία:
«Ένα περιστατικό συνέβη χθες στο Λουζνίκι. Μετά το τέλος του ποδοσφαιρικού παιχνιδιού μερικοί θεατές τραυματίστηκαν».
Τίποτα άλλο. Ούτε εκείνη την ημέρα, μήτε την επόμενη, ούτε την επόμενη εβδομάδα, μήνα, χρόνο, χρόνια...
*** Με τον Λεονίντ Μπρέζνιεφ στο νεκροκρέβατο (έμελλε να εκπνεύσει 21 ημέρες μετά, στις 10 Νοεμβρίου του 1982) το κομμουνιστικό καθεστώς δεν ήθελε άλλα άσχημα νέα και απέκρυψε τα πάντα. Όπως λένε σήμερα συγγενείς των θυμάτων, απειλήθηκαν για να μην αποκαλύψουν τίποτα. Οι αρχές μάζεψαν άρον άρον τα πτώματα και επέτρεψαν στους συγγενείς τους μόλις 40 λεπτά μαζί τους ως το τελευταίο κατευόδιο, πριν τη μαζική ταφή που ακολούθησε. Τέσσερις μήνες αργότερα, στις 8 Φεβρουαρίου του 1983, διεξήχθη μια δίκη παρωδία, κεκλεισμένων των θυρών, και αποδόθηκαν οι ευθύνες της τραγωδίας στον αποδιοπομπαίο τράγο, τον διευθυντή του γηπέδου Πατσίκιν, ο οποίος, αν και άγουρος στο πόστο του (μόλις 2,5 μήνες), ήρε τις αμαρτίες των αστυνομικών και στρατιωτικών αρχών. Χρειάστηκε να περάσουν 7 χρόνια για να γίνει γνωστή η αλήθεια, το 1989. Είχε προηγηθεί το θανάσιμο λάθος με την προσπάθεια απόκρυψης της έκρηξης στον πυρηνικό αντιδραστήρα του Τσερνομπίλ.
Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ έχανε τη δύναμη του, η Σοβιετική Ενωση κατακερματιζόταν, και τα πρώτα φωτεινά σπαράγματα της αλήθειας έκαναν την εμφάνιση τους σε μια κοινωνία που, όπως αναφέρει η λαϊκή παροιμία τους: «Η αλήθεια σιωπά όταν μιλάει η εξουσία».
Το 1992 ορισμένοι οπαδοί της Σπαρτάκ Μόσχας συνέβαλαν στη δημιουργία ενός μνημείου έξω από το Λουζνίκι, που θα διατηρούσε ζωντανή στη μνήμη την τραγωδία, η οποία στη δίνη εκείνης της ταραγμένης εποχής, όπου ζηλότυπα κρύβονταν τα πάντα, τσακίστηκε, για να εξελιχθεί σε μια απωθημένη «λεπτομέρεια» της ιστορίας!

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

...Ποδόσφαιρο παίζουν άνθρωποι, με σάρκα και οστά.

του Γιώργου Χαλά.

Για τον σερ Αλεξ Φέργκιουσον τα πράγματα είναι μάλλον ξεκάθαρα για το ποδόσφαιρο.
Σε ανύποπτη στιγμή είχε δηλώσει πριν από αρκετά χρόνια:
«Οταν οι κριτικοί του παιχνιδιού προβάλλουν τις θεωρίες τους σχετικά με τις αρετές που κάνουν κάποιες ομάδες καλύτερες από άλλες, με διασκεδάζει πάντοτε η επιμονή τους να εστιάζουν την κριτική τους σχεδόν αποκλειστικά σε συγκρίσεις τεχνικής και τακτικής. Συχνά συζητούν για το ποδόσφαιρο με αφηρημένους όρους, παραβλέποντας ότι στην πραγματικότητα παίζουν άνθρωποι με σάρκα, οστά και συναισθήματα. Οι τακτικές έχουν σημασία, αλλά δεν κερδίζονται έτσι τα ποδοσφαιρικά παιχνίδια. Οι άνθρωποι τα κερδίζουν...».
Πέρα από την τεχνική και την τακτική, λοιπόν, που φυσικά δεν γίνεται να αγνοηθούν αφού αποτελούν τεράστια κεφάλαια για το ποδόσφαιρο, υπάρχουν και τα ενεργειακά - σωματικά και ψυχικά - αποθέματα των παικτών. Διότι όσο καλός ποδοσφαιριστής κι αν είναι κάποιος, δεν θα μπορέσει να αποδώσει αν δεν έχει δυνάμεις.
*** Ποια πρωταθλήματα, λοιπόν, ξεχωρίζουν περισσότερο, όσον αφορά την φυσική τους κατάσταση;
Προπόνηση στα Μελίσσια
*** Σε ποιες χώρες, δηλαδή, πέφτει περισσότερο το βάρος εκεί;
Και σ' αυτό δεν θα μας βοηθήσει μόνο η εικόνα που έχουμε από τα πρωταθλήματα, αλλά και η στατιστική ανάλυση.
Σε έρευνα, λοιπόν, που έγινε από εταιρεία ανάλυσης επιδόσεων στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, βάσει του συστήματος μετρήσεων Amisco, μπήκαν στο μικροσκόπιο 231 ματς της πρέμιερ λιγκ, 210 του σαμπιονά, 223 της πριμέρα και 130 της μπουντεσλίγκα.
Υπήρξε, δηλαδή, μια εξαιρετικά μεγάλη γκάμα δεδομένων.
Οι ειδικές κάμερες κατέγραφαν όλες τις κινήσεις των ποδοσφαιριστών, ακριβώς με τον τρόπο που μπαίνει το... κοντέρ στους αγώνες τσάμπιονς λιγκ και στη συνέχεια προβάλλονται στις οθόνες τα χιλιόμετρα που κάλυψε ο κάθε παίκτης.
Από τις λεπτομερείς αναλύσεις, λοιπόν, φάνηκε ότι τις μεγαλύτερες αποστάσεις τρέχουν οι παίκτες στο γαλλικό πρωτάθλημα, το οποίο πράγματι θεωρείται πολύ αθλητικό.
Ο μέσος όρος τρεξίματος για κάθε παίκτη ανά ματς: 
*** του γαλλικού πρωταθλήματος είναι 10.497 μ.
*** της πρέμιερ λιγκ 10.334 μ.,
*** της μπουντεσλίγκα 10.002 μ.,
*** της πριμέρα 9.951 μ.
Φυσικά, δεν αρκούν μόνο αυτοί οι αριθμοί για να βγει ασφαλές συμπέρασμα. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η εκρηκτικότητα δεν συμβαδίζει απαραίτητα με τα πολλά χιλιόμετρα. Χρειάζεται, λοιπόν, και ποιοτική ανάλυση των αποστάσεων, πέρα από την ποσοτική.
Ο κάθε παίκτης του γαλλικού πρωταθλήματος κάνει:
*** 451 μέτρα σπριντ μέσο όρο στα 90 λεπτά του ματς. (όταν λέμε σπριντ εννοούμε με ταχύτητα μεγαλύτερη από 21 χλμ. την ώρα.)
*** Στην Αγγλία ο μέσος όρος είναι 442 μ.,
*** στην Γερμανία 393 μ. και
*** στην Ισπανία 388 μ.
Αν αναλογιστούμε πόσο εξαντλημένοι είναι οι σπρίντερ του στίβου μετά από ένα κατοστάρι και πόσες ώρες χρειάζονται ώστε να επανέλθουν για μια ακόμα κούρσα 100 μ., τότε αντιλαμβανόμαστε τι τεράστιες απαιτήσεις υπάρχουν πλέον στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, όταν οι παίκτες είναι υποχρεωμένοι να κάνουν μικρών και μεσαίων αποστάσεων σπριντ π.χ. 500 μ. σε μόλις μιάμιση ώρα. Κι αν σκεφτούμε τι μπορεί να κάνει ένα σπριντάκι 10 μ. στο 89ο λεπτό για να αποτραπεί ένα γκολ ή, για να μπει ένα γκολ, τότε καταλαβαίνουμε ότι πλέον η διαφορά βρίσκεται στις λεπτομέρειες...
Κι εκεί ακριβώς ρίχνουν πλέον το βάρος τους οι περισσότερες ευρωπαϊκές ομάδες.
Στην διάρκεια της έκρηξης. Να μπορεί, δηλαδή, ο ποδοσφαιριστής να είναι εκρηκτικός από το 1ο λεπτό του αγώνα μέχρι και το τελευταίο για να διατηρεί την σπιρτάδα του όσο το δυνατόν περισσότερο. Κι ας μην ξεχνάμε ότι όλο και περισσότερα παιχνίδια κρίνονται από το 85 και μετά...
Σε ένα διάστημα, δηλαδή, που σαφώς παίζουν ρόλο και οι φυσικές δυνάμεις.

SOS: Λείπουν τα αντιοξειδωτικά από τη διατροφή μας.

Ερευνα της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής (άγχος, κάπνισμα, κακή διατροφή κ.λπ.) μας υποβάλλει σε μία σειρά «τοξικών» παραγόντων: περιβαλλοντικών και διατροφικών προοξειδωτικών.
Το βιολογικό αποτέλεσμα όλης αυτής της διαδικασίας είναι η μεγάλη συγκέντρωση των ελεύθερων ριζών (ενεργές μορφές οξυγόνου - ROS), η οποία δημιουργεί το φαινόμενο του οξειδωτικού στρες, που με τη σειρά του συνδέεται με μια σειρά από εκφυλιστικά νοσήματα που απειλούν την ανθρώπινη υγεία, όπως ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η σκλήρυνση κατά πλάκας κ.λπ.
Ως διατροφική απάντηση στο εν λόγω φαινόμενο ορίζονται τα αντιοξειδωτικά των τροφίμων, τα οποία ενισχύουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού ενάντια στις καταστροφικές ελεύθερες ρίζες. Μέσα στις φυσικές τροφές υπάρχουν εκατοντάδες αντιοξειδωτικά, που είτε ενισχύουν τους αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού είτε διαθέτουν την ικανότητα να αντιμετωπίζουν απευθείας τις ελεύθερες ρίζες και να περιορίζουν ή να αποτρέπουν τις οξειδωτικές φθορές που προκαλούν. Κάθε τροφή περιέχει έναν ιδιαίτερο συνδυασμό αντιοξειδωτικών, και ως εκ τούτου συνεισφέρει μοναδικά στην προστασία του ανθρώπινου οργανισμού.

Η σημασία του ORAC
Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας συνιστά την κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα, λόγω των ευεργετικών τους ιδιοτήτων με βάση τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν. Ωστόσο, προκειμένου να ποσοτικοποιηθεί η πρόσληψη αντιοξειδωτικών από τους ερευνητές του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA), επινοήθηκε ο δείκτης ORAC (Οxygen Radical Absorbance Caracity - Ικανότητα Απορρόφησης Ριζών Οξυγόνου), ο οποίος απεικονίζει τη δύναμη που παρουσιάζει ένα τρόφιμο προκειμένου να είναι σε θέση να καταστρέψει τις ελεύθερες ρίζες.
Κάθε τροφή διαθέτει τη δική της αντιοξειδωτική ισχύ, και ως εκ τούτου συνεισφέρει μοναδικά στην αντιοξειδωτική προστασία του οργανισμού. Τροφές όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα προϊόντα ολικής άλεσης, οι σπόροι, τα βότανα, τα καρυκεύματα και οι ξηροί καρποί ξεχωρίζουν για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, και κατ' επέκταση για τις μονάδες ORAC που περιέχουν.
Η διατροφή του ανθρώπου σε φυσιολογικές καταστάσεις, βάσει της σύστασης του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, θα πρέπει οπωσδήποτε να περιέχει καθημερινά 3.000-5.000 μονάδες ORACαπό τρόφιμα ανώτατης βιολογικής αξίας.

Οξειδωτικό στρες εν όψει
Έπειτα από έρευνα της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας βγαίνει το συμπέρασμα πως ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας μας βρίσκεται κάτω από το όριο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης αντιοξειδωτικών.
Το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 70% για τους άνδρες και στο 48,94% για τις γυναίκες, ενώ ένα ποσοστό κατά πολύ μεγαλύτερο της τάξης του 85% για τους άνδρες και του 60,64% για τις γυναίκες βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο της προτεινόμενης αντιοξειδωτικής πρόσληψης. Με δεδομένο ότι η ανεπαρκής πρόσληψη αντιοξειδωτικών προάγει το φαινόμενο του οξειδωτικού στρες και αυτό με τη σειρά του ευθύνεται για τα σοβαρά προβλήματα υγείας, είναι φανερό πως η συγκεκριμένη έρευνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου!

Πηγή: Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία

Αλάτι: Ένας ύπουλος εχθρός της υγείας.

50% πάνω η κατανάλωση του στην Ελλάδα.

Εδώ και χρόνια ακούμε τους ειδικούς να συμβουλεύουν να μειώσουμε το αλάτι που προσθέτουμε στο φαγητό, γιατί η υπερβολική κατανάλωση νατρίου συμβάλλει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Όπως αποδείχθηκε δεν αρκεί να κρύψουμε την αλατιέρα, καθώς το 75% του αλατιού που παίρνουμε «κρύβεται» στα τρόφιμα που τρώμε καθημερινοί, τα οποία δεν είναι απαραίτητο να έχουν αλμυρή γεύση.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η μέση κατανάλωση αλατιού στην Ελλάδα να κυμαίνεται στα 9-10 gr ημερησίως, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει κάτω από 5 gr την ημέρα, δηλαδή 1 κουταλάκι του γλυκού.
Σε κάποια μέρη μάλιστα, όπως η Μεγάλη Βρετανία και ο Δήμος της Νέας Υόρκης, τον τελευταίο χρόνο έχει κηρυχθεί δημόσιος πόλεμος εναντίον του αλατιού και οι αρχές ζητούν επίμονα από τα εστιατόρια και τη βιομηχανία τροφίμων να μειώσουν τις ποσότητες αλατιού που χρησιμοποιούν στα προϊόντα τους. Παράλληλα, εκπαιδεύουν και παρακινούν τους πολίτες να διαβάζουν στις ετικέτες τροφίμων την περιεκτικότητα σε αλάτι ή νάτριο.
Ήδη την τελευταία πενταετία μεγάλες εταιρίες τροφίμων έχουν θέσει τη μείωση αλατιού στις προτεραιότητες τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Unilever, η οποία από το 2005 και μετά, στο πλαίσιο της συνεχούς βελτίωσης των συνθέσεων των προϊόντων της, μειώνει διαρκώς το αλάτι που χρησιμοποιεί σε πολλά από τα τρόφιμα της. Και μάλιστα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, λανσάροντας μια σειρά προϊόντων - μαργαρίνη και ροφήματα φρούτων-εμπλουτισμένων με κάλιο, το οποίο βοηθάει στη φροντίδα της αρτηριακής πίεσης.
Το κάλιο είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο της διατροφής, το οποίο αποβάλει την περιττή ποσότητα αλατιού από τον οργανισμό μας. Γι’ αυτό το λόγο οι επιστήμονες συχνά το ονομάζουν «αντίβαρο του αλατιού». Το κάλιο δεν αποθηκεύεται στο σώμα μας και άρα η καθημερινή του κατανάλωση είναι απαραίτητη.
Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (ΕFSΑ), γνωμοδότησε ότι η πρόσληψη καλίου μέσω της διατροφής βοηθάει στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων αρτηριακής πίεσης3.

Επτά διατροφικοί μύθοι καταρρίπτονται

Ποια φαγητά κρύβονται πίσω από τη φήμη των διαιτητικών τροφών;
της Κωνσταντίνας Χωριανοπούλου.

Ο δρ Γκαλβάνο, διατροφολόγος και καθηγητής διαιτητικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Κατάνια της Ιταλίας, μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα «La Stampa», δίνει τα φώτα του γύρω από τους αστικούς μύθους που καθορίζουν την καθημερινή μας διατροφή.

*** 1) Η μαύρη ζάχαρη είναι περισσότερο διαιτητική από τη λευκή.
Από χημική και διατροφική άποψη είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα: σακχαρόζη. Επομένως και οι δύο τύποι έχουν ακριβώς τις ίδιες θερμίδες: 4 kcal/gr. Η μοναδική διαφορά τους είναι ότι την πρώτη την αποκτάμε από το ζαχαροκάλαμο, ενώ τη δεύτερη από το ζαχαρότευτλο, με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο ραφιναρισμένη και να αποκτά το λευκό λαμπερό της χρώμα.

*** 2) Τα λευκά στίγματα στα νύχια οφείλονται στην έλλειψη ασβεστίου.
Τα νύχια δεν είναι φτιαγμένα από ασβέστιο αλλά από κερατίνη. Τα λευκά στίγματα οφείλονται σε ατέλειες σύντηξης μεταξύ των στρωμάτων της κεράτινης.

*** 3) Ο ανανάς «καίει» το σωματικό λίπος.
Πρόκειται για έναν αστικό μύθο που πιθανότατα να προήλθε από το γεγονός ότι ο ανανάς περιέχει βρομελίνη, ένα πρωτεϊνολυτικό ένζυμο που απορροφάται από το δέρμα, επιτίθεται στα μόρια λίπους, τα καταστρέφει και έπειτα αυτά με τη σειρά τους αποβάλλονται από το σώμα. Σημειώνουμε πως η βρομελίνη δεν βρίσκεται στο ίδιο το φρούτο αλλά στο κοτσάνι του.

*** 4) Η σάουνα και το μασάζ βοηθούν στο αδυνάτισμα.
Και οι δύο μέθοδοι απομακρύνουν μόνο τα υγρά του σώματος, τα οποία ωστόσο ανανεώνονται σχεδόν αμέσως. Επομένως, ναι μεν βοηθούν στο να χάσουμε προσωρινά κάποια κιλά, αλλά δεν αδυνατίζουν. Αδυνάτισμα σημαίνει αφαίρεση σωματικού λίπους.

*** 5) Τα φρούτα δεν πρέπει να καταναλώνονται απευθείας μετά από τα γεύματα γιατί φουσκώνουν λόγω ζυμώσεων στο στομάχι.
Πρώτα απ' όλα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι στο στομάχι δεν συμβαίνουν ζυμώσεις. Μπορεί, παρ' όλα αυτά, να συμβούν στο έντερο. Τα φρούτα, τουλάχιστον 2 με 3 μερίδες την ημέρα, μπορούν να καταναλώνονται τόσο στο τέλος των γευμάτων, οπότε εκτελούνται καλύτερα οι λειτουργίες του στομάχου, όσο και μεταξύ των κύριων γευμάτων, για να κόψουν την πείνα. Αν στο τέλος του γεύματος προκαλούν αίσθημα βάρους είναι γιατί πιθανόν το γεύμα ήταν άφθονο και δεν υπήρχε χώρος για φρούτο.

*** 6) Καλύτερα να τρώμε κριτσίνια ή κράκερ.
Τα κριτσίνια (431 kcal/100 gr) και τα κράκερ (428 kcal/100 gr) περιέχουν περισσότερες θερμίδες από το ψωμί (275 kcal/100 gr). Αυτό συμβαίνει γιατί περιέχουν πρόσθετα λιπαρά και λιγότερη ποσότητα νερού. Επομένως, αν θέλουμε να αντικαταστήσουμε το ψωμί με αυτά, θα πρέπει να τρώμε λιγότερα.

*** 7) Η μπίρα αυξάνει την ποσότητα μητρικού γάλακτος.
Λάθος. Το αλκοόλ περνάει στο γάλα και προσλαμβάνεται από το νεογνό, κάτι που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο παιδί.

Το μέλι χαρίζει υγεία!

της Γεωργίας Καπώλη, (Κλινική Διαιτολόγος–Διατροφολόγος)

Το μέλι έχει κατηγορηθεί ότι παχαίνει. Μια κουταλιά της σούπας μέλι προσδίδει περίπου 60 θερμίδες, δηλαδή έχει αντίστοιχη θερμιδική αξία με ενα φρούτο. Επιπλέον, έχει μηδενικό ποσοστό λίπους.
Το προϊόν των μελισσών περιέχει 15 γρ. υδατάνθρακες, η πρόσληψη των οποίων είναι απαραίτητη καθημερινά και θα πρέπει να καλύπτουν το 50% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης. Επιπρόσθετα, το μέλι αποτελεί τροφή πλούσια σε απλά σάκχαρα (γλυκόζη), που είναι το βασικό καύσιμο του εγκεφάλου. Η κατανάλωση του στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής όχι μόνο δεν παχαίνει αλλά μας οπλίζει με τις ευεργετικές του ιδιότητες, οι οποίες παρουσιάζονται στη συνέχεια.
*** Ενισχύει το μεταβολισμό: Το μέλι είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που αποτελούν βασικό παράγοντα για το μεταβολισμό των υδατανθράκων, του λίπους και των πρωτεϊνών για την απελευθέρωση ενέργειας.
** Καρδιά - κυκλοφορικό: Η αυξημένη κατανάλωση μελιού από άτομα που πάσχουν από καρδιακές διαταραχές έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της κατάστασης τους. Τα σάκχαρα του μελιού, ιδίως η γλυκόζη, είναι απαραίτητα για τις συστολές του καρδιακού μυ και αποτελούν πηγή ενέργειας για την καρδιά. Ακόμη, το μέλι με τη βοήθεια των σακχάρων του και της ακετυλοχολίνης διαστέλλει τα αγγεία και συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακή πίεσης.
** Αναιμία: Το ποσοστό της αιμοσφαιρίνης, ιδίως σε παιδιά, αυξάνεται με την κατανάλω¬ση μελιού, κυρίως λόγω του σιδήρου και του χαλκού που περιέχει.
** Στομαχοεντερικές παθήσεις: Το μέλι είναι βασικά αλκαλική τροφή, λόγω των μεταλλικών αλάτων που περιέχει. Η αλκαλικότητα αυτή μειώνει την οξύτητα του στομάχου. Το μέλι αποδεικνύεται πολύτιμο μέσο προστασίας κατά των ελκών του στομάχου και δωδεκαδάκτυλου. Τέλος, το μέλι θεωρείται ένα από τα καλύτερα φυσικά ελαφρά καθαρτικά, μιας και η φρουκτόζη που περιέχει απορροφάται δυσκολότερα, και σε συνδυασμό με τη χολίνη, βελτιώνει την κινητικότητα του εντέρου και προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα.
** Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά: Η υψηλή περιεκτικότητα του μελιού στις αντιοξειδωτικές βιταμίνες C & Ε προστατεύει τα αγγεία, συμβάλλοντας στη σωστή κυκλοφορία του αίματος, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, αλλά και την υγεία της επιδερμίδας.
** Αντισηπτικές ιδιότητες: Η μεγάλη περιεκτικότητα του μελιού σε φυσικά σάκχαρα έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να αναπτυχθούν μέσα σε αυτό διάφοροι μικροοργανισμοί. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξωτερικά με τη μορφή καταπλάσματος, καθώς ανακουφίζει από τα εγκαύματα, τις πληγές και τις ρινοφαρυγγικές παθήσεις, χάρη στην ινχιδίνη (inhidine), που του προσδίδει βακτηριοστατικές ιδιότητες.

** Όσο πιο σκουρόχρωμο τόσο πιο υγιεινό
Το μέλι, και μάλιστα αυτό που έχει σκούρο χρώμα, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, αντίστοιχη αυτής πολλών φρούτων και λαχανικών, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση του επιστημονικού περιοδικού «Journal of Agricultural & Food Chemistry». Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, το πλούσιο σε αντιοξειδωτικά μέλι συμβάλλει στη μείωση της οξείδωσης της LDL-κακής χοληστερόλης, η οποία οδηγεί στην ανάπτυξη αθηρωματικής πλάκας.

Μεσογειακό μενού

Γράφει η Κατερίνα Πέλκα.

Ο Ιπποκράτης από το 400 π.Χ. ισχυριζόταν ότι «το φαγητό πρέπει να είναι το φάρμακο και το φάρμακο να είναι το φαγητό».
Σχεδόν 2.500 χρόνια μετά, η επιστημονική κοινότητα παραδέχεται πλέον στο σύνολο της ότι πολλές σοβαρές χρόνιες ασθένειες (καρδιακές παθήσεις, υπέρταση, καρκίνος, εγκεφαλικά επεισόδια, σακχαρώδης διαβήτης, κ.λπ.) συσχετίζονται άμεσα με την ποσότητα και την ποιότητα της διατροφής μας. Μια ισορροπημένη διατροφή, με σωστή αναλογία μακροθρεπτικών συστατικών-πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη -και μικρο-θρεπτικών συστατικών- βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικές ουσίες- μπορεί να μας προσφέρει τα μέγιστα στη διατήρηση της υγείας. Έτσι, ολοένα και περισσότερες μελέτες συστήνουν στροφή στη μεσογειακή διατροφή.
Ο όρος «μεσογειακή διατροφή» βασίζεται στις διατροφικές συνήθειες και τις παραδόσεις της Κρήτης και της νότιας Ιταλίας την περίοδο του 1960.
Η μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από χαμηλή κατανάλωση κορεσμένου λίπους και, αντίθετα, από υψηλή κατανάλωση υδατανθράκων, που βρίσκονται κυρίως στα σιτηρά και τα προϊόντα τους (δημητριακά, όσπρια, ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά), στα φρούτα, στα λαχανικά, στο γάλα και τα γαλακτοκομικά. Η μεσογειακή διατροφή είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες, ενώ η κύρια μορφή λίπους που χρησιμοποιείται είναι το ελαιόλαδο.
Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή μπορεί να περιγραφεί με τα ακόλουθα:
* Άφθονες φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, ψωμί / δημητριακά, πατάτες, όσπρια, καρποί).
* Λίγα επεξεργασμένα προϊόντα.
* Γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά (κυρίως τυρί και γιαούρτι - 2 μερίδες καθημερινά).
* Ψάρια και πουλερικά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες (2 φορές εβδομαδιαία),
* Κόκκινο κρέας σε μικρές ποσότητες (κατανάλωση 1 φορά το μήνα).
* Ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών που περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (2 κ.σ. καθημερινά).
Η εφαρμογή της μεσογειακής διατροφής σε συνδυασμό με τις ακόλουθες διατροφικές οδηγίες μπορεί να προσφέρει όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός και προάγουν την υγεία και τη διατήρηση φυσιολογικού βάρους.

Έτσι καλό είναι να μην ξεχνάτε να:
* Καταναλώνετε καθημερινά τουλάχιστον 2 λίτρα υγρών (νερό, χυμοί, τσάι, κ.λπ.).
* Καταναλώνετε καθημερινά 5-7 μερίδες εποχιακών φρούτων και λαχανικών.
* Ξεκινάτε τη μέρα σας με πρωινό. Μετά τις ώρες του νυχτερινού ύπνου παρέχει στον οργανισμό την απαραίτητη ενέργεια για ένα καλό ξεκίνημα, αποτρέποντας σας από τα μετέπειτα «τσιμπολογήματα».
* Καταναλώνετε καθημερινά 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η απαραίτητη πρόσληψη ασβεστίου και φωσφόρου.
* Περιορίστε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Προτιμήστε κρασί.
* Προτιμήστε την κατανάλωση ελαιόλαδου έναντι ζωικών λιπών (βούτυρο). Το ελαιόλαδο προμηθεύει τον οργανισμό με απαραίτητα λιπαρά οξέα, καθώς επίσης με αντιοξειδωτικές βιταμίνες κατά της γήρανσης. Προσθέστε το στο φαγητό σας προς το τέλος του μαγειρέματος με μέτρο.
* Αποφύγετε την κατανάλωση λιπαρών τροφίμων (τσιπς, fast food, λιπαρά κρέατα).
* Προτιμάτε άπαχα κρέατα και αφαιρείτε πάντα το ορατό λίπος.
* Αν καταναλώσετε κάτι ιδιαίτερα λιπαρό, προσπαθήστε ταυτόχρονα να καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα πράσινης σαλάτας ή χορταρικών.
* Ακολουθείτε μικρά και συχνά γεύματα.
* Προσπαθήστε καθημερινά να έχετε 30 λεπτά φυσικής δραστηριότητας. Τρόφιμα με ελάχιστη θερμιδική αξία τα οποία μπορείτε άφοβα να καταναλώνετε είναι τα ακόλουθα: αγγούρι, άνηθος, γαρίφαλο, δυόσμος, κανέλα, κάρυ, κάπαρη, λεμόνι, λάχανο, μαρούλι, μουστάρδα, μαϊντανός, ξύδι, πίκλες, ρόκα, σπανάκι, σκόρδα, φασκόμηλο / χαμομήλι κ.λπ.

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Υγιεινή διατροφή στο σχολείο; Γίνεται!

της Κωνσταντίνας Χωριανοπούλου

Οι ώρες που περνάμε στο σχολείο δεσμεύουν το 1/4 της ημέρας, που αντιστοιχεί περίπου στο χρόνο που απαιτείται για να καλυφθεί το 1/3 των ημερήσιων αναγκών των παιδιών σε θερμίδες, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία.
Είναι σημαντικό, λοιπόν, να τρέφονται σωστά και υγιεινά για να έχουν καλή ανάπτυξη. Λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι και βάλουμε τη σχολική τσάντα στον ώμο είναι σημαντικό να έχουμε φτιάξει ένα πλούσιο πρωινό.
*** Δεν είναι τυχαίο πως το πρώτο γεύμα της ημέρας θεωρείται το σημαντικότερο.
Η κατανάλωση του ωφελεί μυαλό και σώμα.
Ρυθμίζει την όρεξη και την ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Προσφέρει βασικά θρεπτικά στοιχεία που δεν αναπληρώνονται με τα άλλα γεύματα και συμβάλλει στη μείωση του δείκτη μάζας σώματος.
Άλλωστε, έρευνες που έχουν γίνει στη Γαλλία και στη Δανία κατέδειξαν πως η παράλειψη του πρωινού, τόσο από τους ενηλίκους όσο και από τα παιδιά, συσχετίστηκε με υψηλό δείκτη μάζας σώματος, ενώ τα παιδιά που παραλείπουν το πρώτο γεύμα της ημέρας δεν επιδεικνύουν την ίδια αποτελεσματικότητα στην επιλογή της σημαντικής πληροφορίας στην επίλυση προβλημάτων σε σύγκριση με όσα τρώνε πρωινό.

*** Τροφές που βελτιώνουν τη μνήμη και τη συγκέντρωση:
Μέλι, λάδι, αυγά, γιαούρτι, ξηροί καρποί, τυρί, άσπρο ψάρι, γαρίδες, καλαμάρι, κόκκινο κρέας, φασόλια.

*** Δεν θέλω γάλα...
Είναι σημαντικό να προσφέρουμε στο παιδί ένα πρωινό που του αρέσει πραγματικά αλλά και να το τροποποιούμε καθημερινά ώστε να μην υπάρχουν κορεσμός και τελικά αποφυγή του πρώτου γεύματος. Πέρα από το γάλα με δημητριακά ή το γάλα με φρυγανιές και βούτυρο ή μαρμελάδα, μπορούμε να βάλουμε στο... παιχνίδι και τα φρούτα, το αυγό, το γιαούρτι, το τυρί, το μέλι.

*** Προτάσεις:
Δημητριακά με φρούτα και χυμό πορτοκαλιού, σοκολατούχο γάλα με δημητριακά, γιαούρτι με μέλι και ξηρούς καρπούς, τοστ με τυρί, αυγοφέτες και κάρυ.

*** Τροφές που δίνουν δύναμη και ενέργεια:
Πατάτες, ρύζι, κόκκινο κρέας, μαλάκια, φασόλια, κολοκύθια, ξηροί καρποί, αβοκάντο, σύκα, σοκολάτα.

*** Η ώρα του κολατσιού.
Καλό είναι να έχουμε τον έλεγχο της διατροφής του παιδιού καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό σημαίνει πως είναι προτιμότερο να ετοιμάζουμε το κολατσιό που θα φάει το παιδί στο σχολικό διάλειμμα παρά να του δίνουμε χαρτζιλίκι για να αγοράσει μία τυρόπιτα ή ένα τοστ, χωρίς τελικά να γνωρίζουμε εάν θα αγοράσει πατατάκια ή παγωτό.

*** Προτάσεις:
Σπιτικές πίτες με τυρί και λαχανικά. Τορτίγιες γεμιστές με κοτόπουλο, καλαμπόκι και άπαχο τυρί. Σπίτικά μικρά κέικ ή μπισκότα με φρούτα. Σταφιδόψωμο ή ψωμί με ταχίνι και μέλι. Ζελέ με φρέσκα φρούτα.
Τροφές που βοηθούν στην ανάπτυξη γερού σκελετικού και μυϊκού συστήματος: Λάχανο, φασόλια, γάλα, μπανάνες, αυγά, ρύζι, άσπρο ψάρι, κόκκινα φρούτα, αγκινάρες, καλαμπόκι, σπανάκι, τυρί, άσπρο κρέας.

*** Η δύναμη της δημιουργικότητας.
Είναι σημαντικό οι τροφές που προσφέρουμε στα παιδιά μας να έχουν ποικιλία καινά έχουν παρασκευαστεί με δημιουργικότητα και φαντασία. Αν χρειαστεί, για παιδιά μικρής ηλικίας, χρησιμοποιούμε πολύχρωμα σκεύη και περίεργα πιρουνάκια ή την αγαπημένη τους τσαντούλα ώστε να νιώθουν ευχάριστα και να ανυπομονούν να έρθει η ώρα του φαγητού. Στο τέλος κάθε εβδομάδας ετοιμάστε μια έκπληξη-επιβράβευση.
Όλοι εξάλλου λειτουργούμε καλύτερα έχοντας ένα στόχο.

14 Οκτωβρίου: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ κατά της τύφλωσης.

Αφιερωμένο στον εξάδελφό μου, το «μικρό» όλης της οικογένειας.

Την ώρα που τρέχω στο γήπεδο, αναζητάς τη σκιά μου.
Με την βοήθεια των άλλων αντιλαμβάνεσαι την κατεύθυνση και αφού «εστιάσεις» στο περίγραμμα του σώματος, με «αναγνωρίζεις» από το στυλ και τις κινήσεις που –πέρασαν κιόλας δώδεκα χρόνια- σου είναι πολύ «γνωστές» και οικείες από τα παιχνίδια μας.
Όσοι κι αν φωνάζουν ξεχωρίζει η δική σου φωνή. «Μπράβο Άγγελε»! Ποτέ δεν γύρισα να σε αντικρίσω.

Αράχωβα, Χριστούγεννα 2009.
 Όταν «αλλάζω» θέση, «δυσκολεύω» τη δική σου.  Όσο τρέχω, «αδυνατείς» να παρακολουθήσεις. Το χαίρεσαι όμως πραγματικά. Χαίρεσαι για μένα, μαζί με εμένα και πανηγυρίζεις κάθε γκολ, κάθε πετυχημένη προσπάθεια. Ας μην το διακρίνεις. Ας μην τις αποτυπώνεις.
Αξίζεις και θα στο πω.
 Κάθε μέρα μας βάζεις -όλων- τα «γυαλιά» στο «γήπεδο της ζωής» με την πίστη και τη ζωντάνια σου. Κατάφερες να ξεχωρίζεις με την ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΨΥΧΗ σου, όσα δεν μπορούν να διακρίνουν τα «θολά» σου μάτια.
Να ξέρεις ότι θα σε έχουμε πάντα δίπλα μας. Θα σε νοιαζόμαστε και θα σε φροντίζουμε εμείς και οι γονείς μας. Θα είσαι μαζί μας στο σπίτι, στις διακοπές, στις εκδρομές.
 Μαζί μου στο γήπεδο, «πάνω» στα τσιμέντα της εξέδρας. Τώρα στις Σιταποθήκες, στο Ρέντη, στο Μοσχάτο, στον Ταύρο και στο Πέραμα, «αύριο» στις εγκαταστάσεις, «μεθαύριο» στο «Γ. Καραϊσκάκης» και στα γήπεδα όλου του κόσμου.


Άγγελος
-------------------------------------------------

Υ.Γ.  Ως «Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (κατά της Τύφλωσης) έχει καθοριστεί κάθε χρόνο η δεύτερη Πέμπτη κάθε Οκτωβρί­ου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Επιτροπής για την Πρό­ληψη της Τύφλωσης, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανι­σμό Υγείας (WHO). Έτσι εφέτος γιορτάστηκε στις 14 Οκτωβρίου.
……………Πάνω από 45 εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι είναι (ολικά) τυφλοί παγκοσμίως, ενώ σε αυτούς αθροίζονται 1-2 εκατομ­μύρια κάθε χρόνο….

…………Στα πλαίσια αυτά ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα Όραση 20/20 με στόχο να εξαλείψει τη δυνητι­κά αποτρέψιμη τύφλωση μέχρι το έτος 2020……………….»

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

«Επέστρεψε» στο Ρέντη ο κ. Νεκτάριος Πανταζής.

Ως υπεύθυνος γυμναστής των Εθνικών Ομάδων.

Το «πρώτο» κύπελλο στον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ. Με τεχνικό τον κ. Πανταζή
«Ο Φερνάντο Σάντος βρέθηκε χθες στο Ρέντη για να επιβλέψει την προπόνηση των Ελπίδων και εντυπωσιάστηκε από την αρτιότητα των προπονητικών εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού.
Ο ομοσπονδιακός τεχνικός δεν είχε ποτέ στο παρελθόν την ευκαιρία να δει από κοντά το «στρατόπεδο» του Θρύλου και κάθε λίγο και λιγάκι ζητούσε από τον Νεκτάριο Πανταζή, που ήταν μέχρι πρότινος μέλος του «ερυθρόλευκου» τιμ, να του δείξει τα κατατόπια. Ο πρώην γυμναστής του Ολυμπιακού έκανε μια σχετική ξενάγηση στον Πορτογάλο τεχνικό, ο οποίος αποχώρησε με τις καλλίτερες εντυπώσεις.»

Εφημερίδα «ΦΩΣ» των Σπορ,  
Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010
-------------------------------------------------------------------

*** Γνώρισα τον κ. Νεκτάριο Πανταζή, τον Ιανουάριο του 2009, όταν βρέθηκα «νεάκι» στο προπονητικό κέντρο του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ.
Ήταν τότε ο προπονητής της ομάδος U15 και με τη δική του ευθύνη και επιμέλεια, προπονήθηκα και αγωνίστηκα μέχρι το καλοκαίρι του 2009.
Τον ξανασυνάντησα, την Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010 το απόγευμα. Είχε προηγηθεί η προπόνηση της Εθνικής Ελπίδων και ο κ. Πανταζής με την ιδιότητα του γυμναστή των Εθνικών Ομάδων, Ανδρών & Ελπίδων, είχε την επιμέλεια της.
*** Χάρηκα αφάνταστα και ανυπόκριτα και το έδειξα. Το ίδιο κι εκείνος. Ένα κομμάτι των όσων –ελάχιστων- κατάφερα ως τώρα θα είναι για πάντα δικό του.
Καλή επιτυχία κ. Νεκτάριε. Χαίρομαι, μέσα από την καρδιά μου, όταν σας συναντώ και διαβάζω καλά νέα για σας.

Άγγελος-Γεώργιος Νίκου

Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Ο Jimmy Jump αναγγέλλει εισβολή σε Ελληνικό γήπεδο.

"Η γωνιά τωνΛαρισαίων" από τον ΣΩΤΗΡΗ ΚΕΛΛΑ

«Μπουκάρει» παντού. Στον τελικό του Μουντιάλ, στον τελικό του Εuro, στη Φόρμουλα 1, σε αγώνες μπάσκετ με ομάδες ΝΒΑ, στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράκμπι, στον τελικό του γαλλικού όπεν τένις, ακόμα και στη... Εurovision.
Δεν είναι άλλος από τον Χάουμε Μάρκετ Κοτ, τον γνωστό Jimmy Jump.
Τον πέτυχε συνεργάτης της στήλης μόλις γύρισε από την Ουγγαρία. Εκεί πήγε και διέκοψε το ντέρμπι της Ουγγαρίας ανάμεσα στην Ουίπεστ και τη Φερεντσβάρος (6-0), μπαίνοντας στο γήπεδο με μια σημαία της Καταλωνίας. Και η πρώτη κουβέντα ήταν για την παρουσία του στον τελικό του Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής.
Μας είπε:
«Άγγιξα το τρόπαιο με το δεξί μου χέρι. Το άγγιξα, αλλά δεν μπόρεσα να βάλω το σκουφάκι μου και σε αυτό. Αυτό δεν το έδειξε η τηλεόραση. Σιγά μην το έδειχνε. ΦΙΦΑ ΚΑΙ ΟΥΕΦΑ θέλουν να ελέγχουν τα πάντα για να κερδίζουν χρήμα. Εγώ είμαι ένα παιδί που από μικρός ήθελε να γίνει ποδοσφαιριστής, μου άρεσε να κάνω σάλτο για να είμαι μέσα στην τηλεόραση. Αυτό θέλω μόνο και αυτό κάνω».
Πιο απολαυστικός ο Τζίμι Τζαμπ, ο σαλταδόρος των γηπέδων, όταν μίλησε για την Ελλάδα, που προειδοποιεί:
« Θα κάνω σάλτο και στα ελληνικά γήπεδα αλλά θα πρέπει να το προετοιμάσω περισσότερο χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα».
Και η συνέχεια ήταν έκπληξη όταν μίλησε για τον Ολυμπιακό και μια πιθανή είσοδο του Καραϊσκάκη λέγοντας για το ελληνικό ποδόσφαιρο:
«Μου αρέσει ο Ολυμπιακός στην Ελλάδα και το Καραϊσκάκη είναι μέσα στους στόχους μου... αλλά σέβομαι όλες τις ομάδες. Ο Αρης κέρδισε και την Ατλέτικο με 1-0. Το είδες; Μεγάλη έκπληξη».
Για τη Λάρισα, που σε μικρό διάστημα θα ολοκληρώσει το καινούργιο της γήπεδο (το είδε στο Υoutube μετά τις δικές μας οδηγίες) και την πιθανότητα να έρθει, απάντησε:
«Πάντα στην Ελλάδα είμαι δημοφιλής. Γιατί να μην κάνω και ένα σάλτο στο καινούριο σας γήπεδο...».
Σε αναμονή λοιπόν του Τζίμι Τζαμπ και στα ελληνικά γήπεδα...

Διαβάστε ακόμη: Ο Jimmy Jump στο World Cup 2010

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Το σκάουτινγκ των ακαδημιών του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ.

του Θέμη Σινάνογλου, στο «ΦΩΣ» των σπορ.


Ψάξαμε να μάθουμε τι έκανε το σκάουτινγκ του Ολυμπιακού στις μικρές ηλικίες αυτό το καλοκαίρι. Διότι κάθε χρονιά μαθαίνουμε και γράφουμε τα ονόματα των αστεριών του μέλλοντος. Εδώ είχε πρωτογραφτεί το όνομα του Φετφατζίδη όταν ήταν 15 χρονών, εδώ είχαν γραφτεί για τον Κυριάκο Παπαδόπουλο όταν δεν τον ήξερε κανείς, εδώ για τον Παπασταθόπουλο κ.λπ.
Λοιπόν, θα γράψουμε την αλήθεια και ας είναι «αντιεμπορικό» αυτό που θα κάνουμε. Φέτος δεν υπήρξε κανένα «διαμάντι» από το σκάουτινγκ, δεν υπήρξε κανείς από όσους αποκτήθηκαν που να μπορείς να πεις με το καλημέρα ότι «πήραμε ένα αστέρι που θα βγάλει μάτια». Ούτε Κυριάκος Παπαδόπουλος υπήρξε φέτος ούτε Παπασταθόπουλος ούτε Φετφατζίδης.
Αποκτήθηκαν αρκετά παιδιά από σκάουτινγκ και μάλιστα ακολουθήθηκε μια στρατηγική από τον Ολυμπιακό, να ρίξει βάρος σε μικρά παιδιά! Σε 13ρηδες, 14ρηδες, 15ρηδες! Αντε το πολύ 16ρηδες. Ταλαντούχα παιδιά που να μπορούν να εξελιχτούν σε καλούς παίκτες αργότερα, αφού δουλέψουν στο Ρέντη και μάθουν τακτική, φτιάξουν την απαιτούμενη φυσική κατάσταση.
Να έχουν μπροστά τους 3 χρόνια δουλειάς.
Αγγελος-Γεώργιος Νίκου (Προπόνηση στα Μελίσσια)
Άλλωστε ο Ολυμπιακός έβγαλε πολλά ταλέντα που τα έδωσε φέτος δανεικούς και πρέπει πρώτα αυτοί να απορροφηθούν. Υπάρχει χρόνος διαθέσιμος δηλαδή για την επόμενη φουρνιά. Επαναλαμβάνουμε όμως ότι δεν βρέθηκε το ξεχωριστό ταλέντο, αυτό που θα βγάζει μάτια. Κάτι πάντως το οποίο δεν είναι απαγορευτικό για τα παιδιά που αποκτήθηκαν, αφού έχουν υπάρξει ταλέντα που στην αρχή έβγαζαν μάτια αλλά στην πορεία χάθηκαν. Και το αντίθετο. Για παράδειγμα ο Γιώργος ο Αμανατίδης, που έκανε καριέρα στον Ολυμπιακό, δεν ήταν κανένα ιδιαίτερο ταλέντο στα 16 του... Εμείς είμαστε εδώ για να καταγράφουμε την πραγματικότητα.
Πρέπει να προετοιμάσουμε επίσης τον κόσμο ότι η φετινή ομάδα Νέων του Ολυμπιακού δεν έχει σχέση με την περσινή που σάρωσε, σε κάθε ματς έβαζε πολλά γκολ και πήρε το πρωτάθλημα με περίπατο, με εξωπραγματική διαφορά στα γκολ από τις άλλες ομάδες.
Η ομάδα Νέων του Αλεξανδρή αποδυναμώθηκε, έφυγαν σχεδόν όλα τα πολύ ταλαντούχα παιδιά, άλλοι πήγαν στον Πανιώνιο (Σκούρτης, Παναγόπουλος), άλλοι πήγαν δανεικοί για να ψηθούν (Νικλητσιώτης, Σοϊλέδης, Βασιλόγιαννης, Βαλεριάνος, Σταμογιάννος), ο Φετφατζίδης είναι στην πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού, όπως και ο Ποτουρίδης ο οποίος πάντως θα παίζει και με τους Νέους. Έγινε μαζική φυγή και η ομάδα άλλαξε. Και σε αυτή την ομάδα πάντως υπάρχουν κάποια καλά ταλέντα και στο χέρι τους είναι να διαπρέψουν και αυτοί, όπως οι προηγούμενοι. Εμείς εδώ θα είμαστε για να γράψουμε ονόματα, όταν όμως πείσουν ότι πράγματι αξίζουν.

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου