Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Ντιέγκο Φορλάν: Ο super star του Μουντιάλ.

Ο Ουρουγουανός που αναδείχθηκε MVP του World Cup 2010.

Πολύ σπάνια ο σούπερ σταρ ενός Μουντιάλ δεν είναι ένας παίκτης που έπαιζε στην ομάδα που το κατέκτησε.Ωστόσο, ανεξάρτητα από το ποιος θα κατακτήσει τον τίτλο, ΜVΡ του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2010 είναι ο Ντιέγκο Φορλάν, ένας παίκτης που έδειξε ότι όπως και στα άλογα κούρσας, στους ποδοσφαιριστές μετράει η ράτσα.
Παππούς από την πλευρά της μητέρας του ήταν ο Χουάν Κάρλος Κοράτσο, που έπαιξε στη δεκαετία του ‘30 για τη» Ιντεπεντιέντε της Αργεντινής.
Ο πατέρας του Ντιέγκο, Πάμπλο Φορλάν, με τον οποίο οναλύει για μία ώρα τον αγώνα μετά το τέλος του, είχε παίξει στην μεγάλη Εθνική Ουρουγουάης του 1974.
Αρχικά ο Ντιέγκο ασχολήθηκε με το τένις και μάλιστα με ανάλογες επιδόσεις μέχρι που το 1991, όταν ήταν 12 ετών, η μεγάλη του αδελφή Αλεχάντρα έμεινε παράλυτη λόγω ενός αυτοκινητιστικού ατυχήματος.
Τα έξοδα νοσηλείας είχαν φτάσει τα 200.000 δολάρια, εξαντλώντας οικονομικά την οικογένεια, και γι' αυτό ο Ντιέγκο αποφάσισε να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο εκτιμώντας ότι εκεί υπάρχουν περισσότερα λεφτά.
Τα υπόλοιπα ανήκουν στην Ιστορία.
Έπαιξε στην Ιντεπεντιέντε, όπως ο παππούς του, μετά πήρε μεταγραφή στη Μάντσεστερ Γουνάιντεντ, όπου ενώ δεν τα κατάφερε, μπόρεσε να κάνει το δυσκολότερο πράγμα στον αθλητισμό: να επιστρέψει έπειτα από αποτυχία, να πάει αρχικά στη Βιγιαρεάλ και στη συνέχεια στην Ατλέτικο Μαδρίτης, την οποία οδήγησε φέτος στην κατάκτηση του Γιουρόπα Λιγκ, και να τελειώσει τη μεγαλύτερη σε διάρκεια σεζόν στην καριέρα του με μία από τις μεγαλύτερες εμφανίσεις ποδοσφαιριστή, καθώς οδήγησε ύστερα από 40 χρόνια την Ουρουγουάη στην τετράδα.Ο Ντιέγκο Φορλάν έχει πει ότι τον εμπνέει το θάρρος με το οποίο η αδελφή του, που έχει δημιουργήσει μια οργάνωση για τη στήριξη των ατόμων με κινητικές ανάγκες, τα καταφέρνει στη ζωή.
Όσο για τον κόσμο, είχε την ευκαιρία να δει την Εθνική μιας χώρας τριών εκατομμυρίων ανθρώπων να φτάνει στα ημιτελικά του Μουντιάλ γιατί είχε παίκτες που το πάλεψαν και «όπου μας βγάλει», που δεν ταξίδεψαν στη Νότια Αφρική για «να το ευχαριστηθούμε» ή επειδή «δεν είχαμε τίποτα να αποδείξουμε».Είχαν πολλά να αποδείξουν και το απέδειξαν

Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ χρειάζεται πολεμιστές!

Αυτή είναι η παράδοση και η ταυτότητά του.

Ο Ολυμπιακός χρειάζεται πολεμιστές. Δεν έχει αρκετούς. Άλλες ομάδες έχουν περισσότερους! Αυτό είναι ιστορικά απαράδεκτο. Ο Ολυμπιακός χρειάζεται παίκτες, που είναι πρώτα πολεμιστές και μετά ποδοσφαιριστές. Αυτή είναι η παράδοση και η ταυτότητα του! Δεν γίνεται να βγεις από το πετσί σου και να ευτυχήσεις. Τα φίδια μπορούν. Οι ομάδες δεν μπορούν.Άλλωστε, ο Ολυμπιακός χρειάζεται πολεμιστές επειδή όλοι του κάνουν πόλεμο! Τον παίξουν σκληρά, παθιασμένα, μανιακά! Οι αντίπαλοι, μικροί και μεγάλοι, τον σακατεύουν στην κλοτσιά! Οι μικροί είναι χειρότεροι! Με αυτόν απέναντι τους, όλοι παίζουν σαν να μην υπάρχει αύριο! Το να κάνουν ζημιά στον Ολυμπιακό είναι πάνω από όλα στη σκέψη τους! Και οι διαιτητές δεν τον προστατεύουν!Ο Ολυμπιακός δεν χρειάζεται δημοσίους υπαλλήλους. Ούτε καντηλανάφτες, συντηρητές ανελκυστήρων, ανθοπώλες, μανικιουρίστες, αρχειοφίτσουλες, δημοτικούς συμβούλους λουτροπόλεων. Χρειάζεται πολεμιστές!
Ο Ολυμπιακός δεν χρειάζεται αρτεργάτες, σαλεπιτζηδες, στεγνοκαθαριστήριους συμβολαιογράφους, εκκενωτές, βουλκανιζανθρώπους, διακόνους μόδιστρους, αργυραμοιβούς και ιπποκόμους. Χρειάζεται πολεμιστές.
Όλα τα επαγγέλματα είναι σεβαστά. Όπως του μαουνιέρη, π.χ. Αλλά δεν κάνουν στον Ολυμπιακό. Ο Ολυμπιακός χρειάζεται πολεμιστές. Όχι «στρατιώτες». ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ! Η διαφορά είναι τεράστια!
Πάμε όλοι μαζί ένα χεράκι! Τι είπαμε πώς χρειάζεται ο Ολυμπιακός; Πολεμιστές, τσαμπούκια, τσαγανιάδες, σκυλιά ατάιγα! Αρχίζετε να μπαίνετε στο νόημα!
Τι, είπαμε, χρειάζεται ο Ολυμπιακός;

ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ, ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ και ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ!...
Ο μαουνιέρης

Αρχίζει το μάτς. Μακάμπι: Η «ομάδα του λαού»,

που εκπροσωπεί πολιτικά τους «ελεύθερους σιωνιστές».

Μία από «τις ομάδες του λαού» λοιπόν στον δρόμο του Ολυμπιακού.
Η Μακάμπι έχει το διασημότερο ίσως παγκοσμίως όνομα ομάδας του Ισραήλ, αλλά στην ενδοχώρα δεν απολαμβάνει της θεωρούμενης εκ τούτου φυσιολογικής και αναμενόμενης δημοφιλίας.
Οι Ισραηλίτες αγαπάνε την Μακάμπι αλλά στο... μπάσκετ! Στο ποδόσφαιρο παρότι αυτή του κοσμικού και κοσμοπολίτικου Τελ Αβίβ και η άλλη της Χάιφα (την οποία και είχε αντιμετωπίσει στους ομίλους προ πενταετίας ο Ολυμπιακός μαζί με Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Λεβερκούζεν) έχουν κερδίσει τους τίτλους... κατά συρροήν, οι κοσμαγάπητες είναι οι φέρουσες την ονομασία Χάποελ και Μπεϊτάρ!
Το απολύτως βέβαιο επίσης είναι ότι καθεμιά ομάδα αντιπροσωπεύει και συγκεκριμένα... πολιτικά χαρακτηριστικά συγκεντρώνοντας στις εξέδρες της και πιστούς συγκεκριμένων απόψεων!
Η «ομάδα των Μακκαβαίων» λοιπόν είναι αυτή των ελεύθερων σιωνιστών, εκπροσωπεί τον μεσαίο τρόπον τινά χώρο, τους φιλελεύθερης και κεντρώας άποψης πολίτες. Οι προερχόμενοι από τις Χώρες της Κεντρικής Ευρώπης σιωνιστές, οι έχοντες ρίζες στους εκδιωχθέντες από τον Φερδινάνδο και την Ισαβέλλα της Ισπανίας τον 14ο αιώνα, είναι η λαϊκή της βάση, την υποστηρίζει και ο πυρήνας «των Εβραίων υπέρ της λογικής», φόρα σε Ευρώπη και Αμερική που χωρίς να αναγνωρίζουν δίκαιο στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού τάσσονται υπέρ του τερματισμού των βιαιοπραγιών και των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας...Η Μακάμπι βρίσκεται επί της ουσίας στη μέση του ποδοσφαιρικού εκκρεμούς που σε πολιτικό επίπεδο διανύει τη διαδρομή από την άκρα Δεξιά ως την (όχι και τόσο είναι η αλήθεια...) άκρα Αριστερά.
Η Μπεϊτάρ είναι η ομάδα της οποίας οι οπαδοί ακόμη και τον (γνωστό ως γεράκι) πρωθυπουργό Νετανιάχου «κατηγορούν» σαν «κεντρώο». Το «Τέντι Στάντιουμ» του Τελ Αβίβ που χρησιμοποιούν ως έδρα αποκαλείται «Κόλαση» και εκεί εφαρμόζεται καθεστώς τρομοκράτησης των αντιπάλων. Οι Αριστεροί και οι Παλαιστίνιοι χαρακτηρίζονται ανοικτά ανεπιθύμητοι και η ύπαρξη τέτοιων στο ρόστερ θεωρείται αδιανόητη. Τέτοιες θέσεις υποστήριξε πρόσφατα στο φόρουμ των οργανωμένων που φέρουν τη... μαφιόζικη επωνυμία «Λα Φαμίλια» και ο αρχηγός της Μπεϊτάρ. Μετακίνηση παίκτη από την Μπεϊτάρ στη... μισητή αντίπαλη Χάποελ (και τούμπαλιν...) απλά δεν προβλέπεται! Υποστηρίζεται κυρίως από τους «Μιζράχι» Εβραίους που έχουν την καταγωγή τους από χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής και διακρίνονται για την έντονη θρησκευτικότητα τους και τις συντηρητικές πεποιθήσεις τους.
Η Χάποελ είναι η ομάδα της Αριστεράς που δεν γνωρίζει δα και καμιά περίοδο ακμής στο σύγχρονο κράτος του Ισραήλ. Μεταξύ της νεολαίας όμως έχει μυριάδες υποστηρικτές και οι οπαδοί της κραδαίνουν στα ματς σημαίες με προσωπογραφίες του Τσε Γκεβάρα, ενώ πολλοί από αυτούς προβάλλουν και μπράτσα ή στήθη με χτυπημένο τατουάζ το (σήμα της ομάδας) σφυροδρέπανο!

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

10 συμβουλές για επιτυχημένους γονείς

Γράφει η Χαρά Καραμήτσου λογοπεδικός Μ.R.C.S.L.T.

● Πάντα να αναγνωρίζουμε τα καλά στοιχεία των παιδιών μας.Πρέπει να κάνουμε συνειδητή προσπάθεια γι' αυτό. Κι αν τρέχουμε συνέχεια με τα επαγγελματικά μας, ας κάνουμε όσο πιο συχνά γίνεται μεγάλα διαλείμματα για να ευχαριστηθούμε τις ικανότητές τους. Και όχι μόνο: να τα πείσουμε πως αυτές τους τις ικανότητες τις αναγνωρίζουμε.
• Κάθε μέρα να τους αφιερώνουμε χρόνο.Είναι εύκολο να είμαστε απασχολημένοι κάθε στιγμή που τα παιδιά μας ζητάνε να παίξουν μαζί μας. Αν δεν έχουμε χρόνο, να τον βρούμε. Έτσι απλά.
• Πάντα να μιλάμε με θετικό τρόπο στα παιδιά.Να έχουμε πάντα φιλικό τόνο, όποιο κι αν είναι το θέμα. Μην πέσουμε στην παγίδα να τους μιλάμε μόνο για τα «πρέπει». Αν το πετύχουμε αυτό, θα τα διευκολύνουμε να μας μιλήσουν ευκολότερα όταν αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα.
• Να τα κάνουμε συμμέτοχους στο σπίτι και στις οικογενειακές δραστηριότητες. Μην τα απομονώνουμε σε μια γωνιά του σπιτιού. Αν πρόκειται να κάνουμε, π.χ., ένα βάψιμο στο σπίτι, να ρωτήσουμε τη γνώμη τους. Όμως, πάντα να αναγνωρίζουμε πως και αυτά, όπως κι εμείς, έχουν ανάγκη από κάποιες ιδιωτικές στιγμές.
• Να τα ακούμε με μεγάλη προσοχή.Όταν είμαστε απασχολημένοι πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να ακούμε τι έχουν να πουν και να τα διαβεβαιώνουμε στην πράξη όχι κάθε τους κουβέντα τη σκεπτόμαστε. Να αποφεύγουμε τις βιαστικές και μονολεκτικές απαντήσεις επειδή δεν δώσαμε προσοχή σε ότι λένε.
• Να είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε.Αν θέλουμε να είμαστε καλοί γονείς, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε μερικά πράγματα στον εαυτό μας αν χρειαστεί. Δεν πρέπει να εμμένουμε σε συμπεριφορές που θεωρούμε σωστές για το μεγάλωμα των παιδιών αλλά που στην πράξη αποδείχτηκαν λανθασμένες.
• Να τους δημιουργούμε ασφάλεια.
• Να μην επιτρέπουμε να μη μας σέβονται.
Το να είμαστε καλοί γονείς δεν σημαίνει μόνο να δίνουμε. Πρέπει να διδάξουμε χα παιδιά μας να μας σέβονται.
• Να μην τσακωνόμαστε μπροστά στα παιδιά μας.Ίσως σε στιγμές έντασης να είναι δύσκολο να το αποφύγουμε. Βέβαια, δεν είναι λάθος τα παιδιά να γνωρίζουν πως σε μερικά θέματα οι γονείς διαφωνούν. Ωστόσο πρέπει να φροντίζουμε να μην είναι μέρος της διαφωνίας.
• Να τους λέμε πως τα αγαπάμε.Τελεία και παύλα. Επιτυχημένοι γονείς δεν είναι κατ' ανάγκη οι τέλειοι γονείς. Το να κάνουμε λάθη είναι αναπόφευκτο. Δεν γίνεται να είμαστε σωστοί κάθε στιγμή. Επιτυχημένοι γονείς τελικά είναι όσοι σκέφτονται ξανά και ξανά τον ρόλο τους και είναι διατεθειμένοι να προσαρμόσουν ανάλογα χους εαυτούς τους αν δουν πως χα δεδομένα αλλάζουν, στοχεύοντας πάντα σε θετικά αποτελέσματα.

Βίτορ Μπόρμπα Φερέϊρα Ριβάλντο

του Γιώργου Χαλά

Μπορεί να δώσει όσες συνεντεύξεις θέλει σε νεόκοπες εφημερίδες ο άλλοτε αγαπητός Βραζιλιανός σταρ και μπορεί να ζητήσει άλλες τόσες συγγνώμες από τον κόσμο και την ομάδα που πρώτα δόξασε και μετά πρόδωσε με μίσος και κακία.
Πιθανολογώ πως οι οπαδοί του Θρύλου θα τον είχαν συγχωρέσει ακόμα και για τα τέσσερα υψωμένα δάχτυλα, αποδεχόμενοι πως επρόκειτο για μια απερίσκεπτη κίνηση της στιγμής. Αυτό το άλλοθι όμως δεν θα μπορούσε ποτέ να ισχύει για έναν αποδεδειγμένα παραδόπιστο άνθρωπο, ο οποίος εμφανίστηκε μια εβδομάδα μετά με μπλουζάκι στο οποίο ευχαριστούσε τον θεό (του Χρήματος, προφανώς) για τα «τέσσερα». Ποια απερίσκεπτη στιγμή διαρκεί επτά μέρες;Ενδεχομένως, η μεγαλοψυχία των «ερυθρόλευκων» οπαδών να είχε συγχωρήσει ακόμα και το προκλητικό μπλουζάκι του Βίτορ Μπόρμπα, χρεώνοντας το σε ένα «στιγμιαίο λάθος» (καιρό είχα να χρησιμοποιήσω τον πασχάλειο όρο) που κράτησε πολύ παραπάνω από μια στιγμή. Ένα πράγμα όμως δεν θα μπορούσαν να του συγχωρέσουν ποτέ, για το οποίο μάλιστα δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη ο Μπάρμπα...
«Αισθάνομαι πολύ άσχημα, είμαι αηδιασμένος. Θεωρώ ότι είμαστε πρωταθλητές, γιατί εμείς πήραμε τους περισσότερους βαθμούς μέσα στο γήπεδο και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Έχω κατακτήσει τρία πρωταθλήματα με τον Ολυμπιακό. Όταν δούλευα εκεί, άκουγα τι συνέβαινε αλλά δεν ήξερα. Τώρα που είμαι σε άλλη ομάδα, βλέπω όλα όσα γίνονται εκτός αγωνιστικών χώρων. Άκουγα ότι πολλοί υπάλληλοι της ομοσπονδίας δούλευαν για τον Ολυμπιακό. Πλέον αμφιβάλλω και για τα τρία πρωταθλήματα που πήρα. Είναι η τελευταία μου χρονιά στην ΑΕΚ και θα παίξω στα πλέι οφ για να τιμήσω τη φανέλα και εσάς τους συμπαίκτες μου»...Αυτά ήταν τα ακριβή λόγια του Βραζιλιάνου προς τους συμπαίκτες του στην ΑΕΚ, τα οποία ειπώθηκαν με μόνη σκοπιμότητα να δημοσιευτούν στις εφημερίδες. Και δεν θα πρέπει να ξεχνάτε πως σύσσωμος ο «ανεξάρτητος» Τύπος τότε σήκωσε αντάρτικο σε βάρος του Ολυμπιακού, παίρνοντας την αφορμή που έψαχνε από τα λόγια του αφελούς Μπόρμπα. Ο οποίος, σημειωτέον, δεν είχε ποτέ το θάρρος να τα υποστηρίξει δημόσια και να αναλάβει ενώπιον της δικαιοσύνης την ευθύνη των ανυπόστατων ισχυρισμών του. Γιατί, αν το έκανε, είναι βέβαιο πως οι μηνύσεις και οι αγωγές θα έπεφταν βροχή από την ΠΑΕ Ολυμπιακός. Και φανταστείτε πόσο περισσότερο μίσος θα ένιωθε ο Βραζιλιάνος αν επιδικαζόταν εις βάρος του ένα τσουχτερό πρόστιμο...Ελάχιστοι είναι εκείνοι που αμφισβητούν το ότι ο Μπόρμπα είναι μακράν το μεγαλύτερο όνομα που έπαιξε ποτέ στην Ελλάδα και, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, μόνο ο Ροναλντίνιο θα μπορούσε να τον ξεπεράσει.
Υπάρχουν όμως πάρα πολλοί που, ενώ τον λάτρευαν για τρία χρόνια, σήμερα δεν θέλουν να τον βλέπουν ούτε ζωγραφιστό. Ασφαλώς και δεν διαγράφεται η τεράστια προσφορά του στα τρία χρόνια που φόρεσε την ερυθρόλευκη φανέλα, όπως επίσης δεν μπορεί να διαγραφεί από το μυαλό των οπαδών του Θρύλου κάτι από όλα αυτά που είπε και έκανε ενόσω ήταν παίκτης της ΑΕΚ.
Ακόμα και αν ζητούσε συγγνώμη για τη λάσπη που έριξε (υπονοώντας πως δεν ήταν «καθαρά» τα πρωταθλήματα που πήρε), αυτή η λάσπη θα παραμένει παντοτινά στα δικά του μούτρα. Και κάτι τέτοιες ώρες είναι να σιχαίνεται τον εαυτό του όποιος τόλμησε να γιουχάρει τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς σε εκείνη τη φιέστα, βάζοντας στο ίδιο ράφι τις σημαίες και τα πατσαβούρια...

Φυτο-καύσιμα. Πόσο βιολογικά είναι τα βιοκαύσιμα;

Ο γεωπόνος ΜSc Αντώνης Τσανκαράκης δίνει απαντήσεις
Συνέντευξη στον Τάκη Τρακουσέλλη.

Τι είναι βιοκαύσιμα;
Οποιοδήποτε προϊόν σε στερεά, υγρή ή αέρια μορφή το οποίο μπορεί να παράγει ενέργεια και προέρχεται από βιομάζα.

Τι είναι βιοντίζελ;Βιοντίζελ ονομάζεται το βιοκαύσιμο που παρασκευάζεται με την επεξεργασία κυρίως φυτικών ελαίων, αλλά και ζωικών λιπών, και είναι εναλλακτικό του πετρελαίου κίνησης (ντίζελ). Το βιοντίζελ και τα μίγματα αυτού χρησιμοποιούνται μόνο σε μηχανές που σχεδιάστηκαν για να χρησιμοποιούν καύσιμα ντίζελ.

Ποιες είναι οι κυριότερες πρώτες ύλες για παρασκευή βιοντίζελ;Είναι τα ενεργειακά φυτά, κυρίως η ελαιοκράμβη και ο ηλίανθος, των οποίων οι ελαιούχοι σπόροι με επεξεργασία αποδίδουν ένα κίτρινο, διαυγές υγρό. Αλλες πρώτες ύλες είναι χρησιμοποιημένα φυτικά έλαια.

Είναι τα βιοκαύσιμα φιλικά προς το περιβάλλον;
Τα βιοκαύσιμα θεωρούνται ενέργεια φιλική προς το περιβάλλον. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα τους είναι ότι η καύση τους στους κινητήρες γίνεται σε έναν κλειστό κύκλο άνθρακα, αφού η εκπεμπόμενη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα είναι η ίδια που απορροφήθηκε κατά την ανάπτυξη των φυτών από τα οποία παράγονται. Από έρευνες έχει βρεθεί ότι εκπέμπουν σημαντικά λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου, ιδιαίτερα το βιοντίζελ, σε ποσοστά 41% - 75%.

Είναι τα βιοκαύσιμα ακριβότερα από τα συμβατικά;
Ναι, αυτή τη στιγμή τα βιοκαύσιμα είναι ακόμη ακριβότερα από τα συμβατικά. Η παραγωγή ενός λίτρου βιοντίζελ στην Ε.Ε. κοστίζει περίπου 0,50 ευρώ /λίτρο, ενώ η βιοαιθανόλη περίπου 0,40 ευρώ/λίτρο. Η τελική τιμή που θα πληρώσει ο καταναλωτής επιβαρύνεται με τα έξοδα διακίνησης και εμπορίας, καθώς και τους εκάστοτε φόρους.

Ποια είναι η τάση στην παραγωγή βιοκαυσίμων;
Πολλές χώρες, όπως η Βραζιλία, εδώ και αρκετά χρόνια (από το 1975) χρησιμοποιούν βιοκαύσιμα, κυρίως βιοαιθανόλη από ζαχαροκάλαμο, τόσο στις μεταφορές όσο και στη βιομηχανία. Στην Ευρώπη μόλις τα τελευταία χρόνια -και μετά τη συνθήκη του Κιότο- αρχίζουν τα βιοκαύσιμα να διεκδικούν μέρος της αγοράς καυσίμων στις μεταφορές.

Ποια είναι η σημερινή κατάσταση με τα βιοκαύσιμα στην Ελλάδα;Οι καταναλώσεις καυσίμων κίνησης στην Ελλάδα για το έτος 2002 ανήλθαν σε περίπου 3.500.000 τόνους βενζίνης και περίπου 1.900.000 τόνους πετρέλαιο κίνησης. Για να καλυφθούν οι προϋποθέσεις της οδηγίας 2003/30/ΕΚ (το 5,75% των καυσίμων κίνησης να είναι βιοκαύσιμα) υπολογίζεται ότι το 2011 πρέπει να παραχθούν περίπου 150.000 τόνοι βιοντίζελ και 390.000 βιοαιθανόλη.

Υπάρχει επάρκεια πρώτων υλών για παραγωγή βιοκαυσίμων στην Ελλάδα;Οχι. Ενα από τα σημαντικότερα προβλήματα που έχει ανακύψει είναι η έλλειψη εγχώριων πρώτων υλών, δηλαδή βιομάζας, για παραγωγή βιοκαυσίμων. Σήμερα, και προκειμένου να καλυφθούν οι προϋποθέσεις της οδηγίας γίνεται κυρίως εισαγωγή πρώτων υλών από άλλες χώρες. Το πρόβλημα, όμως, που παρουσιάζεται με την τακτική αυτή είναι ότι εκμηδενίζεται, τουλάχιστον σε εθνικό επίπεδο, το πλεονέκτημα των βιοκαυσίμων ως Ανανεώσιμης Πηγής Ενέργειας, αφού η πρώτη ύλη θα είναι εισαγόμενη, άρα ουσιαστικά θα έχουμε εισαγωγή ρύπων CO2 από τη χρήση των βιοκαυσίμων αυτών.

Σιαλκότ, η πόλη όπου γεννιούνται οι μπάλες του World Cup.

Γράφει ο Ηλίας Καραγιάννης

Τους ατελείωτους καταπράσινους αγρούς διαδέχονται τα σπίτια με τα κόκκινα τούβλα ενώ φτάνει κανείς στη Σιαλκότ. Στη μικρή πόλη του Πακιστάν όπου εδράζονται τα γραφεία των κορυφαίων εταιρειών αθλητικής ένδυσης στον κόσμο. Το θέαμα μοιάζει παράταιρο. Πλάι σε φτωχικά σπίτια βρίσκονται τα γραφεία των εταιρειών και ιδρωμένοι άνθρωποι, στο αποκάρωμα της ημέρας, προσπαθούν να βολευτούν στα κουστούμια τους, ενώ η ζέστη και η σκόνη κάνει την αποστολή τους αδύνατη.
Εκατοντάδες φορτηγά περνούν μπροστά από τα στελέχη των εταιρειών αθλητικών ειδών, σηκώνοντας έναν κουρνιαχτό σκόνης. Από τον Μάρτιο μέχρι και σήμερα, έχουν αναχωρήσει από τη Σιαλκότ αναρίθμητα φορτία με δισεκατομμύρια... μπάλες, με τελικό προορισμό τις χώρες όλου του κόσμου. Εκείνη η μικρή πόλη στο Πακιστάν είναι ο τόπος όπου γεννιούνται οι μπάλες που θα χρησιμοποιηθούν και στο επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής. Περισσότερο από το 70% της παγκόσμιας παραγωγής μπαλών ποδοσφαίρου κατασκευάζεται στο Πακιστάν και εν συνεχεία διανέμεται από τις μεγάλες εταιρείες.Η μπάλα που ο Μιλίτο έστειλε δυο φορές στα δίχτυα του Μπουτ στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ ανάμεσα στην Ίντερ και την Μπάγερν Μονάχου το περασμένο Σάββατο στο Σαντιαγο Μπερναμπέου είχε δημιουργηθεί από τα χέρια του Σαουκάτ. Ενός εκ των καλύτερων δημιουργών που εργάζεται τα τελευταία χρόνια στη Σιαλκότ. Η καθημερινότητα του είναι προκαθορισμένη. Οι βελόνες και το συνθετικό δέρμα τού κρατούν συντροφιά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας ενώ προσπαθεί να δημιουργήσει μια από τις μπάλες που θα χρησιμοποιηθούν στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου...
Το μικρό δωμάτιο όπου εργάζεται ο Σαουκάτ είναι πάντα γεμάτο από φίλους του. Στη μικρή τηλεόραση βρίσκεται σε εξέλιξη ένας αγώνας κρίκετ. Στο Πακιστάν είναι λίγοι οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για το ποδόσφαιρο, αν και σε πόλεις όπως τη Σιαλκότ το βιοτικό επίπεδο των πολιτών έχει βελτιωθεί χάρη στον βασιλιά των σπορ.
Ο Σαουκάτ νιώθει ευγνώμων, αν και, όπως ομολογεί, το ποδόσφαιρο δεν του αρέσει καθόλου ως άθλημα. Από τον περυσινό Μάρτιο μέχρι και τις αρχές Μαΐου είχε δημιουργήσει σχεδόν 2.000 χειροποίητες μπάλες απο τα 60 εκατομμυρια(!) που κατασκευάστηκαν στην πόλη.
«Σε μια καλή ημέρα φτιάχνω οχτώ μπάλες. Λυτό προϋποθέτει εργασία οχτώ ωρών. Τα χρήματα που κερδίζουμε δεν είναι πουλά φυσικά, αλλά δεν είναι και λίγα», λέει ο Σαουκάτ, ο οποίος πληρώνεται κάθε Σάββατο και με τα χρήματα αυτά συντηρεί την εξαμελή του οικογένεια. Ο Σαουκάτ είναι από τους καλοπληρωμένους τεχνίτες στη Σιαλκότ. Κερδίζει περίπου 1.000 € τον χρόνο, όταν οι περισσότεροι συμπατριώτες του στο υπόλοιπο Πακιστάν μετά βίας φτάνουν το ετήσιο εισόδημα τους στα 500 ευρώ. Κάθε μπάλα που δημιουργεί με τα χέρια του κοστίζει 65 ρουπίες (0,55 ευρώ) αν την αγοράσει κανείς στο εργοστάσιο της Σιαλκότ. Η τιμή της ίδιας μπάλας όταν φτάσει στις δυτικές χώρες εκτοξεύεται από το μισό ευρώ στα 100, μιας και, όπως διαφημίζεται στα μεγάλα καταστήματα αθλητικής ένδυσης, είναι χειροποίητη. Από τα τρυπημένα χέρια του Σαουκάτ δηλαδή, ο οποίος ζει με την οικογένεια του στη Σιαλκότ τα τελευταία 8 χρόνια, από τότε που αποφάσισε να μεταναστεύσει από το Καράτσι για την πόλη όπου γεννιούνται οι μπάλες...
Πριν από περίπου έναν αιώνα, ένας στρατιώτης των βρετανικών αποικιοκρατικών δυνάμεων θέλησε να επιδιορθώσει τη σκασμένη του μπάλα. Ο μύθος λέει ότι τον βοήθησε ένας τεχνίτης στη Σιαλκότ και από τότε η μικρή πόλη του Πακιστάν έγινε το κέντρο της μπάλας. Από τη δεκαετία του 1980 λειτουργεί εκεί τελωνείο, που βοηθά τις μεγάλες εταιρείες να εξάγουν τις μπάλες προς τη Δύση. χωρίς το αχρείαστο ταξίδι στο Καράτσι. Μικρές εταιρείες στο Πακιστάν αναλαμβάνουν να κατασκευάσουν τις μπάλες, που οι ίδιες πουλούν περίπου μισό ευρω στην τοπική αγορά. Η συντριπτική πλειοψηφία όμως πωλείται στις μεγάλες εταιρείες αθλητικών ειδών για 5 ευρώ η μία. Εν συνεχεία, οι μπάλες ποδοσφαίρου τιμολογούνται στην Ευρώπη σε 20πλάσια τιμή, όταν αυτές φυσικά είναι υψηλής ποιότητας και χειροποίητες, όπως αυτές δηλαδή που θα χρησιμοποιηθούν στο επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο. Το περιθώριο του κέρδους είναι τεράστιο, και για αυτό οι μεγαλύτερες εταιρείες δημιουργούν ήδη μεγάλα εργοστάσια στη Σιαλκότ, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγικότητα.
«Αυτή την εποχή κατασκευάζεται ένα εργοστάσιο στη Σιαλκότ, όπου οι μπάλες θα δημιουργούνται από μηχανήματα. Είναι ένα σχέδιο των αρχών της πόλης και κάποιων ιδιωτών επενδυτών από την Ταϊλάνδη και την Κίνα», υποστηρίζει ο Μουχαμάντ Ισχίντ Μπουτ, στον οποίο ανήκει η μικρή εταιρεία Νταναγιάλ, η οποία μεταπωλεί τις μπάλες της στις κορυφαίες εταιρείες αθλητικών ειδών. Η φήμη της είναι εξαιρετική, διότι εκτός από την καλή ποιότητα που προσφέρει έχει απαγορέψει την παιδική εργασία...
Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980 οι περισσότερες μπάλες ποδοσφαίρου δημιουργούνταν στη Σιαλκότ από μικρά παιδιά. Η καμπάνια της Γιούνισεφ ευαισθητοποίησε τη δυτική κοινότητα, η οποία με φορτικό τρόπο προσπάθησε να απαγορεύσει την παιδική εργασία στο Πακιστάν. Σήμερα, παρ' ότι κάποιοι επιμένουν να εκμεταλλεύονται την παιδική εργασία, τα κρούσματα αυτά έχουν μειωθεί δραστικά σε σχέση με το παρελθόν.
«Είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα. Οι μεγάλες εταιρείες όμως προτιμούν να μη διακυβεύσουν τη φήμη τους και να εμπλακούν σε μια τέτοια υπόθεση. Έτσι έχουν ανθρώπους που βρίσκονται στη Σιαλκότ και επιτηρούν τους χώρους εργασίας για να μην υπάρχει παιδική εργασία», λέει ο Αζίζ Ουζ Ριχμάν, ο οποίος είναι ο επικεφαλής μιας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών αθλητικών ειδών στο Πακιστάν. Σε αυτές τις εταιρείες μάλιστα έχουν ήδη τοποθετηθεί μηχανήματα, με τα οποία οι υπεύθυνοι φροντίζουν οι μπάλες να πληρούν τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από τις ομοσπονδίες ποδοσφαίρου στον κόσμο. Στο εργοστάσιο όπου είναι επικεφαλής ο Ριχμάν δημιουργήθηκε η μπάλα του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ, η οποία πέρασε από εξαντλητικούς ελέγχους πριν καταλήξει στα πόδια των παικτών της Ίντερ και της Μπάγερν Μονάχου. Το μόνο που φαίνεται να προβληματίζει τους ανθρώπους στη Σιαλκότ είναι η ανάδυση της Ταϊλάνδης στον τομέα της παραγωγής ποδοσφαιρικών μπαλών. Στο παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά μπάλες που δημιουργήθηκαν στην Ταϊλάνδη και όχι το Πακιστάν. Ο πόλεμος της μπάλας, όπως ονομάζεται από τους ειδικούς, πρόκειται να γίνει αμείλικτος τα επόμενα χρόνια. Παρ' ότι αυτή τη στιγμή στην Ταϊλάνδη υπάρχει πολιτική αστάθεια, το γεγονός ότι τα ημερομίσθια των εργατών είναι φθηνότερα από ό,τι στο Πακιστάν φαίνεται ότι θα στρέψει αρκετές από τις εταιρείες εκεί. Πάντως η φήμη της Σιαλκότ ως της πόλης όπου γεννιούνται οι μπάλες θα περάσουν πολλά χρόνια για να ξεθωριάσει...

Το ποδόσφαιρο ανήκει στην Ευρώπη

Η Ισπανία κατέκτησε το World Cup 2010.

Στις 20 Ιουνίου του 1887 η βασίλισσα Βικτόρια παρακολούθησε την αυτοκρατορία να παρελαύνει μπροστά της. Για να εορταστούν τα 50 χρόνια της στον θρόνο «με την εικόνα να χάνεται προς τις δύο κατευθύνσεις», όπως είχε γράψει ο Μαρκ Τουέιν, με 50 βασιλείς και πρωθυπουργούς κρατών να στέκονται δίπλα της, μπροστά της πέρασαν στρατιώτες τους οποίους είχαν στείλει από φύλαρχοι της Αφρικής μέχρι πρίγκιπες των Ινδιών.Στα πεζοδρόμια του δρόμου προς το Γουεστμίνστερ δεκάδες χιλιάδες Άγγλοι απολάμβαναν το θέαμα ευχαριστώντας τον Ύψιστο που τους έκανε μέλη της μεγάλης αυτής αυτοκρατορίας όπου «ο ήλιος ποτέ δεν έδυε». Αν σήμερα υπάρχει κάτι αντίστοιχο στο Golden Jubilee της Βικτορίας για τα 50 χρόνια, είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο. Για έναν μήνα μπροστά από τα μάτια του τηλεθεατή παρελαύνει κάθε χώρα με τους παίκτες της δείχνοντας τι μπορεί να κάνει στο ποδόσφαιρο.
Το 1994, μετά τη μεγάλη εμφάνιση της Νιγηρίας, ήταν της μόδας η άποψη ότι στα επόμενα χρόνια μια αφρικανική ομάδα θα πάρει το Μουντιάλ. Οι περισσότεροι πίστευαν ότι με τα φυσικά προσόντα που έχουν οι Αφρικανοί ποδοσφαιριστές και με τις πόρτες των ευρωπαϊκών ομάδων να ανοίγουν γι' αυτούς, οι εθνικές της Αφρικής θα γίνουν ανίκητες.Δεκαέξι χρόνια αργότερα, το 2010, παρότι οι αγώνες έγιναν στη Νότια Αφρική, η προοπτική να πάρει μια αφρικανική ομάδα το Μουντιάλ έμοιαζε απίθανη. Λόγοι υπάρχουν πολλοί, αλλά ένας από αυτούς πρέπει να είναι ότι η Αφρική βγάζει κατά κόρον μεγαλόσωμους, κάπως μπλαζέ, στόπερ, χαφ ή φορ που κινούνται στον άξονα, αλλά ελάχιστους σπιρτόζους παίκτες για να παίξουν στη γραμμή. Για να το προσωποποιήσω, βγάζει περισσότερους Τουρέ από Τσαμπαλάλα.
Για τη Νότια Αμερική, που ενώ αρχικά οι εθνικές της τα πήγαιναν καλά, βρέθηκε τελικά να έχει μόνο την Ουρουγουάη στην τετράδα, το πρόβλημα είναι ο ευρωπαϊκός καταναλωτισμός. Η ανάγκη των ευρωπαϊκών ομάδων να καπαρώνουν γρήγορα τους ταλαντούχους παίκτες έκανε τις ομάδες της Λατινικής Αμερικής να πουλάνε νωρίς τους παίκτες. Αν όχι στα 13 χρόνια, όπως είχε πουλήσει η Νιούελς Ολντ Μπόυς τον Μέσι στην Μπαρτσελόνα, το κάνουν προτού οι παίκτες γίνουν 22 ετών, ηλικία που σημαίνει ότι, αν ο αθλητής δεν έχει πάρει μεταγραφή για την Ευρώπη, δεν αξίζει και πολλά πράγματα. Το αποτέλεσμα είναι οι εθνικές των λατινικών χωρών να έχουν χάσει την ταυτότητα του παιχνιδιού τους, παίζοντας όλο και πιο ευρωπαϊκά.Το συμπέρασμα λοιπόν είναι αυτονόητο: η ποδοσφαιρική παρέλαση του 2010 έδειξε ότι από την κάθετη πάσα των Γερμανών μέχρι τις αυξομειώσεις στον ρυθμό των Ολλανδών και την κοντή πάσα των Ισπανών το ποδόσφαιρο ανήκει στην Ευρώπη.Η βασίλισσα Βικτόρια, που έναν χρόνο μετά το Jubilee είδε την Πρέστον να παίρνει το πρωτάθλημα, θα ήταν υπερήφανη.

Ο Νίκος Γκάλης ποτέ δεν ζήτησε το σεβασμό

"Είσαι τόσο καλός όσο το τελευταίο σου αποτέλεσμα».

Ο μεγαλύτερος αθλητής που φόρεσε τα γαλανόλευκα ήταν ο Νίκος Γκάλης, Όχι επειδή ήταν το μεγαλύτερο ταλέντο, που ήταν, αλλά επειδή έμπαινε στο γήπεδο για να κερδίσει. Έκανε το παιχνίδι του όσο καλύτερα μπορούσε, συνήθως κέρδιζε, και δεν είχε πει ποτέ ότι βούλωσε τα στόματα όσων τον είχαν αμφισβητήσει. Γιατί κανένας ποτέ δεν θα τολμούσε να αμφισβητήσει τον Νίκο Γκάλη. Τη στιγμή που θα το έκανε θα είχε βάλει σε αμφισβήτηση τη δική του διανοητική κατάσταση και όχι την αξία του Γκάλη.
* Αντίθετα με την Εθνική Ελλάδα, ο Γκάλης ποτέ δεν αναφέρθηκε στα παλιά του κύπελλα. Ούτε καν στο Πανευρωπαϊκό του 1987. Είχε μάθει από την Αμερική ότι «είσαι τόσο καλός όσο το τελευταίο σου αποτέλεσμα».- Πηγαίνοντας σε τουρνουά ποτέ δεν είχε πει «να με αφήσουν να το ευχαριστηθώ». Για ευχαρίστηση υπάρχουν το «Alou Fun Park» και οι διακοπές.- Ποτέ δεν είχε ζήτησε σεβασμό. Τον σεβασμό σου τον δίνουν, δεν τον ζητάς. Και ο σεβασμός δίνεται όταν ένας αθλητής τελειώσει την καριέρα του και μπορεί να κριθεί στο σύνολο του.
- Ποτέ δεν είχε πει «δεν έχω να αποδείξω τίποτα». Κάθε φορά που ο αθλητής δένει τα κορδόνια έχει να αποδείξει ότι είναι καλύτερος από τον άλλο κερατά που δένει τα δικά του κορδόνια στα απέναντι αποδυτήρια.- Δεν είχε πει «γυρνάμε με ψηλά το κεφάλι». Δεν το είπε γιατί δεν χρειάστηκε ποτέ να το κατεβάσει. Και δεν είχε πει «τώρα να δούμε τι θα λένε αυτοί που περιμένανε να μας σταυρώσουν». Δεν υπήρχε σταυρός να τον χωρέσει.
** Όλες οι προηγούμενες φράσεις με τις κραυγές για σεβασμό, αυτοκατανάλωση και κάθε άλλη χατζηαβατιά που έχει εφεύρει το μυαλό του Έλληνα ήρθαν από ποδοσφαιριστές της Εθνικής Ελλάδος στη Νότιο Αφρική.
Ο αθλητής που δεν αντέχει να κρίνεται, να σταματήσει, να γίνει ένας καταξιωμένος συνταξιούχος.
Όχι άλλοι καταξιωμένοι, όχι άλλο Δημόσιο όχι άλλοι συνταξιούχοι στα 23 τους. Όχι άλλος σεβασμός που αντί να δίνεται ζητιέται.

Ο απολογισμός του 1ου World Cup της Αφρικανικής Ηπείρου.

Γράφει ο Ηλίας Καραγιάννης

«Αυτή η διοργάνωση θα παραμείνει στις αναμνήσεις μας για πολλά χρόνια. Η Αφρική είναι υπερήφανη. Η έκρηξη της εθνικής υπερηφάνειας και η ενότητα των πολιτών της Νοτίου Αφρικής είναι τα αναντίρρητα οφέλη από αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο»,έλεγε με πάθος ο πρόεδρος της χώρας, Τζέικομπ Ζούμα, στο κατευόδιο του στη λαμπερή διοργάνωση, σχεδόν 16 χρόνια έπειτα από τις πρώτες εκλογές που έθεσαν τελεσίδικο τέλος στο Απαρτχάιντ. Η χρυσοποίκιλτη αυλαία του πρώτου Μουντιάλ που έλαβε χώρα στη «μαύρη ήπειρο» έπεσε με τον χθεσινό τελικό ανάμεσα στην Ισπανία και την Ολλανδία και τα εκατομμύρια των Νοτιοαφρικανών που διστάζουν ανάμεσα στην ανέχεια και την ελπίδα αφήνουν πίσω τους έναν μήνα ευφορίας, που αποτέλεσε μια φευγαλέα διαφυγή από τα εντεινόμενα προβλήματα τους.
Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής θα περάσει στην ιστορία ως μια διοργάνωση όπου φαβορί σαν τη Βραζιλία, την Αργεντινή και την πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια Ιταλία συντρίφτηκαν από τις υπερτροφικές προσδοκίες τους.
Ως ένα Μουντιάλ που άφησε χαραμάδες αισιοδοξίας για τους μικρούς του πλανήτη, όπως η Ουρουγουάη που έφτασε στα ημιτελικά και η Γκάνα με την Παραγουάη που προκρίθηκαν ως τα προημιτελικά.
Ένα ποδοσφαιρικό φεστιβάλ που καθήλωσε την παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα σε μια οικονομική συγκυρία τόσο ρευστή, που πολλοί την προσομοιάζουν με τα χρόνια έπειτα από το πέρας του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.
Σε αυτό το ευμετάβλητο περιβάλλον το ποδόσφαιρο αποτέλεσε για ακόμη μια φορά την πηγή ευτυχίας των ανθρώπων από την Ονδούρα, όπου οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν εργάζονταν κατά τη διάρκεια των αγώνων της Εθνικής με άδεια της κυβέρνησης, ως την Παλαιστίνη, όπου άνθιζαν χαμόγελα στα πρόσωπα των αποκλεισμένων πολιτών της Λωρίδας της Γάζας. Ο «βασιλιάς των σπορ» ένωσε και πάλι υπό την εξουσία του ένα ανομοιογενές σύνολο ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη, με μια διοργάνωση που έγειρε πριν από την έναρξη της αρκετά ερωτήματα που αφορούσαν την επιτυχία της. Με τις βουβουζέλες να ηχούν ακόμη στα αφτιά, τα οποία τρύπησαν σαν βελόνες στη διάρκεια των 64 ματς, μπορούν πλέον να δοθούν απαντήσεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής.

Ταξίδεψαν τελικά οπαδοί στη Νότιο Αφρική;
Παρ' ότι οι προσδοκίες των διοργανωτών ήταν υπερτροφικές πριν από την έναρξη του Παγκόσμιου Κυπέλλου, εντούτοις οι 450.000 οπαδοί που ταξίδεψαν στη Νότιο Αφρική αφήνουν μια αίσθηση ικανοποίησης, η οποία μεγιστοποιείται αν συγκριθούν με τους μόλις 250.000 που επισκέφτηκαν πριν από οχτώ χρόνια τα γήπεδα της Νοτίου Κορέας και της Ιαπωνίας και ελαχιστοποιείται στην ανάμνηση του 1.000.000 ανθρώπων οι οποίοι κατέκλυσαν τη Γερμανία πριν από τέσσερα χρόνια. Οι διοργανωτές εκτιμούσαν αρχικά ότι οι οπαδοί θα ξεπερνούσαν τους 650.000, αλλά μοιάζουν ικανοποιημένοι, προσμετρώντας τον εντεινόμενο φόβο για την ανασφάλεια της χώρας και τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο πλανήτης.Ετυμηγορία: Ο αριθμός των οπαδών που επισκέφτηκαν τη Νότιο Αφρική είναι ικανοποιητικός, παρά τις αρχικές προβλέψεις για περισσότερους τουρίστες.
Πόσο μεγάλος ήταν ο εγκληματικός αντίκτυπος;Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της αστυνομίας της Νοτίου Αφρικής, υπήρξαν 316 συλλήψεις που σχετίζονταν με το Παγκόσμιο Κύπελλο. Περίπου το ένα τρίτο των συλληφθέντων ήταν αλλοδαποί και οι κατηγορίες που τους βάρυναν αφορούσαν κλοπές και όχι βίαια εγκλήματα. Οι παίκτες της Εθνικής Ελλάδας Σωτήρης Νίνης, Άγγελος Χαριστέας και Γιώργος Σαμαράς έπεσαν θύματα κλοπής, όπως και ένα τηλεοπτικό συνεργείο από τη Νέα Ζηλανδία, ενώ Ισπανοί δημοσιογράφοι ληστεύθηκαν υπό την απειλή όπλων. Τα κρούσματα ήταν σαφώς περιορισμένα σε σχέση με όσα θα περίμενε ένας συνεπής αναγνώστης των μέσων ενημέρωσης παγκοσμίως, που είχαν δημιουργήσει ένα φοβικό κλίμα για τη Νότιο Αφρική.Ετυμηγορία: Το Παγκόσμιο Κύπελλο αποτέλεσε μια ειρηνική παρένθεση στον βίαιο κόσμο της Νοτίου Αφρικής, επιβραβεύοντας την προσπάθεια των διοργανωτών.
Ωφελήθηκε η τοπική οικονομία;
Η Νότιος Αφρική δαπάνησε 38 δισεκατομμύρια ραντ, δηλαδή 4 εκατομμύρια ευρώ, για τις προετοιμασίες του Παγκόσμιου Κυπέλλου, την κατασκευή πέντε γηπέδων και την ανακατασκευή άλλων πέντε, συμπεριλαμβανομένου και του Σόκερ Σίτι, το οποίο χθες βράδυ φιλοξένησε τον τελικό του Μουντιάλ. Η κυβέρνηση της χώρας φρόντισε επίσης να εκσυγχρονίσει το οδικό και σιδηροδρομικό της δίκτυο, εγκαινίασε ένα καινούργιο αεροδρόμιο και έχτισε νέους σταθμούς τρένων και λεωφορείων. Οι υποδομές θα παραμείνουν σε μια χώρα στην οποία υπολογίζεται ότι οι τουρίστες δαπάνησαν κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου 800.000 ευρώ. Για τους κατοίκους όμως που διαβιώνουν με περίπου 100 ευρώ τον μήνα αυτό το Μουντιάλ θα αποδειχτεί μακροπρόθεσμα ένα αγκάθι που θα τους τρυπά τα πλευρά, μια και εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην όξυνση των αντιθέσεων ανάμεσα στους εύπορους και τους φτωχούς.Ετυμηγορία: Μπορεί να υπήρξαν κάποια οφέλη στις υποδομές και στο ευκαιριακό κέρδος, αλλά μακροπρόθεσμα το Παγκόσμιο Κύπελλο θα οξύνει την οικονομική ανισορροπία μεταξύ των πολιτών της χώρας.
Το Παγκόσμιο κύπελλο είχε τηλεθέαση;Περίπου 500.000.000 τηλεθεατές υπολογίζεται ότι παρακολούθησαν τον τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου ανάμεσα στην Ισπανία και την Ολλανδία. Και σε αυτό το Μουντιάλ τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι το παγκόσμιο ενδιαφέρον ήταν μεγάλο. Η Εθνική ομάδα της Βραζιλίας προσέλκυε έναν μέσο όρο 46 εκατομμυρίων τηλεθεατών σε κάθε της παιχνίδι, ενώ υπολογίζεται ότι το 80% των πολιτών της Ιαπωνίας είδαν το δραματικό τελευταίο παιχνίδι της Εθνικής ομάδας απέναντι στην Παραγουάη.
Στην Αγγλία, περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν την πρεμιέρα των «λιονταριών» στο Μουντιάλ, σημειώνοντας ρεκόρ για την πρόσφατη διοργάνωση. Στη Γερμανία σημειώθηκε το απόλυτο ρεκόρ τηλεθέασης στον αγώνα της Εθνικής ομάδας απέναντι στην Αργεντινή, καθώς περίπου 27,7 εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν την αποσυναρμολόγηση της «αλμπισελέστε», δημιουργώντας το απίστευτο ποσοστό τηλεθέασης της τάξης του 90%.
Ετυμηγορία: Όπως σε κάθε Παγκόσμιο Κύπελλο, έτσι και τώρα, οι αριθμοί της τηλεθέασης στάθηκαν στο ύψος των μεγάλων αρχικών εκτιμήσεων...
Το ποδόσφαιρο που παρακολουθήσαμε ήταν υψηλών προδιαγραφών;Η φωτεινή εξαίρεση της Εθνικής ομάδας της Γερμανίας δεν αποδείχτηκε αρκετή για να γείρει την πλάστιγγα σε θετική απάντηση στο ερώτημα αυτό.
Οι ξεθυμασμένοι από τις συλλογικές τους υποχρεώσεις ποδοσφαιριστές, τα πάρα πολλά διαιτητικά λάθη που καθόρισαν το τελικό αποτέλεσμα αγώνων, ακόμη και οι απρόβλεπτες μπάλες Jabulani, που έμοιαζαν με αυτές που κλοτσούν με ραθυμία τα παιδιά στην παραλία, συνετέλεσαν στο να παρακολουθήσουμε ένα μετριότατο ποδοσφαιρικό θέαμα. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι τόσο η Ισπανία όσο και η Ολλανδία προσέλκυσαν την μήνιν των οπαδών τους για τις αποχυμωμένες εμφανίσεις στην πρώτη φάση του Παγκόσμιου Κυπέλλου.
Η δυσκολία να ξεχωρίσεις ακόμη και τον πρωταγωνιστή του Μουντιάλ υπογραμμίζει τη μέτρια ποιότητα της διοργάνωσης.
Ετυμηγορία: Οι ζητιάνοι του καλού ποδοσφαίρου έμειναν άνευ ελεημοσύνης σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο, καθώς τα θεαματικά ματς μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού...

Μάριους Χίλερ, Ο παίκτης που αγωνίστηκε σε δύο εθνικές ομάδες

της Γερμανίας και της Αργεντινής.

Γράφει ο Ηλίας Καραγιάννης

Ο χρόνος έχει σβήσει τα χνάρια του Μάριους Χίλερ. Πρέπει να «καταδυθεί» κανείς στην προϊστορία των αναμνήσεων από τις συγκρούσεις της Γερμανίας με την Αργεντινή για να συναντήσει το όνομα του μοναδικού ποδοσφαιριστή που έχει φορέσει τόσο τη φανέλα της «νατσιοναλμάνσαφτ» όσο και της «αλμπισελέστε»!
Γεννημένος σε μια εποχή (1892) που το ποδόσφαιρο αποτελούσε αποκλειστικά μέσο διασκέδασης, με τις σκοπιμότητες να απουσιάζουν, ο «Ελ Αλεμάν» (ο Γερμανός), όπως τον αποκαλούσαν οι Αργεντινοί οπαδοί, κατάφερε κάτι που σήμερα είναι ακατόρθωτο: να φορέσει τη φανέλα των δύο Εθνικών ομάδων που συγκρούονται σήμερα στον προημιτελικό του Μουντιάλ στο Κέιπ Τάουν, της Γερμανίας και της Αργεντινής.
Ο «Μπούμπι», ένας ταχύτατος επιθετικός με τρομερή εκτελεστική δεινότητα, αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στο Μπουένος Άιρες για επαγγελματικούς λόγους και εκείνη την περίοδο, που το ποδόσφαιρο βρισκόταν στα σπάργανα, δεν ορθώθηκε κανένα εμπόδιο για να αγωνιστεί και με την Εθνική Αργεντινής, ενώ είχε ήδη γίνει ο νεαρότερος παίκτης που φόρεσε τη φανέλα της ποδοσφαιρικής ομάδας της Γερμανίας. Ήταν τέτοια η αποτελεσματικότητα του Μάριους Χίλερ, που ανάγκασε τους οπαδούς της Αργεντινής τη δεύτερη δεκαετία του περασμένου αιώνα να τον παρομοιάσουν με τα πολυβόλα όπλα «Lewis», που χρησιμοποίησαν οι Γερμανοί στρατιώτες στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σχεδόν 46 χρόνια μετά τον θάνατο του, το όνομα του εμφανίστηκε και πάλι στο προσκήνιο εξαιτίας της σύγκρουσης των δυο ομάδων που έχουν αφήσει μέχρι στιγμής τις καλύτερες εντυπώσεις στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής.

Ο ποδοσφαιριστής θείος, ο νεαρότερος σκόρερ και το δεύτερο κεφάλαιο.
Ζώντας στον αμφιλεγόμενο κόσμο των πρώτων δεκαετιών του περασμένου αιώνα, ο Μάριους Χίλερ παρατηρούσε τον θείο του Άρθουρ να φορά για πρώτη φορά το περιβραχιόνιο του αρχηγού της Εθνικής Γερμανίας. Στις αρχές του περασμένου αιώνα ο Χίλερ βρισκόταν ανάμεσα στους παίκτες της «νατσιοναλμάνσαφτ», όπως αναφέρεται στην έκδοση υπό τον τίτλο «Ιστορία της Εθνικής Γερμανίας».
«Κουβαλούσε τσάντες, καθάριζε τα παπούτσια των παικτών και βοηθούσε όσο μπορούσε στο να μεταφέρουν και να τοποθετούν τα δοκάρια», αναφέρεται ως σύντομο σχόλιο της παρουσίας του ποδοσφαιριστή που έμελλε να πραγματοποιήσει την παρθενική του εμφάνιση με την εθνική Ομάδα στις 3 Απριλίου του 1910 και ενώ ήταν 17 ετών 7 μηνών και 28 ημερών. Ήταν ο νεαρότερος ποδοσφαιριστής που φόρεσε τη φανέλα της Γερμανίας στην ποδοσφαιρική ιστορία της χώρας. Με το γκολ που πέτυχε στη νίκη 3-2 της Εθνικής του ομάδας επί της Ελβετίας στη Βασιλεία, παραμένει ακόμη και σήμερα ο νεαρότερος σκόρερ των «πάντσερ».Ο γεννημένος στο Πφόρζχαϊμ ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε σε ομάδες σαν την Καρλσρούη, τη Φίνιξ Καρλσρούης και τους Κίκερς Στουτγκάρδης μέχρι το 1912 και την πρώτη του μετανάστευση στην Ελβετία. Εκεί, κατάφερε να βρει εργασία σε φημισμένη ωρολογοποιία και παράλληλα να παίζει ποδόσφαιρο στη Σο Ντε Φο. Στην Ελβετία ο Χίλερ παρέμεινε περίπου έναν χρόνο, πρόλαβε να αγωνιστεί στην Εθνική Γερμανίας άλλες δυο φορές (εκείνη την εποχή τα ματς των Εθνικών ομάδων δεν ήταν τόσο συχνά όσο τα σημερινά) και το 1913 στάλθηκε από την εταιρεία όπου εργαζόταν στην Αργεντινή, αρχίζοντας το δεύτερο κεφάλαιο στην ποδοσφαιρική του ιστορία.
Στο Μπουένος Άιρες το ταλέντο του αποθεώθηκε αυτοστιγμεί. Παράλληλα με την προώθηση των ευρωπαϊκών ρολογιών, ο Μάριους Χίλερ άρχισε να αγωνίζεται σε ποδοσφαιρικές ομάδες όπως η Ρίβερ Πλέιτ και η Χιμνάσια Λα Πλάτα, σκοράροντας με τη συχνότητα πολυβόλου.

Όταν το 1916 η Εθνική ομάδα της Αργεντινής ήταν έτοιμη να δώσει μερικά φιλικά ματς με την Ουρουγουάη, η ανάγκη απόκτησης της αργεντίνικης ιθαγένειας από τον Χίλερ τέθηκε ως άμεσος στόχος.
Στις 15 Αυγούστου του 1916 η Αργεντινή επικρατούσε με 3-1 της Ουρουγουάης στο Μπουένος Άιρες και ο «Ελ Αλεμάν» γινόταν ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του ποδοσφαίρου που σκόραρε με τη φανέλα δυο Εθνικών ομάδων.
Σε ηλικία 24 ετών ο Χίλερ εξελισσόταν στον αγαπημένο ποδοσφαιριστή των οπαδών της «αλμπισελέστε», πετυχαίνοντας χατ τρικ απέναντι και πάλι στην Ουρουγουάη έξι εβδομάδες αργότερα, στη συντριβή της «σελέστε» με 7-2. Ο Χίλερ έμοιαζε εκείνη την εποχή με το πρωτότυπο επιθετικού.
Το 1918 πέτυχε 52 γκολ σε 39 εμφανίσεις με τη Ρίβερ Πλέιτ και κατέκτησε το πρωτάθλημα Αργεντινής αναγορευόμενος στον αναντίρρητο βασιλιά του ποδοσφαίρου της χώρας. Για αυτό όταν του ανακοινώθηκε από την εταιρεία όπου εργαζόταν ότι θα έπρεπε να επιστρέψει στην Ευρώπη οι προσφορές που δέχτηκε από τους εύρωστους οπαδούς του ποδοσφαίρου ήταν σημαντικές. Όχι τόσο όμως που να τον δελεάσουν και να παραμείνει στην Αργεντινή.
Το 1919 επέστρεψε στη Γερμανία και δυο χρόνια αργότερα, το 1921, κατέκτησε με την ποδοσφαιρική ομάδα της γενέτειρας του, Πφόρζχαϊμ το τοπικό πρωτάθλημα. Η αγάπη που είχε εισπράξει όμως στην Αργεντινή τον ανάγκασε να επιστρέψει.
Στα 33 του ο Μάριους Χίλερ εγκατέλειψε την ενεργό δράση αγωνιζόμενος στην Τσακαρίτα. Εφτασε στις τέσσερις συμμετοχές με την Εθνική ομάδα της Αργεντινής, στην οποία διατέλεσε ακόμη και αρχηγός της. Ο Χίλερ παρέμεινε, μετά την αποχώρηση του από τα γήπεδα, στην Αργεντινή ως εκπρόσωπος της εταιρείας των ρολογιών στη Λατινική Αμερική. Πραγματοποιούσε συχνά ταξίδια και στην Παραγουάη, όπου ακόμη και εκεί δεν έχανε την ευκαιρία να αγωνιστεί σε μερικά ποδοσφαιρικά παιχνίδια. Ο «Μπούμπι» με την ταχύτητα του ακόμη και όταν είχε ξεπεράσει το 40ό έτος της ηλικίας του ξεχώριζει από τους άλλους παίκτες, σε ένα παιχνίδι που ήταν εξαιρετικά αργό σε σχέση με τη σημερινή εκδοχή του αθλήματος. Αν και το ταξίδι της ζωής του έφτασε στο τέλος το 1964, σε ηλικία 72 ετών, εντούτοις ο Μάριους Χίλερ, ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε τόσο με την Εθνική ομάδα της Γερμανίας όσο και της Αργεντινής, ξεχάστηκε γρήγορα.
Το Παγκόσμιο Κύπελλο που θέριεψε το ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1930 στην Ουρουγουάη και ενώ ο Χίλερ είχε διαβεί το κατώφλι των 38 ετών και δεν θα μπορούσε να αγωνιστεί με την Εθνική Αργεντινής που συμμετείχε.
Στις 25 Νοεμβρίου του 1964 ο Χίλερ άφησε την τελευταία του πνοή στο Μπουένος Άιρες.
Σήμερα η επιτύμβια πλάκα που βρίσκεται στο κοιμητήριο της Τσακαρίτα θυμίζει ότι ήταν ένας από τους αστέρες του ποδοσφαίρου των πρώτων δεκαετιών του περασμένου αιώνα.
Ο προημιτελικός ανάμεσα στην Αργεντινή και τη Γερμανία ήταν μια αφορμή για να επανέλθει στη δημοσιότητα το όνομα του ποδοσφαιριστή που γεννήθηκε στη Γερμανία, αγωνίστηκε στη «νατσιοναλμάνσαφτ» τρεις φορές, άλλες τέσσερις στην Αργεντινή και αποτελεί τον μοναδικό συνεκτικό ιστό ανάμεσα στους αντιπάλους του προημιτελικού του Κέιπ Τάουν.

Τα διαμάντια του ποδοσφαίρου στη «χώρα των τραυμάτων»

Tο βλέμμα του Λόρι «σκάλιζε» τη νύχτα.

Αδυνατούσε να κλείσει τα μάτια του, φοβούμενος ότι στους εφιάλτες του θα συναντούσε και πάλι τη φρίκη και τη θηριωδία του πολέμου.
Στη Σιέρα Λεόνε, τη «χώρα των τραυμάτων», ο εμφύλιος πόλεμος τερματίστηκε επισήμως το 2002. Σε εκείνο το θέατρο της απανθρωπιάς, ένα πεδίο συγκρούσεων με φόντο τους «ανθούς του υπεδάφους», τα διαμάντια που ευδοκιμούν στη θανατική λωρίδα γης, οι πληγές παραμένουν ανεπούλωτες 8 χρόνια μετά.
Σχεδόν 35.000 παιδιά έμειναν ορφανά από τον επταετή πόλεμο, στον οποίο ανήλικοι εξαναγκάστηκαν να πάρουν όπλα και να σκοτώσουν, εκτελώντας διαταγές, χιλιάδες άνθρωποι ακρωτηριάστηκαν, αμέτρητοι βιάστηκαν υπό τη θαμπή λάμψη των διαμαντιών που τύφλωναν κάθε λογική.
Σήμερα στην πρωτεύουσα της αφρικανικής χώρας, την πόλη Φριτάουν τα σημάδια του πολέμου είναι ορατά. Η χώρα είναι «τσακισμένη» οικονομικά και οι πολίτες της πραγματοποιούν νωθρά βήματα για να καταφέρουν να αποδράσουν από τη «σκυφτή» ζωή που διάγουν.
Τα παιδιά δεν έχουν καν τα βασικά για να επιβιώσουν, εκτός και αν ζουν στην ακαδημία της «Fc Γιοχανσεν». Μια ομάδα που δημιουργήθηκε όταν η πρώτη γυναίκα εκδότης της χώρας, η Ίσα Γιόχανσεν βαρέθηκε να παρακολουθεί χιλιάδες ορφανά παιδιά να παίζουν ποδόσφαιρο στους δρόμους. Δημιούργησε εγκαταστάσεις, όπου εκεί διαμένουν αρκετά από αυτά τα πιτσιρίκια και σήμερα έχει κατορθώσει να χρηματοδοτεί τη μοναδική ακαδημία ποδοσφαίρου της χώρας. Εκατοντάδες παιδιά έχουν βρει μια απαντοχή από τη σκληρή ζωή στη «Fc Γιόχανσεν», την ομάδα των ορφανών της Σιέρα Λεόνε...Όσο και αν η τραγωδία που βίωσε ο Λόρι Σόγιερ στα 7 του μοιάζει σήμερα τόσο μακρινή, εντούτοις κάποια από τα βράδια της αγρύπνιας του θυμάται τις ημέρες που η ανθρώπινη ζωή δεν είχε καμία αξία.
Στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου ο 15χρονος σήμερα Λόρι είδε την οικογένεια του να ξεκληρίζεται. Ο στρατιώτης πατέρας του, η μητέρα του και τα δυο του αδέλφια δολοφονήθηκαν από ομάδες παραστρατιωτικών.
Ο Λόρι Σόγιερ ήταν ο μόνος που φάνηκε ασυνεπής στο ραντεβού του με τον Χάρο. Σήμερα, 8 χρόνια μετά, ο Σόγιερ είναι ένας από τους πλέον ταλαντούχους ποδοσφαιριστές της «FC Γιόχανσεν». Ένας επιθετικός μέσος που έχει καταφέρει να ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και την Ευρώπη και να επιδείξει το ταλέντο του. Εικάζεται ότι το μέλλον του θα είναι λαμπρό. Ότι κάποια στιγμή οι εφιαλτικές μνήμες θα ξεθωριάσουν.
«Το ποδόσφαιρο μου έδωσε την απαιτούμενη ώθηση για να συνεχίσω τη ζωή μου. Θα μπορούσα να έχω χαθεί, όπως και πολλά άλλα παιδιά, έπειτα από τη δολοφονία των δικών μου. Όμως χάρη στην κυρία Γιόχανσον και την ακαδημία ποδοσφαίρου που δημιούργησε κατάφερα να σταθώ στα πόδια μου. Μας φέρεται λες και είναι η μητέρα μας» λέει ο Σόγιερ, με μια ωριμότητα παράταιρη με την ηλικία του.
Έχοντας ζήσει σχεδόν τη μισή του ζωή στην ακαδημία της ομάδας, πλέον βλέπει τους συμπαίκτες του σαν την «οικογένεια που έχασα. Βρίσκομαι στην ομάδα τα τελευταία 4 χρόνια και μετά από κάθε παιχνίδι όλοι οι συμπαίκτες προσπαθούμε να ανταλλάξουμε λόγια ενθάρρυνσης».Ο «Σάμπα» όπως αποκαλείται από τους συμπαίκτες του, είναι 15 ετών. Πριν ενταχθεί στην ακαδημία περνούσε την περισσότερη από την ώρα του στους δρόμους της Φριτάουν. «Προέρχομαι από πολύ φτωχή οικογένεια. 0 πατέρας μου ήταν στρατιώτης που σκοτώθηκε στον πόλεμο. Κατάφερα να επιβιώσω χάρη στην κυρία Γιόχανσεν. Φροντίζει να λάβουμε και ακαδημαϊκή μόρφωση πέρα από το ποδόσφαιρο και η βοήθεια της είναι καθοριστική».
Όλα τα παιδιά που αγωνίζονται στην ακαδημία της ομάδας είναι υποχρεωμένα να φοιτούν σε σχολεία. Σε διαφορετική περίπτωση δεν απολαμβάνουν τα προνόμια. Η εκδότρια Ίσα Γιόχανσεν έχει φροντίσει να δημιουργήσει αρκετά καλές εγκαταστάσεις στη Φριτάουν και να προσλάβει προπονητές που μπορούν να διδάξουν τα παιδιά με σωστό τρόπο τα μυστικά της μπάλας. Ως ένθερμη οπαδός του ποδοσφαίρου και προσωπική φίλη του διακεκριμένου συμπατριώτη της επιθετικού Μοχάμεντ Καλόν, προφανώς πιστεύει ότι με αυτήν την κίνηση της θα μπορέσει στο μέλλον να δημιουργήσει κάποια από τα επόμενα αστέρια της Σιέρα Λεόνε. Με αυτόν τον στόχο κατά νου αγόρασε πριν από μερικούς μήνες τη χρεοκοπημένη ομάδα της πρώτης κατηγορίας, Λέοπαρντ, όπου από την επόμενη σεζόν θα μπορέσει να προωθεί τα καλύτερα ταλέντα της ακαδημίας της.
«Είμαστε τόσο καλά οργανωμένοι, που πιστεύω ότι μπορούμε να εξελίξουμε και τις δυο ομάδες. Θα φροντίσω να λειτουργούν συμπληρωματικά, έτσι ώστε τα καλύτερα ταλέντα από την ακαδημία να έχουν τη δυνατότητα να λάμψουν και στην πρώτη κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος» αρκέστηκε να πει η Ίσα Γιόχανσεν...

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Οι αντάρτες της Manchester United

Αγαπούν τη United, μισούν τον ιδιοκτήτη της.

Είναι Αμερικανός, δεν ξέρει από ποδόσφαιρο και «φόρτωσε» τον ιστορικό σύλλογο με χρέη.Oι πιστοί οπαδοί των Κόκκινων Διαβόλων έχουν κηρύξει πόλεμο στον Μάλκολμ Γκλειζερ και έφτιαξαν τη δική τους ομάδα!
της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΒΑΣΣΑΛΟΥ

Σάββατο μεσημέρι στο Μπέρι του Γκρέιτερ Μάντσεστερ. Το ματς αρχίζει στις τρεις. Βρέχει. Κανείς όμως δεν πτοείται. Ο περισσότερος κόσμος είναι ήδη καθισμένος στις εξέδρες του Gigg Lane. Αν και επαρχιακό γήπεδο, χωράει 11.840 θεατές και τούτο το μεσημέρι που παίζει η FC United of Manchester , η ομάδα που δημιουργήθηκε πριν από πέντε χρόνια από διαμαρτυρόμενους οπαδούς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, είναι γεμάτο κατά το ήμισυ. Λογικό. Βρισκόμαστε, άλλωστε, σε αγώνα τοπικής ημιεπαγγελματικής κατηγορίας της Βόρειας Αγγλίας.
Έξι κατηγορίες πρέπει να ανέβει η μικρή Μάντσεστερ για να φτάσει τη μεγάλη στην Πρέμιερ Λιγκ! Εδώ όμως υπάρχει πάθος. Και η εξέδρα σείεται στους ρυθμούς του Anarchy in the UK των Sex Pistols σε στίχους... παραλλαγμένους.
«Αυτός είναι πια ο σκληρός πυρήνας των οπαδών μας που μπορούν να τραγουδούν υπέρ της μικρής μας ομάδας και εναντίον του Γκλειζερ (του Αμερικανού ιδιοκτήτη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) και τα 90 λεπτά του αγώνα!» δίνει τις πρώτες συστάσεις ο Βίνι Τόμσον, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων.
« Οταν ξεκινήσαμε, είχαμε ακόμα περισσότερο κόσμο. Τώρα, μπορεί να μην πιάνουμε εκείνα τα νούμερα (σ.σ. η ομάδα έχει φτάσει να υποστηρίζεται και από 6.000 φιλάθλους σε αγώνα), υπάρχει ωστόσο μια σταθερή βάση οπαδών που την ακολουθούν σε όλη της την πορεία. Και κυρίως ακολουθούν την ιδέα».
Η ομάδα ιδρύθηκε στις 14 Ιουνίου 2005 από «εξεγερμένους» οπαδούς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-τους λεγόμενους «Κόκκινους Αντάρτες» (Red Rebels). Οι τελευταίοι υπήρξαν μέρος των οπαδών που προσπάθησαν να εμποδίσουν τον Αμερικανό επιχειρηματία Μάλκολμ Γκλειζερ να αγοράσει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της ομάδας. Τα προηγούμενα χρόνια είχε επιτευχθεί η ακύρωση αντίστοιχης προσπάθειας εξαγοράς της από τον Αυστραλό μεγιστάνα των ΜΜΕ, Ρούπερτ Μέρντοχ. Με τον Γκλειζερ, όμως, δεν τα κατάφεραν και η εξαγορά της, η οποία έγινε σταδιακά, δεδομένου ότι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποτελούσε ένα πολυμετοχικό σχήμα, ολοκληρώθηκε στις 12 Μαΐου 2005. Οι φίλαθλοι είδαν την ομάδα τους να χάνεται κυριολεκτικά μέσα από τα χέρια τους. Κι έναν Αμερικανό δισεκατομμυριούχο -που ίσως δεν είχε πάει ποτέ πριν στο γήπεδο- να καθίσταται απόλυτος κυρίαρχος. Για ορισμένους οπαδούς η δημιουργία του δικού τους συλλόγου ήταν πια ζήτημα χρόνου. Για να ξεκινήσει η ομάδα, συγκεντρώθηκαν αρχικά 100.000 λίρες. Πρώτος και κύριος στόχος να καταδείξουν τι ποδόσφαιρο πραγματικά θέλουν.«Αηδιάζω με το πώς έχει γίνει πια το ποδόσφαιρο: το χρήμα, η υπεροψία, η απουσία σύνδεσης μεταξύ παικτών και οπαδών, ο τρόπος που συμπεριφέρονται σ' εμάς τους φιλάθλους, το αυταρχικό περιβάλλον. Δεν μπορώ να ανεχτώ το γεγονός ότι πρέπει να δώσω 36 λίρες για να μπω σε ένα γήπεδο χω ρις ατμόσφαιρα, όπου δεν μπορείς να σταθείς, να φωνάξεις, να καθίσεις πλάι στους φίλους σου», έλεγε πριν από καιρό ο Λικ Ζεντάρ, διαμαρτυρόμενος οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.Πράγματι, για τους οπαδούς και τους δημιουργούς και υποστηρικτές του νέου συλλόγου, το πρόβλημα δεν είναι μόνο ο Γκλέιζερ ούτε απλώς η εξαγορά της μεγάλης Μάνστεστερ και η σημερινή διόγκωση του χρέους της. Η συζήτηση που άνοιξε τα τελευταία χρόνια από τους εν λόγω φιλάθλους αφορά στο ποδόσφαιρο συνολικά στο άθλημα, πέρα από τα χρέη και πέρα από τα κέρδη.
« Γεννήθηκε με την ελπίδα, ζει με την ελπίδα», διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα της FC United και ο Βίνι Τόμσον συνεχίζει τις συστάσεις: «Η ομάδα ανήκει σ' αυτούς που τη στηρίζουν κάθε εβδομάδα στο γήπεδο, στους άντρες, στις γυναίκες και στα παιδιά που έρχονται εδώ και δουλεύουν εθελοντικά και σε όλους όσοι την ενισχύουν οικονομικά. Θα μπορούσαμε να έχουμε φανέλες που γράφουν McDonald’s και να εξασφαλίζουμε το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που χρειαζόμαστε για να πληρώνουμε έστω το γήπεδο. Δεν θέλουμε, όμως, ούτε χορηγούς ούτε δια¬φημίσεις. Τα έσοδα μας είναι αποκλειστικά από τα εισιτήρια και τις πωλήσεις προϊόντων ης ομάδας από την μπουτίκ».Μια ματιά στα συνθήματα των πανό που κρέμονται στις εξέδρες, πέρα από τις εκφράσεις βαθιάς αγάπης και στις δύο ομάδες («Ι got love enough for two» - «Εχω αρκετή αγάπη για δύο») αλλά και δυνατού μίσους προς τον Γκλέιζερ («Love United-Hate Glazer»), οδηγεί σε συμπεράσματα με ενδιαφέρον.
Σε λίγο συμπληρώνεται το 90ό λεπτό του αγώνα. Η FC United προηγείται 2-0 της φιλοξενούμενης Hucknall Town FC και όλη η εξέδρα είναι στο πόδι!
Οι ποδοσφαιριστές είναι εξαιρετικά νέοι και πολλοί από αυτούς μετεγγραφές από το εξωτερικό…………….. αλλά και ο Κύπριος Αγγελος Τσιακλής, που σήμερα δεν είναι στην ενδεκάδα.
Εδώ, όπως πάντα, είναι ο Ντάρεν Λίονς, μέλος του προπονητικού team.
Το μεγάλο στοίχημα για την FC United είναι να αποκτήσει δικό της γήπεδο, μας ενημερώνει, μια εξέλιξη που θα δώσει βαθιά οικονομική ανάσα στην ομάδα. Και δεν είναι μακρινή. Πρόσφατα εγκρίθηκε η κατασκευή γηπέδου στο Νιούτον Χιθ, την πρώτη έδρα της κανονικής Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ! Θα έχει χωρητικότητα 5.000 φιλάθλων και θα κοστίσει 3,5 εκατομμύρια λίρες.
Γιατί δεν πάμε στο Ολντ Τράφορντ
Ο Andy Walsh, πρόεδρος της FC United και από τους πρώτους που κινήθηκαν στην κατεύθυνση δημιουργίας της νέας ομάδας, εξακολουθεί να υποστηρίζει φανατικά τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά έχει πέντε ολόκληρα χρόνια να πάει στο Ολντ Τράφορντ. «Είναι μέρος της διαμαρτυρίας μας», λέει και μας ρωτά πώς μας φάνηκε η ατμόσφαιρα στο δικό τους γήπεδο. Είμαστε ενθουσιασμένοι. Χαμογελά. Η καταγωγή μας, λέει, εγγυάται πως ξέρουμε από ατμόσφαιρα. «Και οι δικοί σας οπαδοί είναι ιδιαίτερα ζωηροί και με φαντασία στα συνθήματα!»
………….«Πώς σας φάνηκε ο αγώνας;» η αγωνία των ενθουσιασμένων από τη νίκη νεαρών.

Γι' αυτούς η ομάδα είναι μία: η FC United.Κυριακή μεσημέρι έξω από το Ολντ Τράφορντ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τη Λίβερπουλ στο κλασικό ντέρμπι της Πρέμιερ Λιγκ.
Η μέρα είναι ηλιόλουστη και ο κόσμος έχει καταφτάσει από νωρίς. Ασπρα και κόκκινα τα επίσημα χρώματα της γηπεδούχου, αλλά ελάχιστοι αυτοί που τα φορούν. Τα περισσότερα κασκόλ που κυκλοφορούν και εδώ, όπως και στο Μπέρι την προηγούμενη μέρα, είναι τα λεγόμενα κασκόλ διαμαρτυρίας. Και είναι πράσινα και κίτρινα, στα χρώματα της Νιούτον Χιθ (Newton Heath), της πρώτης εκείνης εργατικής ομάδας του προπερασμένου αιώνα, εξέλιξη της οποίας υπήρξε η Γιουνάιτεντ.Η διαμαρτυρία, αυτές τις μέρες, κορυφώνεται. Η Αγγλία έχει μακρά παράδοση στο ποδόσφαιρο. Και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι μια βαθιά βρετανική ομάδα, η οποία δεν είχε ποτέ έως τώρα μη Βρετανό προπονητή. Εχει όμως πια Αμερικανό πρόεδρο και ο τελευταίος, σύμφωνα με τους αντάρτες, τη βλάπτει τόσο υλικά όσο και ηθικά. Γιατί μπορεί σήμερα η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να είναι, για τους ιδιοκτήτες της, μια καλοστημένη εταιρεία, για τους οπαδούς της όμως παραμένει πάντοτε ιδέα. Και μπορεί σήμερα η πόλη του Μάντσεστερ να έχει αφήσει πίσω το βιομηχανικό - εργατικό παρελθόν της, αποτελώντας μια από τις πλέον σύγχρονες πόλεις της Αγγλίας, όμως η ανάμνηση των περασμένων χρόνων –με τις καλές και τις κακές τους στιγμές, τη φτώχεια, την ανεργία, την πίεση αλλά και τις παρέες, τη μουσική, και το γήπεδο- δεν παύει να είναι ζωντανή. Οπως και η ψυχή της. Μια ψυχή που μπορεί σήμερα να μοιάζει εγκλωβισμένη πίσω από τα γυάλινα παράθυρα των μοντέρνων κτιρίων, βρίσκει όμως διέξοδο στο γήπεδο: στις κίτρινες και πράσινες ρίγες των κασκόλ διαμαρτυρίας των φιλάθλων της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αλλά και στον κόσμο που τραγουδάει με πάθος για τη δική του ομάδα, την FC United of Manchester.

Ο JIMMY JUMP «ΧΤΥΠΗΣΕ» και στο World Cup 2010.

ο Ισπανός εισβολέας των γηπέδων, κι όχι μόνο.

Ιδεολόγος, λάτρης του τηλεοπτικού φακού και της δημοσιότητας ή μήπως ακόμα ένας τρελός από το μικρό... καταλανικό χωριό;
Οποιος και ό,τι και να είναι ο κατ' εξακολούθηση εισβολέας διοργανώσεων, JIMMY JUMP, έχει κάνει το καταλανικό σκουφάκι του σύμβολο μιας ιδεολογίας που λέει ότι αν θέλεις να πετύχεις κάτι, δεν έχεις παρά να κάνεις το μεγάλο... άλμα.Ένα Σάββατο βράδυ έκανε την εμφάνιση του, αυτή τη φορά σε έναν διαφορετικό τελικό, τον τελικό της Eurovision. Ο ερμηνευτής του τραγουδιού της Ισπανίας πραγματοποιεί την εμφάνιση του και ο Ισπανός «μπουκαδόρος», με περίσσιο θράσος, ανεβαίνει στην πίστα και δίνει το δικό του μοναδικό σόου. Φυσικά αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που τον είδαμε, αλλά ούτε και η τελευταία, καθώς, όπως δηλώνει ο ίδιος, το Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής είναι ο επόμενος στόχος του.Η... αποστολή του δεν είναι εύκολη, καθώς υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες.
Πρώτο και κυριότερο εμπόδιο είναι η άρνηση της κυβέρνησης της Νοτίου Αφρικής να δώσει βίζα εισόδου στον «αθεόφοβο» Ισπανό. Δεύτερο εμπόδιο είναι το οικονομικό. Χρειάζονται αρκετά χρήματα, τόσο για τα μεταφορικά, όσο και για την... προετοιμασία, καθώς ο Jimmy προετοιμάζεται πυρετωδώς στα... βουνά, ώστε να είναι σε τέλεια φυσική κατάσταση.
Πρώτος στόχος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να εισβάλει σε ένα φιλικό παιχνίδι με αντιρατσιστικό περιεχόμενο υπέρ των Νοτιοαφρικανών και φορέσει την κόκκινη μπερετίνα στο νέο μεταγραφικό απόκτημα της Μπαρτσελόνα, τον Νταβίντ Βίγια, ενώ αμέσως μετά παίρνουν σειρά το Κόπα Λιμπερταδόρες και το αυστραλιανό Οπεν.

Ο Jimmy Jump είναι σίγουρα «φίλος» της Ελλάδας, για το καλό που έκανε στον τελικό του Εuro 2004. Όταν μας «σφυροκοπούσαν» οι Πορτογάλοι, αυτός φρόντισε να διακόψει την επιθετική λαίλαπα των Ιβήρων, εισβάλλοντας στον αγωνιστικό, όχι φυσικά με στόχο να κάνει σε κάποιον κακό, ποτέ του δεν θα το έκανε αυτό, αλλά μόνο να πικάρει τον «προδότη» Λουίς Φίγκο, πετώντας του μια σημαία της Μπαρτσελόνα στο πρόσωπο. Η διακοπή αυτή έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μετέπειτα πορεία του τελικού, αφού έδωσε...ανάσες στους Ελληνες παίκτες και έκοψε τον οίστρο των Πορτογάλων. Οι Ελληνες τον λατρέψαμε για το μεσογειακό του ταμπεραμέντο, που είναι εφάμιλλο με το δικό μας.
Η ανυπακοή του σε συστήματα και η τάση αποφυγής της πεπατημένης οδού τον καθιστούν για κάποιους γραφικό, για κάποιους άλλους επαναστάτη και για αρκετούς τρελό. Ομως ο Jimmy μόνο τρελός δεν είναι. Είναι ο πατριάρχης του κινήματος υπέρ του... πηδήματος, μιας αλλιώτικης και πιο χιουμοριστικής προσέγγισης της λογικής «break the system».
Πολλοί αναρωτιούνται γιατί το κάνει αυτό. Για τη δόξα; Για τα χρήματα; Και για τα δύο; Το πρώτο φαντάζει να είναι πιο κοντά στη σωστή απάντηση, καθώς, όπως λέει ο ίδιος, όνειρο του είναι να δει παιδάκια να φορούν τα παπούτσια με το λογότυπο του Jimmy Jump.
Από αυτό δεν θα έρθει και το χρήμα; Τα λεφτά διατίθενται πάντα σε ιερό σκοπό.
Στην προετοιμασία για την επίτευξη του επόμενου στόχου. Από το όλο εγχείρημα, δεν βγαίνει πλουσιότερος, αλλά σίγουρα βγαίνει πάντα πιο... διάσημος.

OI ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ
Ο κατά κόσμον Χάουμε Μάρκετ Κοτ "βάφτισε" τον εαυτό του Jimmy Jump, ώστε να έχει ένα πιο... πιασάρικο όνομα, ένα όνομα που θα είναι τόσο εύκολο να το θυμάσαι, όσο και τα κατορθώματα του.
Γεννημένος το 1974 στη Σαμπαντέλ της Καταλονίας, στην Ισπανία, φανατικός οπαδός της Μπαρτσελόνα, έχει αποδείξει πολλές φορές την... αφοσίωση του στους «μπλαουγκράνα».

* Στον τελικό του 2004 πετάει μια σημαία της Μπαρτσελόνα στον Φίγκο, εισβάλλει σε παιχνίδι της Αρσεναλ και δίνει επίσης μια σημαία στον Τιερί Ανρί, ενώ κατά τη διάρκεια ενός «El Classico» φοράει στον Σάμουελ Ετό μια μπερετίνα.
* Η εισβολή στον τελικό του EURO 2004 είναι ίσως η κορυφαία της... καριέρας του. Μια ακόμα εισβολή με ελληνικό χρώμα ήταν στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ της Αθήνας, ανάμεσα σε Μίλαν και Λίβερπουλ, το 2007.* Στις 19 Νοεμβρίου του 2005 εισβάλλει στο «El Classico», όπου... καπελώνει τον Σάμουελ Ετό, ενώ έναν χρόνο νωρίτερα είχε κάνει αισθητή την παρουσία του και στο ισπανικό Γκραν Πρι.* Το 2006 στον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ ανάμεσα σε Βιγιαρεάλ και Αρσεναλ ήταν και πάλι «παρών», με στόχο τον Τιερί Ανρί, ενώ στο Euro 2008 και στον ημιτελικό ανάμεσα σε Γερμανία και Τουρκία ήταν και πάλι εκεί.* Θύμα του έπεσε και ο Ρότζερ Φέντερ,
* ο τελικός στο πόλο Ισπανίας,
* και ο τελικός του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος ράγκμπι το 2007 στο Παρίσι.

Ο κανόνας του 5+6 στο ποδόσφαιρο

συζητήθηκε στην εκτελεστική επιτροπή της ΦΙΦΑ.

Πρόκειται για τη γνωστή απόφαση της γενικής συνέλευσης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου να προστατευθεί ο τοπικός-εθνικός χαρακτήρας των πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου από ορισμένες υπερβολές, που προέκυψαν μετά το 1995, από την εφαρμογή της απόφασης «Μποσμάν» του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Και στην Ελλάδα έχουμε ζήσει την αρνητική έξαρση του φαινομένου αυτού, όταν πολλές φορές στη σύνθεση των ενδεκάδων του ελληνικού πρωταθλήματος εντοπίστηκε μόνον ένας παίκτης να είναι Έλληνας... Οι ακραίες περιπτώσεις στη χώρα μας είναι γνωστές και δεν χρειάζεται να πούμε ονόματα...

Ανήκω στην κατηγορία των φιλάθλων, για την οποία πρωτεύοντα ρόλο παίζει η φανέλα και όχι το ποιος τη φορά. Αλλά καταλαβαίνω ότι η προσέγγιση μου είναι φανατική. Οι πιο πολλοί φίλαθλοι λένε ότι δυσαρεστούνται από τον αφελληνισμό του ποδοσφαίρου κοκ. Δεν γράφω, όμως, το κείμενο αυτό για να πω τις απόψεις μου. Αντιθέτως, γράφω για να ενημερώσω τους συμπολίτες μου ως προς μια πολύ σοβαρή εξέλιξη που αφορά το παγκόσμιο, αλλά και το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Μετά, λοιπόν, την απόφαση της ΦΙΦΑ της 7ης Μαΐου 2008, για την εφαρμογή του Κανόνα 6+5 (απόφαση που ελήφθη με 155 ψήφους υπέρ και 40 αποχές, με συντριπτική δηλαδή πλειοψηφία), ο Ζεπ Μπλάτερ, με την υποστήριξη του προέδρου της ΟΥΕΦΑ, Μισέλ Πλατινί, απευθύνθηκε στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (Institute for European Affairs), ζητώντας -δίχως την παραμικρή σύσταση ή υπόδειξη- να εκπονηθεί μελέτη ως προς το «εάν ο Κανόνας 6+5 παραβιάζει το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Δίκαιο».
Το ινστιτούτο ανέθεσε σε επιτροπή Ευρωπαίων νομικών υψηλότατου κύρους -η προεδρία της οποίας ασκήθηκε από τον δάσκαλο μου, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στην Ελλάδα και στη Γερμανία, Δ. Τσάτσο- να εκπονήσει τη σχετική μελέτη. Η επιτροπή των ειδικών ήταν πενταμελής και την αποτέλεσαν οι εξής:
ο Δημήτρης Τσάτσος ως πρόεδρος και, ως μέλη, οι καθηγητές του Πανεπιστημίου του Βερολίνου και του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ,
Ούλριχ Μπάτις και Τόμας Φλάινερ, ο Αντόνιο Λόπεζ Πίνα από το Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης και ο Πάολο Ρίντολα από το Πανεπιστήμιο της Ρώμης.
Σύμφωνα με τη μελέτη τους, που δόθηκε στη δημοσιότητα επισήμως στις 26 Φεβρουαρίου 2009, δεν υπάρχει σύγκρουση ανάμεσα στον Κανόνα 6+5 και στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, και ειδικότερα, δεν υπάρχει σύγκρουση ανάμεσα στον κανόνα αυτόν και στην ελευθερία της κίνησης των ανθρώπων.
Ο Κανόνας 6+5 θέλει να εξασφαλίσει τον ανταγωνισμό και συγκροτεί απλώς έναν ειδικό κανόνα του παιχνιδιού:
οι ομάδες οφείλουν να παρατάσσουν στο γήπεδο 6 τουλάχιστον αθλητές, που όχι μόνον έχουν το διαβατήριο της χώρας τους, αλλά και δικαίωμα να αγωνιστούν στην Εθνική τους ομάδα, καθώς και έως πέντε πάσης φύσεως αλλοδαπούς. Φυσικά, οι τρεις αλλαγές κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού είναι ελεύθερες. Δηλαδή, δεν υπόκεινται στον περιορισμό 6+5.
Η απόφαση της ΦΙΦΑ, που ελήφθη με την υποστήριξη της ΟΥΕΦΑ, θα επικυρωθεί, θεμελιωμένη πια και στην εκπονηθείσα μελέτη, στη συνέλευση της ΦΙΦΑ τον Απρίλιο 2009. Στη Γ.Σ. αυτήν θα ρυθμιστεί ακριβώς και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής, ούτως ώστε να μην υπάρξει αναστάτωση τις επόμενες εβδομάδες, αλλά να υπάρξει μια ήπια εφαρμογή του Κανόνα 6+5.
Είναι φανερό ότι η ευρύτατη πλειοψηφία που έχει ήδη συγκροτηθεί στο πλαίσιο της ΦΙΦΑ, καθώς και η υποστήριξη της ΟΥΕΦΑ εγγυώνται την τελική απόφαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας τον Απρίλιο για την υιοθέτηση του Κανόνα 6+5.
Αναμένεται, ως λογικό επακόλουθο, να υπάρξουν προσφυγές στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Αλλά ο αναγνώστης της μελέτης της διεθνούς ομάδας Τσάτσου θα καταλάβει ότι τα επιχειρήματα είναι πάρα πολύ ισχυρά και δύσκολα μπορούν να αντικρουστούν.
Αντιλαμβάνεται, ωστόσο, κανείς εύκολα ότι ο Κανόνας 6+5 προϋποθέτει ρόστερ με πληθωρική ελληνική ή γαλλική ή αγγλική -ανάλογα, δηλαδή, με τη χώρα- παρουσία εγχώριων παικτών.
Ας πούμε, για τη χώρα μας δεν νοείται ρόστερ χωρίς τουλάχιστον 15 Έλληνες παίκτες με δικαίωμα συμμετοχής στην Εθνική ομάδα. Αν συνυπολογίσουμε τις κόκκινες κάρτες, τους τραυματισμούς, το ντεφορμάρισμα των παικτών και την έφεση τους να αγωνίζονται σε συγκεκριμένες θέσεις, εύκολα μπορούμε να αντιληφθούμε πως με λίγους Έλληνες παίκτες πρωτάθλημα δεν βγαίνει. Παρά τις δυσκολίες εφαρμογής (κυρίως για τους προπονητές) του Κανόνα 6+5, πρέπει όλοι να τον στηρίξουμε. Οι εξελίξεις είναι μπροστά μας και η ενημέρωση όλων ως προς αυτές θα βοηθήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ανδρέας Λοβέρδος,
Βουλευτής
(Β' Αθηνών ΠΑΣΟΚ )

Η απάθεια απέναντι στις αποκαλύψεις.

του ΒΑΣΙΛΗ ΓΑΛΟΥΠΗ

ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια οι ετεροχρονισμένες αποκαλύψεις υποθέσεων ντόπινγκ. Οι παλιές «αμαρτίες» έρχονται πια στο φως πολύ πιο εύκολα απ' ό,τι στο παρελθόν και φαίνεται πως κι αυτό το ταμπού αρχίζει κάπως να σπάει. Οπως, λοιπόν, ο ντοπέ Βρετανός σπρίντερ Ντουέιν Τσέιμπερς σόκαρε γνωστοποιώντας τον Μάρτιο του 2009 ότι κατανάλωσε περισσότερες από 300 (!) απαγορευμένεςουσίες το 2002, έτσι πρόσφατα ήρθε να κάνει πάταγο μία ακόμα περίπτωση......Ο ΝΙΚΗΤΗΣ του Ποδηλατικού Γύρου Γαλλίας το 2006, Φλόιντ Λάντις, είχε συλληφθεί ντοπαρισμένος με τεστοστερόνη σε εκείνη την διοργάνωση. Από τότε ο Αμερικανός αρνείτο επίμονα κάθε ανάμιξη του με ντόπινγκ. Εν τέλει, τούτες τις μέρες παραδέχτηκε ότι έκανε συστηματική χρήση απαγορευμένων ουσιών στη διάρκεια της καριέρας του, όμως παράλληλα «κάρφωσε» για ντόπινγκ και τον συναθλητή του Λανς Αρμστρονγκ, που θεωρείται ό,τι εκλεκτότερο έχουν να παρουσιάσουν τα πεντάλ εδώ και χρόνια...
Ο ΚΟΙΝΟΣ παρονομαστής στις υποθέσεις Τσέιμπερς και Λάντις είναι ότι οι αποκαλύψεις τους ουσιαστικά απαξιώθηκαν εξ αρχής από τους διεθνείς αρμόδιους φορείς. Αντί, δηλαδή, να αποτελέσουν αφορμή οι καταγγελίες για μια έστω και υποτυπώδη διερεύνηση, συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Υπήρξε και στις δυο περιπτώσεις μέχρι και χλευασμός, ακόμα κι από παράγοντες επιφορτισμένους με το κυνήγι του ντόπινγκ. Κάτι που προκαλεί ευλογες απορίες κι ερωτηματικά...ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ δυνατόν να θεωρούνται όλα... περασμένα ξεχασμένα, ειδικά από τη στιγμή που έχουμε να κάνουμε με εν ενεργεία αθλητές, όπως ο Τσέιμπερς και ο Αρμστρονγκ. Και ο Τεξανός ποδηλάτης, μάλιστα, δεν έχει βρεθεί ποτέ θετικός, παρά τη χρόνια καχυποψία σε βάρος του. Και τώρα που βγαίνουν κάποια πράγματα εναντίον του θα θαφτούν, δίχως καν να γίνει μια έρευνα για να μάθουμε τι ισχύει και τι όχι; Πόσο δυναμώνει τον αγώνα κατά του ντόπινγκ μια τέτοια αδιαφορία; Εκτός πια κι αν αυτός ο αγώνας γίνεται... επιλεκτικά.
ΤΟ ΜΟΝΟ που απομένει είναι η ελπίδα ότι δεν θα κυριαρχήσει η απάθεια. Και ότι κάτω από το βάρος της πίεσης των διεθνών ΜΜΕ, θα γίνει αρμοδίως μια σοβαρή -κι όχι για τα μάτια του κόσμου- προσπάθεια διασταύρωσης των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λάντις. Διαφορετικά, θα έχει χαθεί το παιχνίδι τόσο των εντυπώσεων όσο και της ουσίας...

Οταν ο νόμος δεν εφαρμόζεται...

του Βασίλη Γαλούπη

ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΕ ΔΥΝΑΤΟΝ ο αθλητισμός μιας χώρας να διατηρεί την όποια αξιοπιστία του, ενώ δεν υπάρχει αντιντόπινγκ; Οχι, βέβαια. Κι όμως από την 1η Ιουνίου, ο ελληνικός αθλητισμός δέχθηκε ένα νέο τρομακτικό κτύπημα.Η απεργία των Ελλήνων δειγματοληπτών δεν κράτησε ούτε μια, ούτε δυο μέρες. Διήρκεσε πολύ. Πάρα πολύ... Με συνέπεια να μη γίνουν έλεγχοι σε μεγάλες διοργανώσεις του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ, του στίβου ή προληπτικά τεστ σε εθνικές αποστολές άλλων σπορ για να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.
ΜΙΑ ΧΩΡΑ που έχει διοργανώσει Ολυμπιακούς Αγώνες πριν από μόλις μια εξαετία είναι αδιανόητο να μένει αδιάφορη μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση, ενώ ταυτόχρονα διασύρεται διεθνώς. Η WADA, ηΔΟΕ, οι παγκόσμιες ομοσπονδίες στίβου, κολύμβησης κ.ά. ενημερώθηκαν αρμοδίως με το «νι» και με το «σίγμα» για ό,τι συμβαίνει. Και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα αρνητικά σχόλια από τους ξένους έδιναν κι έπαιρναν. Εφριξαν οι άνθρωποι...ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΟΥΜΕ ότι η οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα από τις αρχές του 2010 έχει μικρή σχέση με τους δειγματολήπτες. Οι οποίοι απηύδησαν και προχώρησαν σε κινητοποιήσεις επειδή είχαν να δούνε το χρώμα του χρήματος για πολύ μεγαλύτερο διάστημα (ενάμιση χρόνο).
ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΟ ΧΕΙΡΙΣΜΟ που έγινε στο θέμα της «παύσης» του αντιντόπινγκ για τόσες μέρες είναι φανερό ότι για μια ακόμα φορά η διαχείριση από τους αρμόδιους για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα δεν ήταν η σωστή. Η χώρα μας έχει υπογράψει διεθνείς συμβάσεις για να γίνονται έλεγχοι αντιντόπινγκ, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα της WADA. Υπάρχει, μάλιστα, εν ισχύι και η ελληνική νομοθεσία που επιβάλλει ελέγχους σε συγκεκριμένες διοργανώσεις κι αγώνες υψηλής κρισιμότητας. Κι αυτή η νομοθεσία δεν εφαρμόστηκε...Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ έχει φθαρεί από διαφόρων ειδών σκάνδαλα την τελευταία δεκαετία. Σκάνδαλα τα οποία αποκαλύφθηκαν στην πλειονότητας τους από το διεθνές κι όχι από το εγχώριο αντιντόπινγκ. Το πρόβλημα, λοιπόν, έγκειται στο ότι μέσα απ' αυτέςτις συμφορές δεν δημιουργήθηκε ένα υποδειγματικό και πανίσχυρο σε όλα τα επίπεδα ελληνικό αντιντόπινγκ, αλλά ένα αντιντόπινγκ που συχνότατα πιάνεται σε θέση... οφσάιντ με τη μια ή την άλλη αφορμή. Αυτή είναι η μεγαλύτερη τραγωδία...

Θυμήθηκαν γιατί πήγαν..

του ΗΛΙΑ ΜΠΑΖΙΝΑ

ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ η Εθνική μας να κάνει τα ίδια με το 2004; Θα το έθετα ανάποδα. Δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να ΠΑΘΕΙ όσα έπαθε το 1994. Οταν πραγματώσαμε το επίζηλο 0-10, που ασφαλώς θα το ζήλευαν η Γιακουτία, η Κοχιγκίνα και η εκείθεν του Δρίνα Αλβανία. Διότι τέτοια σκόρια δεν μπορεί να τα φιλοτεχνήσει ο πας ένας!Η ΠΛΑΚΑ είναι ότι για εκείνη την εποποιία δεν ζητήθηκαν ουσιαστικές ευθύνες από κανέναν. Ισως ορθώς. Δεν ήταν δημιούργημα προσώπων, αλλά της αθάνατης ελληνικής μαγκιάς. Το μαραφέτι είχε ρυθμισθεί έτσι μέσα στη σκέψη όλων μας, ώστε να πούμε ότι το μέγα κέρδος ήταν η συμμετοχή και οι εντεύθεν δημόσιες σχέσεις, προβολή, πρεσβείες καλής θέλησης, σύσφιγξη δεσμών με την ομογένεια, φιλανθρωπισμός, αποστολές αγά π ης, φωτογραφίες, γαρίδες γιουβέτσι, σαμπάνιες και σουφλέ με κάστανα. Μέχρι που κάποιοι ανέκραξαν: Ρε 'σείς! Το ξέρετε, ρε 'σείς, ότι θα παίξουμε και μπάλα;
ΚΑΙ ΠΗΓΑΝ να παίξουν μπάλα. Και όταν τυγχάνεις τόσο μπασμένος στα μυστικά του «απώτερου τρόπου σκέψης», πάλι το 'χεις σίγουρο ότι τα πράγματα είναι κανονισμένα. Εντάξει, ρε μάγκα! Θα παίξουμε και τρία ματσάκια. Τι έγινε; Και όταν αρχίνησαν να σφυρίζουν τα μπαλάκια εκ δεξιών και εξ ευωνύμων, φορέσαμε την πασίγνωστη λαϊκή μάσκα του βάρδου που κλαίει επειδή η ιερόδουλος κενωνία δεν τον αγάπησε και δεν τον συμπόνεσε, να 'ούμε. Ωωω! Ουάαα! Τι βαρά', ρε; Τι σου 'κανα, να 'ούμε; Και όταν πάλι δεν μας λυπήθηκαν, βαφτίσαμε τις σφαλιάρες μελομακάρουνα και καθαρίσαμε!ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ, το μόνο που αποκλείεται είναι να συμβούν τα ίδια! Τι θα κάνουμε, δεν ξέρω. Τι ΔΕΝ θα κάνουμε, το ξέρω! Δεν θα πάμε σαν σε πάρτι, το οποίο συνεχίζεται και πάνω στο γρασίδι. Θα είμαστε σοβαροί. Και παθιασμένοι και φανατισμένοι.
Και θα πάμε ΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΣ στο απλοϊκό, αλλά μαθηματικά σωστό «11 εκείνοι, 11 και 'μείς!..». Δεν λέω ότι θα σηκώσουμε κούπα. Λέω ότι θα παίξουμε σαν να πιστεύουμε ότι μπορούμε.
Ακόμα, λέω ότι θα χρειαστεί ακόμα περισσότερη ευψυχία από το 2004. Διότι τότε η διαιτησία μάς πήγε. Τώρα μπορεί κάποιοι να μη θέλουν να διακριθούμε. Οπότε, θα πάμε με τον «δικό μας διαιτητή». Την καρδιά μας! Και όσο το παιχνίδι είναι 11 με 11, τίποτα ποτέ δεν αποκλείεται! Αν μας αφήσουν με 10 ή με 9, θα δούμε! Αλλά αν είμαστε διαβασμένοι και προετοιμασμένοι για όλα, κάτι τέτοιο ΔΕΝ θα επιτρέψουμε να συμβεί!..

Παθολογικά συμπτώματα

του Ηλία Μπαζίνα

ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ, το θέμα δεν είναι τα αποτελέσματα της Εθνικής (ούτε γνωρίζω, φυσικά, το αποτέλεσμα του δεύτερου αγώνα). Το θέμα είναι η ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ. Μήπως χρειαζόμαστε περισσότερη από όση δείχνουμε;
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ να εξαρτάς την «εθνική περηφάνια» σου από το αν ένα τόπι βάρεσε στύλο ή πήγε πέντε πόντους πιο μέσα, στο πλεχτό! Η εθνική μου περηφάνια δεν εξαρτάται από τις επιδόσεις οποιουδήποτε διασκεδαστή, είτε αθλητικού, είτε ποπ. Εχει να κάνει με τον Αριστοτέλη, τον Αλέξανδρο, τον Πλάτωνα, τον Ομηρο, τον Αισχύλο, τον Κολοκοτρώνη, τον Παπανικολάου, τον Ελύτη, τον Σεφέρη, την Κόλλας.
Δεν θα πενθήσω επειδή η Ελλάδα διασύρεται ως μέλος της διεθνούς κοινότητας και ο λαός της υποφέρει. Κι αν αυτά δεν τα ΕΝΝΟΩ, είμαι ασόβαρος! Οπως δεν με συνθλίβει η δυστυχία γι' αυτό που σκάρωσε το τόπι (η φοράδα στ' αλώνι, η Φατμέ στο Γενί Τζαμί κ.λπ.), έτσι οφείλω και να δέχομαι με ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ χαρά ό,τι καλό καταφέρνουμε στον αθλητισμό και μετά να ξαναγυρίζω στα πιο σοβαρά θέματα. Αρκετές επιτυχίες που σημειώσαμε τα τελευταία χρόνια, αποδείχθηκαν ακριβά πληρωμένες. Ακόμα ΚΑΙ οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 ίσως ήταν καλύτερα να μην είχαν υπάρξει! Οσο για τον άθλο μας στο ποδόσφαιρο την ίδια χρονιά, ευπρόσδεκτος ήταν και παραμένει θετική καταχώριση στο κιτάπι μας. Αλλά κι αυτόν κοντεύουμε να τον κάνουμε πηγή κακών. Εβαλε ψηλά τον πήχη. Αυτό τυραννάει έκτοτε την ομάδα! Κυρίως, όμως, μας έκανε να πούμε, ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ, αφόρητα πολλά λόγια! Κάθε φορά που τα πράγματα δεν μας ευνοούν, κάτι που στο ποδόσφαιρο είναι φυσικός νόμος, πέφτουμε να πεθάνουμε! Και λέμε έναν οχετό αντιφάσεις, αυτοαναιρούμαστε! Ενώ περνάμε εποχή περισυλλογής που απαιτεί ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ και αυτοκριτική.
ΑΔΥΝΑΤΩ να εννοήσω πως η κουβέντα στον «έβδομο ουρανό, αδέλφια!..»(200 ντεσιμπέλ) είναι μια «τίμια» φιλολογική στιγμή μας, ενώ ΚΑΙ η απαξίωση, ύστερα από ένα στραβό αποτέλεσμα, «στο έβδομο υπόγειο, τρίτα ξαδέρφια εξ αγχιστείας, ναούμε, έξοδος από την πίσω πόρτα!..»είναι ΚΑΙ αυτή μια «τίμια» φιλολογική μας στιγμή! Πότε, επιτέλους, έχουμε άδικο κι εμείς, οι κριτές των πάντων; Ουδέποτε! Ασπρο-μαύρο η ζωή; ΚΙ εμείς απ' έξω; Τιμητές και ανεμόμυλοι;
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ είναι. Παιχνίδι! Φυσικές καταστάσεις η νίκη, η ήττα, η ισοπαλία. Ενώ η ασυναρτησία, η υστερία, η αδυναμία να σοβαρευτούμε, παρά τα χιλιάδες χρόνια Ιστορίας μας, είναι γνωρίσματα βαθιάς, ευρύτερης ΚΡΙΣΗΣ, συμπτώματα παθολογικά!..

Πηγή: Εφημερίδα "Real News"

Ποιος θα είναι το μεγάλο αφεντικό.

του Βασίλη Γαλούπη

ΟΠΟΙΟΣ ΕΛΕΓΧΕΙ το αντιντόπινγκ εξουσιάζει ταυτόχρονα και τα μεγαλύτερα κομμάτια από την πίτα του παγκόσμιου αθλητισμού. Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε τα αυτονόητα. Και γι' αυτό δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη ότι πίσω από το παραβάν των μεγάλων παραγοντικών γραφείων γίνονται ομηρικές μάχες για το ποιος θα έχει τον πρώτο λόγο... Ποιος, δηλαδή, θα είναι το αφεντικό στο αντιντόπινγκ...
ΟΤΑΝ ΑΠΕΚΤΗΣΕ υπόσταση η WADA, ήταν δεδομένο ότι τον έλεγχο της κατάστασης τον είχε η ΔΟΕ. Δικό της δημιούργημα, άλλωστε, ήταν η WADA. Τα χρόνια πέρασαν και οι συνθήκες άλλαξαν, με συνέπεια στο παρασκήνιο να διαμορφώνονται πλέον δύο στρατόπεδα. Το ένα αποτελείται από τη ΔΟΕ, τη WADA και τις παγκόσμιες ομοσπονδίες δηλαδή από το λεγόμενο «ολυμπιακό κίνημα», ενώ το άλλο από τα κράτη με τους εγχώριους φορείς αντιντόπινγκ.
ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ είναι πια ορατές και το τελευταίο επεισόδιο που παίζεται είναι για τον γύρο Γαλλίας. Η παγκόσμια ομοσπονδία ποδηλασίας με την ουσιώδη υποστήριξη της WADA, για πρώτη φορά πέταξε, ουσιαστικά, εκτός ελέγχων τον εθνικό φορέα αντιντόπινγκ της διοργανώτριας χώρας. Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν πριν από περίπου μια διετία, με τους αυστηρούς σε τέτοια ζητήματα Γάλλους να κατηγορούν ανοιχτά πέρυσι την παγκόσμια ομοσπονδία ότι «έκλεισε τα μάτια» σε χοντρές παραβάσεις κανονισμών.
ΔΕΝ ΞΕΧΝΙΕΤΑΙ, επίσης η μεγάλη διαμάχη που υπήρχε πριν από τέσσερα χρόνια στους Χειμερινούς Αγώνες στο Τορίνο. Τότε, οι διοργανωτές θέλανε να επιστρατεύσουν -με όπλο την εγχώρια νομοθεσία- τις κρατικές Αρχές (Αστυνομία, Εισαγγελία) για αιφνιδιαστικούς ελέγχους αποστολών μέσα στο ολυμπιακό χωριό. Η ΔΟΕ αρνήθηκε πεισματικά κάτι τέτοιο, πίεσε τους Ιταλούς να αλλάξουν τη νομοθεσία τους και δήλωνε σε όλους τους τόνους ότι το ολυμπιακό χωριό αποτελεί άβατο.
ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ, όμως έδειξαν ότι είναι σκληρά καρύδια. Δεν πειθάρχησαν στις εντολές τη ς ΔΟΕ, εισέβαλαν στον τόπο διαμονής των Αυστριακών αθλητών, με συνέπεια να τους πιάσουν στα πράσα με τις σύριγγες στα χέρια. Και από τότε η ΔΟΕ υποχρεώθηκε να αλλάξει τακτική για τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες.
ΤΟ ΘΕΜΑ, λοιπόν, είναι πολύ σοβαρό και με μεγάλες προεκτάσεις. Διότι ο πόλεμος κατά του ντόπινγκ θα έπρεπε να αποτελεί κοινό στόχο κι όχι η μία πλευρά να βάζει τρικλοποδιές στην άλλη...


Πηγή: Εφημερίδα "Real News"

Ο διχασμός στο αντιντόπινγκ...

του Βασίλη Γαλούπη

ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ που όλα τα κράτη εντείνουν, ειδικά αυτή την εποχή, τον αγώνα τους κατά του ντόπινγκ, η Ελλάδα δείχνει εγκλωβισμένη στα προβλήματα της... Το μείζον ζήτημα με την απεργία διαρκείας των απλήρωτων δειγματοληπτών είχε ως συνέπεια να καταρρεύσει το αντιντόπινγκ για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες όμως με αφορμή αυτό το γεγονός ήρθαν στο φως κι άλλες σοβαρές «παρενέργειες».
Η ανακοίνωση του ΕΣΚΑΝ που έριξε -για μια ακόμα φορά την τελευταία διετία- το φταίξιμο στο εργαστήριο του ΟΑΚΑ, στην προκειμένη περίπτωση για την αδυναμία ελέγχων σε αθλητές στίβου πριν από πρόσφατη διεθνή διοργάνωση, φανερώνει τις χρόνιες εσωτερικές τριβές που υπάρχουν στο ελληνικό αντιντόπινγκ.
ΟΥΤΕ μία, ούτε δύο φορές από το 2008 μέχρι σήμερα έχουν βγει «μαχαίρια» μεταξύ του εθνικού φορέα αντιντόπινγκ και του μοναδικού αναγνωρισμένου από τη WADA εργαστηρίου της χώρας μας. Και, δυστυχώς αυτή η κόντρα δεν λέει να σταματήσει. Διαρκώς βλέπουμε καινούργια επεισόδια, με διαφορετικές αφορμές όμως με το ίδιο φινάλε. Μπηχτές, ανεπίσημες ή κι επίσημες κατηγορίες από τη μία πλευρά στην άλλη, πινγκ πονγκ ευθυνών, «επιθετικές» ανακοινώσεις κ.λπ.
ΤΟ ΠΟΙΑ από τις δύο πλευρές έχει δίκιο ή άδικο χωράει πολλή συζήτηση και δεν είναι της παρούσης. Η ουσία είναι ότι ξεκάθαρα χαμένο είναι το ελληνικό αντιντόπινγκ. Αντί τα δύο βασικά όπλα, το ΕΣΚΑΝ και το εργαστήριο, να είναι μια γροθιά, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ακόμα και οι δειγματολήπτες βρέθηκαν να έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια... μπαλάκι αυτής της κατάστασης και να πηγαίνουν από την αρμοδιότητα του ΟΑΚΑ στο ΕΣΚΑΝ, ενώ υπάρχει κι ένα σενάριο, έστω κι αν συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή λίγες πιθανότητες να επιστρέψουν. Χάνει η μάνα το παιδί, δηλαδή.
ΤΕΤΟΙΑ φαινόμενα, πάντως μόνο στο ελληνικό αντιντόπινγκ παρατηρούνται. Σε καμία άλλη χώρα ο φορέας με το εργαστήριο δεν έχουν αυτές τις σχέσεις οι οποίες, μάλιστα, δημοσιοποιούνται συχνά μέσω ανακοινώσεων. Πρέπει, λοιπόν, πάση θυσία να βρεθεί μια φόρμουλα εξομάλυνσης υπό την αιγίδα του κράτους. Να αποδοθούν ευθύνες, όπου υπάρχουν, για ό,τι δεν λειτουργεί σωστά κι από εκεί και πέρα, αφού λυθούν οι όποιες εκκρεμότητες και παρεξηγήσεις το ελληνικό αντιντόπινγκ να προχωρήσει απε¬ρίσπαστο κι ενωμένο απέναντι στον κοινό στόχο. Διότι δεν πάει άλλο...

Πηγή: Εφημερίδα "Real News"

Τουρνουά ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ: ΝΙΚΗΤΕΣ με 3-1, επι της ΑΝΟΡΘΩΣΗΣ

με MVP τον ΚΑΡΚΑΣΙΝΑ.

Μία ακόμη κούπα σηκώσαμε (η ομάδα Κ15), στο τουρνουά της Κεφαλονιάς.
Πραγματικά είμαστε η καλλίτερη ομάδα της διοργάνωσης, είμαστε ανώτεροι και στα 80 λεπτά του τελικού και δίκαια κατέκτησαμε την 1η θέση του τουρνουά.

Το ματς ξεκίνησαν οι:
Κωνσταντινίδης, Νένδος, Γκούτσιος, Χατζής, Γερόλυμος, Διλαβέρης, Καρκασίνας, Φουκαράς (Άγγελος-Γεώργιος Νίκου), Ντούμας, Βέργος, Πασαλίδης.Αγωνίστηκαν ακόμη και οι Γκούτσιας, Τούρλος, Πατσαλιάς και Νιζάμης.
Τα γκολ για την ομάδα μας σημείωσαν οι Καρκασίνας (2) και Νιζάμης, ενώ το σε βάρος μας τέρμα, ήταν αυτογκόλ σε μια άτυχη στιγμή του συμπαίκτη μου Γκούτσιου.
Ακόμα είχαμε δύο δοκάρια και αρκετές χαμένες ευκαιρίες για να πετύχουμε μεγαλύτερο σκορ.
Το βράδυ της Κυριακής ο δήμος Σάμης διοργάνωσε γιορτή για την τελετή λήξης του τουρνουά, με την παρουσία όλων των ομάδων που έλαβαν μέρος.Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ο «ΓΑΥΡΟΣ», ο προπονητής μας κ. Μίλαν Παύλοβιτς τόνισε για τον τελικό:«Εγινε ένας πολύ καλός αγώνας γιατί η Ανόρθωση ήταν δυνατός αντίπαλος. Τα παιδιά απέδειξαν ότι έχουν το μέλλον μπροστά τους. Έκαναν καλό ματς και τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια».
Η αναχώρησή μας από την Κεφαλονιά, έγινε το πρωί της Δευτέρας και αργά το μεσημέρι φτάσαμε στις εγκαταστάσεις του Ρέντη, όπου ο προπονητής μας κ. Μίλαν Παύλοβιτς και ο κ. Χαράλαμπος Ζελενίτσας, αφού μας ευχήθηκαν «καλό καλοκαίρι», όρισαν την 19η Ιουλίου ως την ημερομηνία που επαναρχίζουν οι δραστηριότητες του τμήματος.

Δεν έγινε ο αγώνας με τη Δόξα Δράμας.

Άκοπη πρόκριση στον ημιτελικό.

Η ομάδα μας ήταν ήταν να παίξει κόντρα στη Δράμα, όμως το ματς αυτό δεν έγινε, και εξασφαλίσαμε άκοπα την πρόκρισή μας στην ημιτελική φάση.
Οι αντίπαλοι μας επικαλέστηκαν κούραση και δεν κατέβηκαν να αγωνιστούν.
Έτσι το συγκρότημα μας επικράτησε άνευ αγώνα με 3-0 της Δόξας Δράμας!
Σε περίπτωση πάντως που χρειαστεί, βαθμολογικά, το ματς αυτό θα γίνει.
Η ομάδα μας βρίσκεται ήδη στην ημιτελική φάση του τουρνουά με τη νίκη της απέναντι στον Ατρόμητο και θα παίξει με το νικητή του αγώνα Λέτσε - Ανόρθωση, ενώ στις 19:30 είναι προγραμματισμένος ο τελικός της διοργάνωσης.

Από την πλευρά του ο προπονητής μας κ. Μίλαν Πάβλοβιτς με δηλώσεις του τόνισε πως ήταν καλύτερα που δεν έγινε ο αγώνας με τη Δράμα:
«Πιστεύω ότι είναι καλύτερα για τα παιδιά που δεν έγινε το ματς, γιατί ήταν κουρασμένα από το παιχνίδι με τον Ατρόμητο, καθώς και λόγω του ταξιδιού που είχαμε κάνει για να φτάσουμε στην Κεφαλονιά. Εκτός αυτού είχε και πολλή ζέστη και αυτό δυσκολεύει τις προσπάθειες τους».

ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ: «Εξάσφαιρο» ξεκίνημα!

Εντυπωσιακή εμφάνιση του Ντούμα.

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ξεκινήσαμε τις αγωνιστικές μας υποχρεώσεις στο τουρνουά της Κεφαλονιάς, επικρατώντας με 6-0 του Ατρόμητου Αθηνών.
Αποδώσαμε πολύ καλό και ποιοτικό ποδόσφαιρο και φτάσαμε σε μια δίκαιη τελική επικράτηση, όπως φαίνεται και από το ευρύ σκορ.
Πρωταγωνιστής της νίκης μας ήταν ο Κωνσταντίνος Ντούμας, ο οποίος πέτυχε χατ τρικ. Τα υπόλοιπα τέρματα σημείωσαν οι Καρκασίνας, Βέργος και Νένδος.
Το πρόγραμμα και οι όμιλοι της διοργάνωσης άλλαξαν την τελευταία στιγμή, αφού αρχικά η ομάδα μας επρόκειτο να αντιμετωπίσει την Ανόρθωση στην πρεμιέρα και στη συνέχεια θα αντιμετωπίζαμε τον Ατρόμητο.

Στο παιχνίδι με την ομάδα του Περιστερίου ο κ. Πάβλοβιτς ξεκίνησε με τους:
Γκούσιας, Νένδος, Γκούτσος, Χατζής, Γερόλυμος, Δηλαβέρης, Καρκασίνας, Φουκαράς (Άγγελος-Γεώργιος Νίκου), Ντούμας, Βέργος, Πασαλίδης,
ενώ έπαιξαν και οι Κωνσταντινίδης, Τούρλος, Πατσαλιάς, Νιζάμης.

Επεισόδια στον Χολαργό σε ματς των τζούνιορ!

Τι άλλο θα δούμε ακόμη με τους κάφρους!!!

Από τα θλιβερά επεισόδια που προκάλεσαν 100 οπαδοί του Παναθηναϊκού στιγματίστηκε το ντέρμπι των «αιωνίων» στα τζούνιορ, στο πλαίσιο του Τουρνουά Χολαργού.
Οι ανεγκέφαλοι «πράσινοι» οπαδοί έβριζαν χυδαία τα 10χρονα (!) παιδιά της ομάδας τζούνιορ του Ολυμπιακού από την έναρξη του αγώνα, ενώ έριξαν κροτίδα στον αγωνιστικό χώρο.
Και σα να μην έφτανε αυτό, οι οπαδοί του ΠΑΟ ήρθαν στα χέρια με ορισμένους γονείς οι οποίοι επιχείρησαν να τους νουθετήσουν, γεγονός που προκάλεσε τη δεκάλεπτη διακοπή του αγώνα.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικράτησε χθες στον Χολαργό είναι το γεγονός ότι η αποστολή του Ολυμπιακού φυγαδεύτηκε από διαφορετική έξοδο.Κάτω από αυτές τις συνθήκες και το κλίμα τρομοκρατίας που συνάντησαν οι νεαροί ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού, ηττήθηκαν με 3-2 από τους «πράσινους».
Τα γκολ για την ομάδα του Βασίλη Νάνου πέτυχαν οι Καμπετζής και Ματράκας.
Στο παιχνίδι που είχε προηγηθεί κόντρα στο Χαϊδάρι ο Ολυμπιακός είχε νικήσει με γκολ των Αθανασιάδη, Καμπετζή και Γκλεγκλέ.
Ο προπονητής των τζούνιορ Βασίλης Νάνος χρησιμοποίησε στα δυο χθεσινά ματς τους:
Μαβίδη, Αμπάρα, Παπαδόπουλο, Ξύγκη, Σταύρου, Τσιντώνη, Γκλεγκλέ, Καμπετζή, Σελέκο, Ματράκα, Κονδύλη, Κωστόπουλο, Ζυγοκώστα, Γρηγοριάδη, Νικούλη, Γρίβα, Αθανασιάδη.

Ο προπονητής των τζούνιορ του Ολυμπιακού, Βασίλης Νάνος αναφερόμενος σε όλα αυτά που έγιναν χθες το απόγευμα τόνισε:
«Είναι ντροπή. Είναι απαράδεκτο να γίνονται όλα αυτά σε παιχνίδι τζούνιορ.
Είναι ντροπή να κινδυνεύουν παιδιά 10 χρονών. Είναι κάτι απίστευτο.
Δεν ξέρω τι να πω στα παιδιά. Προσπαθούμε να τους εκπαιδεύσουμε όχι μόνο σαν ποδοσφαιριστές, αλλά και γενικότερα να τους μάθουμε να είναι σωστοί άνθρωποι και σωστοί φίλαθλοι.
Και όλα αυτά προσπαθούμε να τους τα μάθουμε μέσα από το παιχνίδι, αλλά αυτό που έγινε σήμερα (σ.σ. χθες) δεν είναι παιχνίδι».

Α.Ο. Χρυσούπολης - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-6

Αγώνας συντηρήσεως ενόψει τουρνουά Κεφαλλονιάς.

Πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε η ομάδα Κ15 του Ολυμπιακού που επικράτησε με 6-0 σε φιλικό της Χρυσούπολης.Ο Χριστόφορος Πασαλίδης, που σημείωσε τέσσερα γκολ, ήταν ο κορυφαίος για την ομάδα μας, ενώ τα άλλα τέρματα πέτυχαν οι Αλέξης Φουκαράς και Λούκας Μπάτζιο.

Η τεχνική ηγεσία χρησιμοποίησε στην αρχική ενδεκάδα τους:
Γκούσια, Πατσαλιά, Άγγελο- Γεώργιο Νίκου, Τούρλο, Γερόλυμο, Δηλαβέρη, Φουκαρά, Νένδο, Πασσαλίδη, Δούμα, Νιζάμη.
Στην επανάληψη έπαιξαν και οι Γκούτσος, Χατζής, Βέργος, Μπάτζιο, Καρκασίνας, Κωνσταντίνίδης.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - Άγιος Ιερόθεος 5-0

Φιλικό παιχνίδι, με πλήθος δοκιμών παικτών.

Σε ένα καλό και δυνατό φιλικό αγώνα που έγινε στο προπονητικό κέντρο του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ στο Ρέντη η ομάδα μας των Κ16, που την αποτελούν αθλητές που γεννήθηκαν το 1995 και παίκτες ίδιας χρονολογίας γεννήσεως υπό δοκιμή, αναδείχθηκε νικήτρια με σκορ 5-0 επί του Αγίου Ιεροθέου, που την αποτελούσαν έφηβοι αθλητές γεννημένοι τα έτη 1993-94.
Η ομάδα μας προηγήθηκε με 1-0, με τέρμα του Νιζάμη και τα τέρματα των Μπάτζιο, Καρκασίνα, Φουκαρά, Γερόλυμου στην επανάληψη, έδωσαν στο σκορ την τελική του μορφή και έκταση.
Πειραματική ήταν η σύνθεση του Α’ ημιχρόνου με υπό δοκιμή ποδοσφαιριστές και τους Άγγελο-Γεώργιο Νίκου, Χατζή, Ντούμα, Γερόλυμο, Νιζάμη.Στο Β΄ ημίχρονο όταν αντικαταστάθηκαν όλοι οι υπό δοκιμή, αγωνίστηκαν και οι : Κωνσταντινίδης (Γκούτσιας), Πατσαλιάς, Γκούτσιος, Δηλαβέρης, Φουκαράς, Πασαλίδης, Καρκασίνας , Μπάτζιο.

Αθηναϊδα Κυψέλης - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-8.

Ευρεία νίκη, χωρίς αντίσταση.

ΣΕ φιλικό παιχνίδι που έγινε στο γήπεδο των Μελισσίων η ομάδα Κ15 του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ, αναδείχθηκε νικήτρια με σκορ 8-0 απέναντι στην Αθηναΐδα Κυψέλης.Στο πρώτο ημίχρονο η ομάδα μας προηγήθηκε με 3-0, έχοντας δημιουργήσει και πετάξει στα «σκουπίδια» σωρό από ευκαιρίες που θα της έδιναν ένα ακόμη μεγαλύτερο σκορ.

Τα τέρματα της ομάδας μας πέτυχαν ο Λούκας Μπάτζιο (2), ο Κωνσταντίνος Ντούμας (3) και οι Χριστόφορος Πασαλίδης, Αλέξης Φουκαράς, Γιάννης Νιζάμης.
Γενικά πραγματοποιήσαμε καλή εμφάνιση, αξίζαμε τη νίκη και σίγουρα μεγαλύτερο τελικό σκορ.Ο προπονητής μας κ. Μίλαν Παύλοβιτς παρέταξε την ομάδα με τους:
Κωνσταντινίδη, Πατσαλιά, Άγγελο-Γεώργιο Νίκου, Χατζή, Γερόλυμο, Δηλαβέρη, Φουκαρά, Πασαλίδη,Ντούμα,Βέργο, Μπάτζιο.
Έπαιξαν στο Β’ ημίχρονο και οι Γκούσιας, Γκούτσιος, Νένδος, Καρκασίνας,Νιζάμης.

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου