Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Oι Κ15 κατέκτησαν το Athens Cup 2010,

νικώντας στον τελικό τον Ατρόμητο.

Μετά από σκληρό παιχνίδι που σημαδεύτηκε από δυνατά μαρκαρίσματα, κίτρινες και μία κόκκινη κάρτα, η ομάδα Κ15 του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ κατέκτησε την πρωτιά στην κατηγορία Παίδων του Athens Cup 2010.
Το παιχνίδι έληξε ισόπαλο στην κανονική του διάρκεια με σκορ 1-1.

Ο Ατρόμητος προηγήθηκε, από τα μέσα του Α΄ ημιχρόνου μέχρι και ελάχιστα λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα, με μια ξεκάθαρα αντικανονική φάση.
Ο επιθετικός του Ατρόμητου, ξεκίνησε από ολοφάνερη θέση οφσάϊντ -στο κέντρο της άμυνας μας- και εκτέλεσε τον Ανδρέα Κωνσταντινίδη που δεν φέρει καμία ευθύνη για το γκολ.

Στη φάση, ο επόπτης που ήλεγχε την περιοχή του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ, σήκωσε τη σημαία του και υπέδειξε την πεντακάθαρη παράβαση, την υπόδειξη του όμως αγνόησε ο διαιτητής που κατακύρωσε το –αντικανονικό- γκολ.
Στο Β΄ ημίχρονο, αν και αγωνιστήκαμε με παίκτη λιγότερο –λόγω της άδικης και ετσιθελικής αποβολής του Χριστόφορου Πασαλίδη- δημιουργήσαμε και χάσαμε, κυρίως με τον Λούκας Μπάτζιο και τον Νικόλα Βέργο, σωρό από κλασικές ευκαιρίες και τη στιγμή που το παιχνίδι έδειχνε χαμένο, ο Νικόλας Βέργος, με εκπληκτική προσπάθεια, έστειλε τη μπάλα στο αριστερό δοκάρι της εστίας του Ατρομήτου και στη συνέχεια στα δίχτυα του ικανού και συνάμα τυχερού τερματοφύλακα του Ατρομήτου και τον αγώνα στα πέναλτι.
Ο Λούκας Μπάτζιο, ο Αλέξης Φουκαράς, ο Νικόλας Βέργος, ο Κώστας Δηλαβέρης και ο Κώστας Χατζής, ευστόχησαν, ο καθένας στην προσπάθειά του, στη διαδικασία των πέναλτι και ο Τάσος Γκούσιας – ο τερματοφύλακας μας- ήταν εκεί την ώρα που η μπάλα έκαιγε, αποκρούοντας δύο από τα χτυπήματα των αντιπάλων μας, για να πάρουμε τη νίκη, την 1η θέση στην κατάταξη και το κύπελλο των ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΩΝ του ATHENS CUP 2010, με 5-3 πέναλτι και 6-4 συνολικό σκορ.
Ο κόουτς κ. Μίλαν Παύλοβιτς παρέταξε την ομάδα μας με τους:
Κωνσταντινίδη, Άγγελο-Γεώργιο Νίκου, Χατζή, Τούρλο, Σωτηράκο, Καρκασίνα, Φουκαρά, Πασαλίδη, Νένδο, Μπάτζιο, Βέργο.Χρησιμοποιήθηκαν και οι Γκούτσιας, Πατσαλιάς, Ντούμας, Γερόλυμος και Δηλαβέρης.

«Στον αέρα» συμβόλαια εκατ. ευρώ...

του Βασίλη Γαλούπη

ΤΟ ΟΝΟΜΑ του Αντριαν Μούτου απασχόλησε αυτές τις μέρες για μία ακόμη φορά τα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ. Και η περίπτωση του γνωστού Ρουμάνου ποδοσφαιριστή είναι πραγματικά ενδεικτική για όσα συμβαίνουν διεθνώς με το ντόπινγκ. Ο ΜΟΥΤΟΥ, όταν αγωνιζόταν στην Τσέλσι το 2004, είχε βρεθεί θετικός σε κοκαΐνη. Ως εκ τούτου, τιμωρήθηκε με επτάμηνο αποκλεισμό από τους αγωνιστικούς χώρους, ενώ ο αγγλικός σύλλογος «κυνήγησε» τον παίκτη στα δικαστήρια, αξιώνοντας αποζημίωση για οικονομική και ηθική βλάβη.ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕ κάποιος ότι μετά την περιπέτεια που είχε αυτός ο πραγματικά ταλαντούχος ποδοσφαιριστής, θα ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στη συνέχεια της καριέρας του, αφού ήξερε ότι οποιοδήποτε παραστράτημα θα σήμαινε αυτομάτως υποτροπή. Κι όμως, συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Τον περασμένο Ιανουάριο, ο Μούτου, ως παίκτης της Φιορεντίνα πλέον, απέτυχε ξανά σε δύο ελέγχους ντόπινγκ. Αυτή τη φορά ενοχοποιήθηκε λόγω ενός διαιτητικού, όσο κι επικίνδυνου, σκευάσματος, του οποίου η κυκλοφορία έχει απαγορευτεί πια από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.
Η ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ του 29χρονου διεθνή ήταν ότι τα χάπια τα έπαιρνε η μητέρα του κι ότι μια μέρα βρήκε ένα στο τραπέζι και το κατάπιε, δίχως να γνωρίζει ότι περιείχε απαγορευμένη ουσία. Το αθλητικό δικαστήριο της Ιταλίας δεν πείστηκε και γι' αυτό ο Μούτου τιμωρήθηκε τώρα με εννιά μήνες αποκλεισμό. Η καριέρα του βρίσκεται ξανά στον αέρα...ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ σαν κι αυτή θα εντοπίσουμε πολλές στη διεθνή βιβλιογραφία του ντόπινγκ τα τελευταία 30 χρόνια. Ένας αθλητής, δηλαδή, να παίρνει ακόμη και κατά λάθος κάποιο φάρμακο ή συμπλήρωμα, το οποίο επί της ουσίας δεν βοηθά στην αύξηση απόδοσης. Κι έτσι να βρίσκεται μπλεγμένος, αλλά και τιμωρημένος τις περισσότερες φορές.
ΑΚΟΜΑ κι αν δεχτούμε, λοιπόν, ότι ο Μούτου δεν γνώριζε τι έβαζε στον οργανισμό του, αυτό από μόνο του δεν σημαίνει τίποτα.
Οι κανονισμοί της WADA είναι σαφείς: «Ο κάθε αθλητής είναι υπεύθυνος για όποια ουσία βρίσκεται στο σώμα του». Κατά συνέπεια, η άγνοια, η επίδειξη αφέλειας και η ανευθυνότητα δεν συγχωρούνται. Ο Μούτου, δηλαδή, όχι μόνο έλαβε μια βλαβερή ουσία, αλλά απέδειξε κι ότι δεν έμαθε από τα λάθη του. Πολλές φορές, λοιπόν, ακόμα και συμβόλαια εκατομμυρίων στα κορυφαία πρωταθλήματα «χτίζονται» πάνω στην άμμο... Και με ένα μικρό αεράκι καταρρέουν.

Το γενετικό ντόπινγκ ήρθε για να μείνει...

του Βασίλη Γαλούπη

ΣΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ βρίσκονται τα υψηλά κλιμάκια του παγκόσμιου αθλητισμού τον τελευταίο καιρό. Η βάσιμη πια υποψία ότι το γενετικό ντόπινγκ έχει εισβάλει στον χώρο των σπορ, έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις σε παρασκηνιακό επίπεδο. Ούτε είναι τυχαίο πως τα επιστημονικά συνέδρια ασχολούνται περισσότερο από ποτέ με τον ορατό πλέον κίνδυνο.ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ φόβοι είχαν εκδηλωθεί πριν από δύο χρόνια περίπου. Τότε, λίγο καιρό πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο, είχε προκαλέσει σοκ ένα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε από το κρατικό γερμανικό κανάλι ARD. Ο βραβευμένος δημοσιογράφος Χάγιο Ζέπελτ είχε υποδυθεί, κατά την επίσκεψη του στην Κίνα, τον προπονητή κολύμβησης. Εκεί δέχθηκε πρόταση από επιστήμονες εξειδικευμένης κλινικής για γενετική θεραπεία ντόπινγκ των -υποτιθέμενων- αθλητριών του, με αντίτιμο 24.000 δολάρια!
ΛΙΓΟΥΣ μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο του 2008, ο διακεκριμένος Σουηδός επιστήμονας, με μακρά θητεία στο αντιντόπινγκ, Μπενγκτ Σάλτιν, προειδοποιούσε από συνέδριο στο Μόναχο: «Ας καταλάβουν όλοι ότι το γενετικό ντόπινγκ δεν βρίσκεται μακριά. Είναι τόσο γρήγορη η εξέλιξη του, που είναι πανεύκολο να αποτελεί κίνδυνο σε μόλις έξι μήνες!».ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, ο καθηγητής της πανεπιστημιακής κλινικής Johns Hopkins δρ Τζιν Κελι, δήλωνε στον διεθνή Τύπο: «Με την επιστημονική μου ομάδα κάναμε γενετική παρέμβαση στα ποντίκια, τα οποία κι απέκτησαν πρωτοφανή για τα δεδομένα μυϊκή μάζα. Διαπιστώνω, όμως, ότι όλη η κουβέντα επικεντρώνεται στους αθλητές. Αν είναι δυνατόν! Ενώ μ' αυτό που πετύχαμε μπορούν πλέον να σωθούν ζωές, όλοι ρωτάνε και πιέζουν να μάθουν για το αν μπορεί ένας αθλητής να τρέξει πιο γρήγορα. Είναι εξοργιστικό...».Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ που έχει προκύψει τους τελευταίους μήνες στους υψηλά ιστάμενους του διεθνούς αντιντόπινγκ έχει να κάνει, προφανέστατα, με πληροφορίες που έχουν φτάσει στα αφτιά τους. Το δυσάρεστο της όλης υπόθεσης είναι ότι δεν υπάρχει η τεχνογνωσία αυτή τη στιγμή στο αντιντόπινγκ για να συλλάβει θετικό έναν «γενετικά τροποποιημένο» αθλητή.
ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ, πάντως σοβαρό πλέον το ενδεχόμενο να υπάρχουν κλινικές ή «παρά κλινικές», πιθανότατα στην Ασία, που με πάσα μυστικότητα, επειδή παρανομούν, κάνουν ήδη τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Με λίγα λόγια, η εμφανής-για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα- κινητοποίηση των αρχών αντιντόπινγκ παγκοσμίως υποδηλώνει ότι το γενετικό ντόπινγκ είναι ήδη εδώ. Και το κακό είναι ότι ήρθε για να μείνει...

Όταν ξεγλιστράνε τα «σκοτεινά» επιτελεία...

του Βασίλη Γαλούπη

ΟΙ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ Ολυμπιακοί Αγώνες είναι εκτός... ρεπερτορίου για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων φιλάθλων, κάτι σχετικά λογικό από τη στιγμή που ζούμε σε χώρα ηλιόλουστη και με ελάχιστα χιόνια. Ωστόσο, οι χειμερινοί Ολυμπιακοί που ξεκινάνε το προσεχές Σάββατο στο Βανκούβερ θεωρούνται μια σημαντική διοργάνωση διεθνώς. Κι εκεί η ΔΟΕ συχνά εφαρμόζει για πρώτη φορά, έστω και δοκιμαστικά, κάποια από τα νέα μέτρα για το ντόπινγκ, εν όψει των θερινών αγώνων έπειτα από δύο χρόνια.ΤΕΡΑΣΤΙΟ, βέβαια, είναι το πρόβλημα ντόπινγκ (και) στα χειμερινά σπορ. Οι μεταγγίσεις με ενισχυμένο αίμα δίνουν και παίρνουν, το ίδιο και οι ουσίες βελτίωσης της αντοχής με ερυθροποιητίνη. Συχνότατα, εξάλλου, βλέπουν το φως της
δημοσιότητας μεγάλα σκάνδαλα, όπως με την αυστριακή αποστολή στο Τορίνο το 2006.
Η ΔΟΕ, σε μια προσπάθεια να μειώσει όσο μπορεί το φαινόμενο, εισάγει -έστω και ημιεπίσημα-δύο νέα μέτρα για την καταπολέμηση του ντόπινγκ. Είναι η πρώτη φορά, λοιπόν, που σε επίπεδο Ολυμπιακών Αγώνων θα υπάρξει άμεση συνεργασία της ΔΟΕ με την εγχώρια Αστυνομία, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί εισβολή των αρχών στο ολυμπιακό χωριό με την παραμικρή υπόνοια διακίνησης ή χρήσης απαγορευμένων ουσιών. Παράλληλα, θα χρησιμοποιηθούν δείκτες αίματος από τα Βιολογικά Διαβατήρια των αθλητών για να ενισχυθούν κατηγορίες περί ντόπινγκ.ΚΑΠΟΙΑ κράτη, εξάλλου, δείχνουν κι αυτά την αποφασιστικότητα τους. Η Ιταλική Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα τιμωρηθεί με 100.000 ευρώ πρόστιμο όποιος από τους 109 αθλητές της ολυμπιακής αποστολής συλληφθεί «φαρμακωμένος» στο Βανκούβερ. Ανάλογα σκληρά μέτρα έχουν πάρει και οι Αυστριακοί μετά το φιάσκο του 2006.
ΜΕΣΑ σε ένα τέτοιο κλίμα αυστηρότητας θα έπρεπε να υπάρχει μια αισιοδοξία ότι η χρήση απαγορευμένων ουσιών θα μειωθεί. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις για το Βανκούβερ κάνουν λόγο για το ακριβώς αντίθετο. Κι αυτό διότι «με ασπιρίνες δεν θεραπεύεται ο καρκίνος», όπως λέει και ο λαός.Η ΕΝΤΥΠΩΣΗ που δίνεται είναι ότι λαμβάνονται ημίμετρα κι όχι μέτρα. Και, δυστυχώς οι αθλητές και τα «σκοτεινά» επιτελεία τους βρίσκουν σχεδόν πάντα τρόπο να ξεγλιστράνε. Αυτό έχει δείξει η πράξη εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια. Ότι τα κρούσματα παραμένουν μηδαμινά μπροστά στην πραγματική έκταση του προβλήματος. Συνεπώς χρειάζεται προβληματισμός και αυτοκριτική από την πλευρά των αρμόδιων αρχών, όχι κομπασμός και θριαμβολογία δίχως αντίκρισμα...

Με ρεκόρ ή εξυπνάδα σε ένα... μπουκάλι

του Βασίλη Γαλούπη

0 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ είναι κομμάτι της κοινωνίας. Γι' αυτό υπάρχουν και κάποιες κοινές «ασθένειες». Για παράδειγμα, η εμπορευματοποίηση των σπορ εκτόξευσε τον ανταγωνισμό και μεγιστοποίησε το πρόβλημα του ντόπινγκ. Το ίδιο, όμως φαινόμενο παρατηρείται πια σε έντονο βαθμό και στις σημερινές κοινωνίες της πίεσης, του σκληρού ανταγωνισμού και του άγχους για επιτυχία.
ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ, λοιπόν, κρούουν έντονα τον κώδωνα του κινδύνου για μια ακόμα σύγχρονη επικίνδυνη μόδα, το «ακαδημαϊκό ντόπινγκ». Σε έρευνα, μάλιστα, που παρουσιάστηκε στο περιοδικό Journal of Medicine Ethics, τονίστηκε η προοπτική ακόμα και για αντιντόπινγκ κοντρόλ σε φοιτητικές εξετάσεις!
Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, Βινς Κάκιτς, που ήταν ο επικεφαλής της εν λόγω έρευνας, δήλωσε ότι «η χρήση φαρμάκων από ελίτ αθλητές πλησιάζει, σε κάποιες φάσεις στην καριέρα τους σε ποσοστό 95%. Μεγάλο, όμως είναι και το παρόμοιο πρόβλημα με το ντόπινγκ εγκεφάλου των εξεταζόμενων στον ακαδημαϊκό χώρο. Δεν θα πρέπει, λοιπόν, να αποκλειστεί το ενδεχόμενο τεστ ούρων σε διαγωνισμούς».
ΕΚΕΙ που εστιάζουν οι επιστήμονες είναι στα λεγόμενα smart drugs. Φάρμακα, δηλαδή, που έχουν άμεση επίδραση διέγερσης στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Να σημειώσουμε ότι με τέτοιο σκεύασμα είχε βρεθεί θετική στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου το 2003 η Αμερικανίδα σπρίντερ Κελί Γουάϊτ, που ανήκε στο «συνδικάτο» της περιβόητης Balco.
ΤΑ ΑΙΤΙΑ της εξάπλωσης τέτοιων φαρμάκων εξήγησε ο κ. Κάκιτς: «Η χρήση των smart drugs εκτιμάται ότι φτάνει ακόμα και στο 25% των σπουδαστών στα αμερικανικά κολέγια. Η δυνατότητα ένας μαθητής να «αγοράσει» εξυπνάδα σε ένα μπουκάλι είναι πιθανόν δελεαστική για όποιον ψάχνει εύκολους τρόπους να αντεπεξέλθει και να μπορέσει να ανέβει σε έναν όλο και πιο ανταγωνιστικό κόσμο. Θα πρέπει, όμως, άπαντες να ξέρουν ότι υπάρχουν τόσο γνωστές όσο κι άγνωστες ακόμα παρενέργειες γι' αυτά τα σκευάσματα».
Η ΤΑΣΗ για «εύκολες»επιδόσεις με οποιοδήποτε κόστος δεν αποτελεί μόνο συμφορά για τον αθλητισμό. Εντοπίζεται κι αλλού, σε μια κοινωνία που αποζητά κι αυτή τη γρήγορη επιτυχία, με τις επιπτώσεις στην υγεία των νέων ανθρώπων να είναι τεράστιες. Όπως, δηλαδή, κάποιοι επιτήδειοι υπόσχονται «ρεκόρ σε ένα μπουκάλι», έτσι και κάποιοι άλλοι προσπαθούν να πείσουν τα θύματα τους για «εξυπνάδα σε ένα μπουκάλι».
Έστω κι αν οι μελλοντικές συνέπειες είναι ολέθριες...

Η -μυστηριώδης- θεραπεύτρια Κοβάτσεβιτς

η μοντέρνα εκδοχή του Παράκελσου
Γράφει ο Ηλίας Καραγιάννης

Η αινιγματική φιγούρα του κυριάρχησε στον μυστηριώδη και σαγηνευτικό Μεσαίωνα. Παράξενος, ιδιοφυής, έφτασε στα σύνορα του μύθου, διατρέχοντας την Ευρώπη και πραγματοποιώντας θαυματουργές θεραπείες.
Ο Παράκελσος αποτελεί μία από τις σημαντικότερες μορφές του Μεσαίωνα, που συνεχίζει ως σήμερα να γοητεύει τους μελετητές τόσο του εσωτερισμού όσο και της επιστήμης. Οι φίλοι του ήταν λιγότεροι από τους σημαντικούς εχθρούς του που συνεισέφεραν στη δημιουργία του μύθου του.
Ο γεννημένος το 1493 στην Ελβετία Φίλιππος Θεόφραστος Αυρήλιος Μπομπάστους Φον Φόφενχάϊμ πίστευε πως με τη χρήση των σωματικών ουσιών της γυναίκας μπορεί να θεραπεύσει τους ανθρώπους. Μια άποψη που 500 χρόνια αργότερα θεωρείται ξεπερασμένη από την ιατρική κοινότητα. Οχι όμως από όλους.

Η φήμη της Μαριάνα Κοβάτσεβιτς έχει απλωθεί σε όλη την Ευρώπη. Σαν τον Παράκελσο έχει φίλους, που ομνύουν στις ικανότητες της, σαν τους περισσότερους Σέρβους ποδοσφαιριστές και παίκτες αγγλικών ομάδων σαν της Λίβερπουλ, αλλά και ορκισμένους εχθρούς, που τη θεωρούν μια αυθάδη κομπογιαννίτισσα, που εκμεταλλεύεται την ανάγκη των αθλητών για γρήγορη επάνοδο στους αγωνιστικούς χώρους.
Λέγεται ότι ο Ράφα Μπενίτεθ τον περασμένο Οκτώβρη, όταν η κρίση τραυματισμών στη Λίβερπουλ βρέθηκε στη «μαραζωμένη» ακμή της, πρότεινε μόνιμη συνεργασία στην Κοβάτσεβιτς, παρατηρώντας εκστασιασμένος τη γρήγορη επάνοδο παικτών όπως του Τζέραρντ, του Μπεναγιούν, του Τζόνσον και του Ριέρα. Οι μέθοδοι της χαρακτηρίστηκαν από τον αγγλικό Τύπο ως ανορθόδοξες, αλλά αυτό δεν σταμάτησε τη ροή των προτάσεων που κατατέθηκαν για αποκλειστική συνεργασία. Η άρνηση της επέτεινε το μυστήριο που την περιβάλλει.
Η μέθοδος, οι αναρίθμητες κλήσεις και τα 3.000 ευρώΗ Κοβάτσεβιτς, της οποίας η φήμη έχει «δραπετεύσει» από το Βελιγράδι, όπου στεγάζει τη μυστηριακή και περίκλειστη στα μέσα ενημέρωσης κλινική της, λέγεται ότι χρησιμοποιεί ένα υγρό από πλακούντα γυναικών, το οποίο επισπεύδει με τη χρήση που του κάνει την αποκατάσταση των αθλητών. Ενα απαλό μασάζ με έναν επίδεσμο που περιέχει το υγρό λειτουργεί, όπως λένε οι υποστηρικτές της. Τον Νοέμβριο του 2009 τη Λίβερπουλ κατάτρυχε μια πρωτόγνωρη κρίση τραυματισμών. Τα τηλεοπτικά συνεργεία στο Βελιγράδι υποδέχονταν τους Γκλεν Τζόνσον και Φάμπιο Αουρέλιο στο διεθνές αεροδρόμιο Νικόλα Τέσλα, λίγες ημέρες αφότου είχε αναχωρήσει από την πρωτεύουσα της Σερβίας ο Ολλανδός επιθετικός της Άρσεναλ, Ρόμπιν Φαν Πέρσι. Την εποχή εκείνη τα μέσα ενημέρωσης στην Αγγλία προσπαθούσαν να ανακαλύψουν τον τρόπο που εργαζόταν η Μαριάνα Κοβάτσεβιτς. Να αλιεύσουν λόγια από σφραγισμένα στόματα. Τα δημοσιεύματα επέμεναν για τη χρήση ενός υγρού από πλακούντα αλόγου πάνω στα τραύματα των ποδοσφαιριστών, πρακτική που χαρακτηρίστηκε ως ανορθόδοξη από την πλειοψηφία της ιατρικής κοινότητας. Τα αποτελέσματα της θεραπείας στους τραυματισμένους ποδοσφαιριστές όμως ήταν εντυπωσιακά με συνέπεια η φήμη της να θεριέψει. Η επάνοδος των Τζόνσον και Αουρέλιο γρηγορότερα από ότι αρχικά είχε εκτιμήσει ο γιατρός του κλαμπ Μαρκ Ουόλερ μεγάλωσε την εμπιστοσύνη του Ράφα Μπενίτεθ αλλά και αρκετών ακόμη ανθρώπων της Πρέμιερσιπ προς το πρόσωπο της Κοβάτσεβιτς. Λέγεται ότι από τον Δεκέμβρη μέχρι σήμερα οι κλήσεις που δέχεται καθημερινά είναι αναρίθμητες. Δέχεται πλέον μονάχα φημισμένους ποδοσφαιριστές έπειτα από πρόταση πελατών της και λέγεται ότι χρεώνει για μία μονάχα θεραπεία το ποσό των 3.000 ευρώ...

Ο κατάλογος των πελατών, τα ελάχιστα γνωστά στοιχεία και ο... ΓκούροβιτςΤο φως από τα ετοιμοθάνατα κεριά δημιουργεί μια μυσταγωγική ατμόσφαιρα στην κλινική της Κοβάτσεβιτς στο Βελιγράδι. Όταν οι πελάτες της άρχισαν να ξεπερνούν τους 100, οι πληροφορίες «δραπέτευαν» περισσότερο εύκολα. Ανάμεσα τους βρίσκονται εκτός από τους Φαν Πέρσι, Τζόνσον, Αουρέλιο, Ριέρα, Μπεναγιούν και οι Ντε Λα Πένια, Κομπανί, Σρνα, Πάντελιτς, Σάβο Μιλόσεβιτς, Ντραγκουτίνοβιτς, Λάζοβιτς, Στάνκοβιτς, Ζίγκιτς και μια πληθώρα ακόμη διεθνών ποδοσφαιριστών της Σερβίας. Ελάχιστα στοιχεία είναι γνωστά για την Κοβάτσεβιτς.
Το 1987 αποφοίτησε από την ιατρική σχολή και από το 1991 ως το 2001 υποστηρίζει ότι πέρασε από μια σειρά εργαστηρίων, δουλεύοντας για διαφορετικά πρότζεκτ. Στην επίσημη ιστοσελίδα της αναφέρει ότι «από το 2003 εκμεταλλεύτηκα την εμπειρία που απέκτησα από την εργαστηριακή μελέτη και άρχισα να ειδικεύομαι στους τραυματισμούς αθλητών».
Αν και η Κοβάτσεβιτς έχει ως επί το πλείστον πελάτες ποδοσφαιριστές, αρκετοί είναι και αθλητές από άλλους χώρους, όπως ο μπασκετμπολίστας Μίλαν Γκούροβιτς ή ο αστέρας του χάντμπολ Πέταρ Νέναντιτς, που αφήνονται στα χέρια της. Υπήρξαν επίσης υποψίες ότι δύο από τους μεγαλύτερους αστέρες του αγγλικού ποδοσφαίρου, ο Στίβεν Τζέραρντ της Λίβερπουλ και ο Φρανκ Λάμπαρντ της Τσέλσι, την επισκέφθηκαν στο Βελιγράδι, χωρίς ποτέ να επιβεβαιωθούν απόλυτα αυτές οι πληροφορίες.
Στην επίσημη δικτυακή σελίδα της η Κοβάτσεβιτς δεν τους συμπεριλαμβάνει στους πελάτες της, πλην όμως αφήνεται να εννοηθεί ότι η γιατρός από τη Σερβία επιλέγει να μη δημοσιοποιεί τα ονόματα ορισμένων επιφανών πελατών της έπειτα από την παράκληση τους.

Η εμπειρία του Μπεναγιούν, η εισβολή στο προσκήνιο και ο ΜπέκαμΟ Γιόσι Μπεναγιούν ήταν ένας από τους ελάχιστους ποδοσφαιριστές που μίλησαν δημοσίως για την εμπειρία τους με τη Μαριάνα Κοβάτσεβιτς.
Ο Ισραηλινός επιθετικός της Λίβερπουλ κατέρριψε τους μύθους που υπήρχαν στα αγγλικά μέσα ενημέρωσης.
«Δεν χρησιμοποιήθηκαν μέρη κάποιου ζώου ή ενέσεις. Η γιατρός κατάφερε να θεραπεύσει αρκετούς παίκτες και όλοι τρέφουν μεγάλη εκτίμηση για τις ικανότητες της. Μου εξήγησε τα πάντα πριν από τη θεραπεία και μου είπε ότι θα χρησιμοποιήσει ένα υγρό από τον πλακούντα μιας γυναίκας. Τίποτα δεν εισχώρησε στον μυ. Μου έκανε μασάζ με το υγρό γύρω από την τραυματισμένη περιοχή. Μου είπε ότι θα μπορέσω να αγωνιστώ με την ομάδα σε δεκαπέντε ημέρες και αυτό βοήθησε πολύ τη Λίβερπουλ, η οποία εκείνη την εποχή διέτρεχε μια πρωτόγνωρη κρίση τραυματισμών. Δεν περίμενα να βρεθώ στον αγωνιστικό χώρο τόσο σύντομα, αλλά τα κατάφερα, κάτι που δεν πίστευα», ισχυρίστηκε ο Μπεναγιούν, ο οποίος μετέφερε από στόμα σε στόμα την ενθουσιώδη εμπειρία του στους υπόλοιπους συμπαίκτες του.
Πριν από λίγες ημέρες η Μαριάνα Κοβάτσεβιτς εγκαινίασε τον δικτυακό της τόπο, όπου υπάρχει μια πληθώρα πληροφοριών για τη δουλειά της αλλά και ένας κατάλογος πελατών της. Αυτή η κίνηση της αποτέλεσε ουσιαστικά μια προσπάθεια να περάσει στο προσκήνιο και να λούσει με φως ένα μυστήριο που δημιουργήθηκε περίτεχνα κυρίως από τον αγγλικό και τον σερβικό Τύπο.
Πέρα από τις αμφιβολίες για την ιατρική της επάρκεια και την κριτική που ασκείται στη δουλειά της, η Μαριάνα Κοβάτσεβιτς έχει μετατραπεί στην κύρια λύση των ποδοσφαιριστών που τραυματίζονται και επιζητούν τη γρήγορη επάνοδο στην ενεργό δράση. Δεν φαίνεται να είναι μακριά η μέρα που ακόμη και ο Ντέιβιντ Μπέκαμ θα καταδεχθεί να ταξιδέψει στο Βελιγράδι για να επιτύχει μια επιστροφή ρεκόρ...

Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Επικίνδυνα τοξικά στις τροφές μας.

Ποια είναι, πού βρίσκονται.

* Υπολείμματα λιπασμάτων και φυτοφαρμάκωνΑπό τη χρήση φυτοφαρμάκων, εντομοκτόνων και λιπασμάτων.
Από εντομοκτόνα και ζιζανιοκτόνα που συσσωρεύονται στο περιβάλλον.
Από τα αζωτούχα λιπάσματα παρασύρονται προς τα υπόγεια νερά και τελικά μολύνουν το πόσιμο νερό.

Πού υπάρχουν:Σε φρούτα, λαχανικά και γενικά φυτικά προϊόντα (ιδιαίτερα δε σε θερμοκήπια).
Σε φρούτα με λεπτή φλούδα, όπως φράουλες και ροδάκινα, ντομάτες, σπανάκια, μαρούλια και ραπανάκια.
Στο κρέας και το ήπαρ των ζώων, σε γάλα και αβγά.
Σε ορισμένα προϊόντα κρέατος, όπως π.χ. αλλαντικά.

ΕπικινδυνότηταΑλλεργίες,
Αναπνευστικά προβλήματα,
Γαστρικές διαταραχές,
Συσσώρευση στο αίμα τοξικών μεταβολιτών,
Γενετικές μεταλλάξεις,
Καρκινογενέσεις,
Κακοήθειες του αιμοποιητικού συστήματος.
Δυσλειτουργίες στο νευρικό σύστημα,
Εμβρυοτοξικότητα,
Τερατογόνος δράση.
Τα νιτρικά ιόντα μετατρέπονται στο στομάχι μας σε νιτρώδη και εμποδίζουν το οξυγόνο να φτάσει στους ιστούς, προκαλώντας έναν τύπο σοβαρής αναιμίας (μεθαιμογλοβιναιμία).
Δημιουργούν επίσης νιτροζαμίνες (καρκινογόνες ουσίες).

Βαρέα μέταλλαΟ υδράργυρος, το νικέλιο, το αρσενικό, το κάδμιο, το βάριο, ο μόλυβδος, το ράδιο, το εξασθενές χρώμιο κ.ά., είναι ιδιαίτερα τοξικά.

Πού υπάρχουν;Στα βοοειδή, τα αιγοπρόβατα και τα πουλερικά που βόσκουν σε μολυσμένες περιοχές, στα μεγάλου μεγέθους ψάρια των ωκεανών (καρχαριοειδή), τα οστρακοειδή, τα κεφαλόποδα, σε παράγωγα ψαριών και κρεάτων, στα λαχανικά και τα σιτηρά.
Τα βιολογικά προϊόντα γεωργικά, κτηνοτροφικά και ιχθυοκαλλιεργειών) θεωρούνται γενικά λιγότερο επιβαρημένα, λόγω του πιο ελεγχόμενου τρόπου παραγωγής τους.

Επικινδυνότητα.Προκαλούν οξεία δηλητηρίαση, με αποτέλεσμα ακόμα και τον άμεσο θάνατο.
Δηλητηριάζουν για χρόνια τον οργανισμό προκαλώντας προβλήματα σε όλα τα συστήματα του, ιδίως δε στο ανοσοποιητικό, το νευρικό και το ουροποιητικό.
Παρουσιάζουν εμβρυοτοξική και τερατογόνο δράση, διότι διέρχονται τον πλακούντα της εγκύου.
Περισσότερο επικίνδυνος θεωρείται ο υδράργυρος, ο οποίος επηρεάζει τη νευρολογική ανάπτυξη εμβρύων, παιδιών και εφήβων, δρώντας ως «νευροτοξίνη».

*** ΔιοξίνεςΑπελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα από την καύση διαφόρων ουσιών, όπως των σκουπιδιών, από τις πυρκαγιές των δασών, τους ρύπους των αυτοκινήτων ή απευθείας από απόβλητα βιομηχανιών.
Το 10% των διοξινών που εισέρχονται στον οργανισμό μας προέρχεται από τον αέρα. Το υπόλοιπο 90% από τα τρόφιμα (κυρίως από το λίπος τους).

Πού υπάρχουν.Στα ψάρια του γλυκού νερού, στα λιπαρά κρέατα και στα παράγωγα κρέατος, στο πλήρες γάλα και στα παχιά γαλακτοκομικά προϊόντα.
Τα μικρότερα σε μέγεθος, βάρος και ηλικία ζώα και ψάρια καθώς και τα άπαχα ζωικά τρόφιμα περιέχουν αρκετές ποσότητες τους, ενώ στα φυτικά τρόφιμα ανιχνεύονται σπάνια.
Επικινδυνότητα.
Προκαλούν διαταραχές των ενζυμικών λειτουργιών, κεφαλαλγίες, μυαλγίες, δερματικές βλάβες κ.ά. Μακροπρόθεσμα, συσχετίζονται με ενδοκρινολογικές διαταραχές και διαταραχές του νευρικού συστήματος, με με πτώση της αντίστασης του ανοσοποιητικού συστήματος, με προβλήματα γονιμότητας, με καρκινογενέσεις και ανωμαλίες στα έμβρυα.

Ποια είναι τα ασφαλή όρια.Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει τη χρήση πολλών χημικών με άμεσες τοξικές επιδράσεις και έχει καθορίσει «ανώτατα επιτρεπόμενα όρια συγκέντρωσης» για άλλα. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι για αρκετές τοξικές ουσίες τα όρια που σήμερα θεωρούνται «ασφαλή» δεν είναι αρκετά χαμηλά.
Ουσιαστικά κανένα όριο, εκτός από το «μηδέν», δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε...

Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνουΑπό τα επιβαρημένα με (τοξικά) τρόφιμα, κινδυνεύουν πιο πολύ τα βρέφη, οι γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας αλλά και όσες σκοπεύουν να κυοφορήσουν.
Επίσης, παιδιά και έφηβοι, ευπαθή άτομα με κλονισμένη υγεία, παχύσαρκοι και ηλικιωμένοι.

Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Ατρόμητος Αθηνών - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-1 (0-0) (4-5 πεν.).....

και οι Κ15, στον ΤΕΛΙΚΟ του ATHENS CUP 2010.

Ο ένας από τους δύο ημιτελικούς αγώνες του τουρνουά ATHENS CUP 2010, που έγινε στο γήπεδο του Γαλαξία, στα νταμάρια Περιστερίου, εξελίχθηκε σε όμορφο και δυνατό παιχνίδι.
Η ομάδα Κ15 του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ, με παίκτες που γεννήθηκαν το 1995, αντιμετώπισε την ομάδα του Ατρομήτου που είχε στη σύνθεσή της αθλητές γεννημένους το 1993 και 1994, προκρίθηκε στον τελικό όπου περιμένει την νικήτρια ομάδα του άλλου ημιτελικού, μεταξύ της ΑΕΚ και της Νέας ΙΩΝΙΑΣ (ο άλλος ημιτελικός), επικράτησε με 4-5 στη διαδικασία των πέναλτι.
Στον αγώνα –διάρκειας 7ο ' λεπτών- η ομάδα μας προηγήθηκε με 0-1 με γκολ του Νικόλα Βέργου, για να ισοφαρίσει στο τέλος της αδικαιολόγητης δεκάλεπτης –περίπου- καθυστέρησης η ομάδα του Ατρομήτου.
Στην διαδικασία των πέναλτι –8 για κάθε ομάδα- ευστόχησαν οι Μπάτζιο, Βέργος, Γκούτσιος, στην πρώτη πεντάδα εκτελέσεων και αστόχησαν οι Πασαλίδης και Νένδος ενώ εύστοχοι ήταν και οι Σωτηράκος, Δηλαβέρης που πέτυχε το νικητήριο γκολ, ενώ αστόχησε ο Τούρλος.
Ήρωας στη διαδικασία των πέναλτι αναδείχθηκε ο συμπαίκτης μου τερματοφύλακας Ανδρέας Κωνσταντινίδης, με τέσσερεις αποκρούσεις -ενώ είχε δύο ακόμη πολύ καλές επεμβάσεις και στη διάρκεια του Β΄ημιχρόνου.
Ο κόουτς κ. Μίλαν Παύλοβιτς παρέταξε την ομάδα μας με τους:
Γκούσια, Γκούτσιο, Χατζή, Τούρλο, Σωτηράκο, Καρκασίνα (Άγγελος-Γεώργιος Νίκου), Φουκαρά, Πασαλίδη, Γερόλυμο, Ντούμα, Βέργο.
Χρησιμοποιήθηκαν και οι Νένδος, Μπάτζιο, Κωνσταντινίδης, Δηλαβέρης, Πατσαλιάς.

2η Αθλητιατρική Επιμορφωτική Ημερίδα

στο προπονητικό κέντρο στο Ρέντη.

Με επιτυχία διεξήχθη η 2η Αθλητιατρική Επιμορφωτική Ημερίδα που οργάνωσαν χθες στις εγκαταστάσεις του Ρέντη, τα τμήματα υποδομής του Ολυμπιακού.
Συμμετείχαν 150 γονείς που είχαν την ευκαιρία να μάθουν χρήσιμα πράγματα για την υγεία, αλλά και την αθλητιατρική, καθώς επιστήμονες με μεγάλη πείρα, μοιράστηκαν τις γνώσεις τους με τον κόσμο και δέχθηκαν ερωτήσεις.Ο διευθυντής των τμημάτων υποδομής του Ολυμπιακού, κ. Χαράλαμπος Ζελενίτσας, τόνισε:
«Ένας πολυδύναμος οργανισμός….πρέπει να μπαίνει και σε τομείς που δεν είναι τόσο εύκολοι για τον απλό πολίτη. ….αποφασίσαμε από πέρυσι να θεσπίσουμε μια αθλητιατρική ημερίδα. Η ημερομηνία….. δεν είναι τυχαία, αφού στις 6 Απριλίου είναι η παγκόσμια ημέρα υγείας…... Μέσα από όλη αυτή τη δραστηριότητα θέλουμε να προβάλουμε ότι ένας σύλλογος σαν τον Ολυμπιακό μπορεί να ευαισθητοποιήσει χορδές ευαίσθητες για την κοινωνία που αφορούν γονείς, παιδιά, αλλά και νεαρούς αθλητές. Προπονητές οι οποίοι μπορούν να ενδιαφερθούν για ζητήματα τα οποία δεν είναι εύκολο να βρουν πηγές, μπορούν μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις να ζητήσουν την οποία γνώση θα δοθεί.».Για το μέλλον και αν θα υπάρξει συνέχεια είπε:
«Θα πρέπει να προβάλεις το έργο σου και μέσω κάποιων εκδηλώσεων όπως αυτές. …..πάντα τέτοιες ιδέες ξεκινάμε από απλούς ανθρώπους, από εμάς δηλαδή, το προσωπικό της ακαδημίας, τους προπονητές……η εκδήλωση αυτή….έχει….στόχο….να δώσουμε από το προσωπικό που δουλεύει εδώ, γιατί εννέα από τους δέκα ομιλητές είναι μέλη του Ολυμπιακού, απλή τεκμηριωμένη γνώση προς τον κόσμο».
Ενημέρωση για σημαντικά θέματα
Το πρόγραμμα άνοιξε ο καθηγητής Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τον έλεγχο του καπνίσματος, Παναγιώτης Μπεχράκης, ο οποίος αναφέρθηκε στο παθητικό κάπνισμα, για να ακολουθήσουν,
ο Παναγιώτης Σταματόπουλος -δρ Καρδιολογίας, καρδιολόγος της ΠΑΕ Ολυμπιακός- με θέμα «Προσαρμογές της καρδιάς στη δυναμική άθληση»,ο Ιωάννης Αναγνωστόπουλος -Ορθοπεδικός Χειρουργός, ιατρός της 1ης ομάδας- με θέμα: «Αθλητικές κακώσεις και ΒίοΜηχανική. Σύνδρομα Υπέρχρησης»,ο Δήμος Αναστασάκης -Ορθοπεδικός Χειρουργός, ιατρός των Τμημάτων Υποδομής της ΠΑΕ Ολυμπιακός- που μίλησε για την «Αρθροσκοπική Χειρουργική Ισχίου Ενδείξεις σε αθλητές»,ο Νίκος Λυκουρέσης -Φυσιοθεραπευτής της 1ης ομάδας- με θέμα: «Μυϊκοί Τραυματισμοί στο Ποδόσφαιρο», καιο Γεώργιος Ζιώγας –δρ. Εργοφυσιολογίας, Εργοφυσιολόγος της ΠΑΕ Ολυμπιακός- που αναφέρθηκε στις «Σύγχρονες Μέθοδοι Επιστημονικής Υποστήριξης Ποδοσφαίρου».Στο τελευταίο κομμάτι της ημερίδας μίλησαν ο Νικόλαος Γελάδας -Καθηγητής Εργοφυσιολογίας ΤΕΦΑΑ Αθηνών, Εργοφυσιολόγος των Τμημάτων Υποδομής της ΠΑΕ Ολυμπιακός- για τα «Αγωνιστικά Τετράγωνα ή πλαίσια Φυσικής Κατάστασης»,ο Σταύρος Κάβουρας -Επίκουρος Καθηγητής Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Διατροφολόγος των Τμημάτων Υποδομής της ΠΑΕ Ολυμπιακός- για την «Διατροφική Αποκατάσταση στο Ποδόσφαιρο»,ο Νίκος Γεωργιάδης -Αθλητικός Ψυχολόγος – Παιδαγωγός- για το «Τι ΠΡΕΠΕΙ και τι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να κάνουν οι γονείς και οι προπονητές νέων ποδοσφαιριστών»και τέλος ο Χαράλαμπος Ζελενίτσας -Διευθυντής των Τμημάτων Υποδομής της ΠΑΕ Ολυμπιακός- με θέμα «Respect».Μέρος της ημερίδας παρακολούθησε και ο αμυντικός του Ολυμπιακού, Τάσος Πάντος.

Πηγή: Εφημερίδα ο "ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ"

Μόνο όταν γίνει τρόπος ζωής ο αθλητισμός...

του Βασίλη Γαλούπη

ΧΡΗΣΙΜΑ συμπεράσματα προκύπτουν από στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα η Κομισιόν. Σύμφωνα με αυτά, το 40% των Ευρωπαίων αθλούνται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Τις πρώτες θέσεις στη σχετική λίστα καταλαμβάνουν «βόρειες» χώρες όπως η Δανία, η Φινλανδία και η Σουηδία, με το 70% του πληθυσμού να έχει επαφή με τα σπορ το λιγότερο μία φορά στις επτά ημέρες.
ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΟΔΑ βρίσκεται, δυστυχώς, η Ελλάδα. Τα δύο τρίτα των συμπατριωτών μας δηλώνουν ότι δεν αθλούνται καθόλου. Και μόνο το 3% των Ελλήνων έχει έστω και μία φορά την εβδομάδα τακτική επαφή με κάποιο σπορ.
Η ΕΡΕΥΝΑ της Κομισιόν γεννά ένα εύλογο ερώτημα: «Αν οι Έλληνες δεν αθλούνται καν, τότε πώς είναι δυνατόν η χώρα μας να έχει τόσο μεγάλο πρόβλημα ντόπινγκ;». Κι όταν αναφερόμαστε στο ντόπινγκ, δεν επικεντρώνουμε μόνο στον πρωταθλητισμό. Κι αυτό διότι η γάγγραινα έχει επεκταθεί πια σε γυμναστήρια, σε μη ολυμπιακά σπορ, ακόμα και στον σχολικό αθλητισμό!
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ κάπως παράδοξο η χώρα που έχει γεννήσει το ολυμπιακό ιδεώδες να βρίσκεται αντιμέτωπη με μια τέτοια πραγματικότητα; Κι όμως... υπάρχουν απαντήσεις. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, γύρω από γυμναστήρια και γήπεδα υπάρχει κατακλυσμός καφετεριών. Κι ενώ οι καφετέριες είναι γεμάτες από νέους που συζητάνε ενδεχομένως και για σπορ, οι χώροι άθλησης παραμένουν άδειοι.
ΕΠΙΣΗΣ, ουδέποτε δόθηκε βαρύτητα στην αθλητική παιδεία. Και αθλητική παιδεία σημαίνει ότι τα σπορ γίνονται ένας τρόπος ζωής που συνοδεύει τους ανθρώπους από την παιδική μέχρι την τρίτη ηλικία. Η άθληση, δηλαδή, δεν είναι απαραίτητο να φέρνει διακρίσεις και χρήματα. Μπορεί απλά να αποτελέσει ένα υπερπολύτιμο και διαχρονικό εφόδιο για την υγεία, την κοινωνικοποίηση και το «χτίσιμο» της προσωπικότητας του κάθε ατόμου.
ΚΑΛΟ, λοιπόν, θα ήταν κάποτε να ξεφύγουμε απ' αυτή την κατάσταση. Το ότι όλοι συζητάνε στη χώρα μας για ποδόσφαιρο, μπάσκετ κ.λπ., δεν σημαίνει και πολλά. Θα υπάρχουν, όμως, τεράστια κοινωνικά οφέλη όταν η άσκηση γίνει μέρος της καθημερινότητας μας. Μία από τις ευεργετικές συνέπειες ενός τέτοιου εγχειρήματος θα είναι και η αναπόφευκτη μείωση του ντόπινγκ. Πολύ απλά, διότι θα έχουν αλλάξει οι νοοτροπίες των καιρών μας, όπου όλα μοιάζουν «χρήσιμα» και «άξια» για να κοπιάζει κανείς, μόνο όταν αποφέρουν γρήγορο κέρδος και δημοσιότητα...
Πηγή: Εφημερίδα "Real News"

Κερδίζει η αισθητική...

του Ηλία Μπαζίνα

Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ εισχωρεί στα πάντα. Η δύναμη της είναι μεγάλη. Το ποδόσφαιρο δεν είναι εξαίρεση. Συνήθως οι οπαδοί προτάσσουν το αποτέλεσμα, το παγκόσμιο τηλεοπτικό κοινό, όμως, που είναι και η πλειονότητα, θέλει ωραίο θέαμα. Με την έννοια αυτή, η Μπαρτσελόνα του Λιονέλ Μέσι είναι πολύτιμο κεφάλαιο για το άθλημα και τους συντελεστές του. Ο κόσμος πληρώνει ή έστω διαθέτει τον χρόνο του για να δει τον Μέσι να κάνει μαγικά, όχι για να δει να του παίρνουν το κεφάλι. Ο μικρός είναι άξιος προστασίας και αυτό το λέω εγώ που, ως Έλληνας, θέλω να κερδίσουμε την Αργεντινή. Θέλω να πιαστεί ο Μέσι λεβέντικα, με ποδοσφαιρική μαγκιά, όχι βάναυσα.ΤΩΡΑ, αν κάποιος με ρωτήσει πάνω στο καθαρά τεχνικό πεδίο αν θα προσπαθούσα εγώ να μάθω μια ομάδα να παίζει όπως η Μπαρτσελόνα, θα έλεγα όχι. Ελάχιστες ομάδες στον κόσμο μπορούν να αλλάζουν την μπάλα με τη μία -πολλές φορές και σωστά- υπό πίεση. Στο ποδόσφαιρο, είναι αυτοκτονία να προσπαθούμε πράγματα που «δεν τα έχουμε». Μια ομάδα όπου ένας Ινιέστα παίζει και δεν παίζει, είναι «fuoriclasse», που λένε οι Ιταλοί, εκτός κανονικών προδιαγραφών. ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΣ όποιος τη μιμηθεί χωρίς να έχει απολύτως κορυφαία τεχνική. Η πολύ γρήγορη Αρσεναλ-που εγώ δεν την απορρίπτω- ανήκει στη σχολή που θεωρεί ότι η φάση τελειώνει όταν φτάσουμε σε θέση βολής. Αν δεν ξέρεις σημάδι, η σχολή αυτή είναι για τις πατάτες. Αλλά οι πολύ μεγάλοι τεχνίτες στο ποδόσφαιρο είναι ελάχιστοι και γι' αυτό πανάκριβοι. Δεν μπορεί κάθε ομάδα να τους έχει και δεν πρέπει να την κατηγορούμε επειδή δεν καταφέρνει να τους αποκτήσει. Το ποδόσφαιρο είναι εξοντωτικά ανταγωνιστικό πράγμα. Για καθέναν που γελάει, δέκα κλαίνε.
Η ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ είναι μια συνεπής ομάδα που τιμά τις ιστορικές επιλογές της άπαξ και τις έκανε, υπεύθυνα και με περίσκεψη. Ήταν πάντα απίστευτα τεχνική! Φυσικά, ξέρει ότι δεν μπορείς να τα έχεις όλα, ότι αρκετοί τεχνίτες της υστερούν σε αθλητικότητα, άρα θα υπάρχουν και αποτυχίες απέναντι σε ψηλές, δυνατές και γρήγορες ομάδες. «Ακούει» όμως το κοινό της. Οι Καταλανοί έχουν το καταπιεστικό βίωμα ότι αδικούνται από την Ισπανία της Καστίλης και της Μαδρίτης. Η Ρεάλ είναι η ομάδα των προνομίων. Θεωρώντας την τράπουλα στημένη, οι Καταλανοί επέλεξαν να επιδιώκουν τη δικαίωση μέσα από την αισθητική του ποδοσφαίρου. Ο κόσμος έχει μάτια και αισθητήριο, αποφάνθηκαν. Βλέπει ποιος παίζει το πιο ωραίο ποδόσφαιρο!..

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου