Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

"Τίτλοι τέλους" για το 2009!

Οφειλόμενες ευχαριστίες και (απαραίτητες) ευχές.

Το 2009 σε λίγες ώρες, θα είναι για άλλους νοσταλγική ανάμνηση και για τους υπόλοιπους
–ελπίζω λίγους- «χρόνος να πάει και να μην ξανάρθει».
Ο χρόνος στο διάβα του, μας μετατρέπει σε θεατές του «τρένου» των ετών που περνάνε, προστίθονται στη «στίβα» των προηγουμένων και μετατρέπονται σε αιώνες. Το δρομολόγιο αυτό έχει (προ)καθορισμένη διαδρομή και συγκεκριμένη πάντα κατάληξη, για όλα τα πλάσματα του Θεού και δημιουργού τους.Αυτές τις ώρες, όλοι μας κάνουμε τον απολογισμό της χρονιάς που φεύγει και τον προγραμματισμό εκείνης που φτάνει.
Στον προσωπικό μου λογαριασμό του χρόνου που φεύγει, και μιλώντας για το ποδόσφαιρο, μια αθλητική διαδρομή που ξεκίνησε στον Α.Σ. «ΦΟΙΒΟΣ» -σε μια γειτονιά της Αργυρούπολης, το 2002- και αρχικά στο πρωτάθλημα σάλας της ΕΠΟ, με «οδήγησε» στις υποδομές του ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ της ΕΛΛΑΔΟΣ, με την (μετ)εγγραφή μου στα μητρώα των αθλητών του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ Πειραιώς, "ΘΡΥΛΟΥ" του Ελληνικού αθλητισμού. Στη «δύση» του 2009 και πριν την «ανατολή» του 2010, θέλω να ευχαριστήσω και να τους ευχηθώ
ΥΓΕΙΑ, προσωπική και οικογενειακή,
ΕΥΤΥΧΙΑ και ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ, οικογενειακές και αθλητικές,

**** στους ανθρώπους του Α.Σ. «ΦΟΙΒΟΣ» Αργυρούπολης:
**** το Δ.Σ. και προσωπικά τον πρόεδρο κ. Ιωάννη Κουτουζή,
**** τον προπονητή μου κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΣΗ που με (καθ)οδήγησε, τη σύζυγο του κα Γιώτα ΚΟΥΣΗ, (την Έλενα και τον Τάκη),
**** την οικογένεια του κ. Ιωάννη και Θεοδώρας ΚΟΥΤΟΥΖΗ, (το Σπύρο και τη Μαριάνθη),
**** την οικογένεια του κ. Δημήτρη & της Δέσποινας Λαγανά, τον ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ, τον Παύλο και τον Κωνσταντίνο,
**** την οικογένεια του κ. Δημήτρη και της Λίας Τριχιά, (το Χαράλαμπο και την Παναγιώτα), καθώς και σε
**** ΟΛΟΥΣ τους πρώην συμπαίκτες μου και τις ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ τους.
Από την ομάδα του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ –τη νέα και συνάμα από τη γέννηση -αθλητική- «οικογένεια» μου, να ευχαριστήσω, για την μετεγγραφή μου:
**** το διευθυντή των ακαδημιών, κ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΖΕΛΕΝΙΤΣΑ,
**** τον «πρώτο» μου προπονητή κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟ ΠΑΝΤΑΖΗ,
**** τον τωρινό προπονητή μου κ. ΜΙΛΑΝ ΠΑΥΛΟΒΙΤΣ,
**** τον γιατρό της ομάδος τον κ. ΔΗΜΟ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗ,
**** τον φυσιοθεραπευτή μας τον κ. ΒΑΓΓΕΛΗ, και
**** ΟΛΟΥΣ τους ΣΥΜΠΑΙΚΤΕΣ ΜΟΥ,
για την ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ και την ΦΙΛΙΚΗ ΥΠΟΔΟΧΗ που μου επιφύλαξαν στα αποδυτήρια και τα γήπεδα των εγκαταστάσεων, στο Ρέντη, στις πρώτες μου προπονήσεις, τον Ιανουάριο του 2009.

Άγγελος-Γεώργιος Δημ. Νίκου.

Η τελευταία προπόνηση για το 2009

Ραντεβού τον...επόμενο χρόνο!

Η προπόνηση που τελείωσε την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ, ήταν η τελευταία του 2009.Το ραντεβού μας με τον προπονητή μας ΜΙΛΑΝ ΠΑΥΛΟΒΙΤΣ, ανανεώθηκε για το απόγευμα του Σαββάτου 2 Ιανουαρίου 2010, στις 6 η ώρα, όταν και θα γίνει η πρώτη προπόνηση της νέας χρονιάς.Το πρωινό της Κυριακής 3 Ιανουαρίου, είναι προγραμματισμένη η αναχώρηση για το Λουτράκι Κορινθίας, όπου θα διεξαχθεί ποδοσφαιρικό τουρνουά για αθλητές γεννημένους το 1995, με τη συμμετοχή ομάδων από όλη την Ελλάδα.
Πολλές ευχές στον προπονητή μου ΜΙΛΑΝ ΠΑΥΛΟΒΙΤΣ και τους συμπαίκτες μου.

ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΧΡΟΝΙΑ!

ΥΓΕΙΑ και ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ το 2010.

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Θέατρο παραλόγου από τα μεγάλα αφεντικά...

του Βασίλη Γαλούπη

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Έλληνας φίλαθλος που να μην παρακολούθησε ενδελεχώς τα γεγονότα της 12ης Αυγούστου 2004 κι όσα ακολούθησαν με την περιβόητη ιστορία των «αποτυχημένων ελέγχων αντιντόπινγκ», όπως τους χαρακτήρισε αργότερα το CAS στον συμβιβασμό της ελληνικής πλευράς με την ΙΑΑΦ. Συνεπώς, το σίριαλ, με επίκεντρο τους Κώστα Κεντέρη και Κατερίνα Θάνου, είναι πασίγνωστο μέχρι λεπτομέρειας ακόμα και στο εξωτερικό..., οπότε δεν υπάρχει κάτι να προσθέσουμε. Ο καθένας έχει βγάλει τα συμπεράσματα του, όποια κι αν είναι αυτά...
ΑΥΤΟ, όμως, που δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί ήταν το απίστευτο χρόνιο μπέρδεμα που θα επακολουθούσε, με το όλο σκηνικό να φτάνει σε αδιέξοδο καινά προκαλεί ερωτήματα για το ποιος, εν τέλει, διαχειρίζεται τον παγκόσμιο αθλητισμό, αλλά και πώς τον διαχειρίζεται.ΜΟΙΑΖΟΥΝ, λοιπόν, με θέατρο του παραλόγου οι πρόσφατες εξελίξεις. Σχεδόν μια δεκαετία μετά (!!!)τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, η ΔΟΕ κλήθηκε να αποφασίσει σε ποια αθλήτρια θα δώσει το χρυσό των 100 μέτρων, το οποίο αφαιρέθηκε από τη Μαριον Τζόουνς όταν αυτή παραδέχθηκε ότι έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών.
Η ΔΟΕ, όμως, πήρε την πρωτοφανή απόφαση να μην υπάρχει νικήτρια στη συγκεκριμένη κούρσα! Η εκτελεστική επιτροπή των αθανάτων ανέβασε στη 2η θέση την Τζαμαϊκανή Τάνια Λόρενς κι έτσι η Θάνoυ, που έκανε καλύτερο χρόνο στον αγώνα, απέκτησε συγκάτοικο. Συνεπώς, υπάρχουν δύο 2ες και καμία 1η! Κι αυτό διότι η ΔΟΕ είναι γνωστό ότι έχει στο «σημάδι» την Ελληνίδα σπρίντερ από το 2004 και μετά.Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ομοσπονδία στίβου, όμως, ήρθε σχεδόν αμέσως να αναιρέσει την απόφαση της ΔΟΕ. Η ΙΑΑΦ ανακοίνωσε ότι είναι «κανονικά 1η η Θάνου κι απλά η Ελληνίδα θα κρατήσει το αργυρό μετάλλιο στην κατοχή της», διότι η ΔΟΕ δεν της παραδίδει το ούτως ή άλλως... ταλαιπωρημένο χρυσό.
ΤΟΣΑ χρόνια μετά, δηλαδή, κι έχουμε ουσιαστικά διαφορετικές αποφάσεις από δύο τεράστια μεγέθη στον χώρο του αθλητισμού, τη ΔΟΕ και την ΙΑΑΦ. Και το ερώτημα είναι ένα: Τι αγώνες παρακολουθούμε τελικά; Διότι αν βραχυκυκλώνουν τόσο εύκολα ΔΟΕ -ΙΑΑΦ και, για τον άλφα ή βήτα λόγο, δεν μπορούν να συμφωνήσουν έστω για τη νικήτρια ενός προ... δεκαετίας αγώνα, τότε σίγουρα κάτι πάει στραβά και με τα μεγάλα αφεντικά των σπορ...

Άφησε τα σημάδια του το μεγάλο σκάνδαλο της χρονιάς...

του Βασίλη Γαλούπη

ΑΝ ΤΟ 2008 ήταν η μαύρη χρονιά της μεθυλτριενολόνης για τον ελληνικό αθλητισμό, τότε το 2009 «φεύγει» έχοντας αφήσει πίσω του ένα άλλο μεγάλο σκάνδαλο ντόπινγκ, αυτό της περιβόητης πια γεραναμίνης. Σκληρό αναβολικό η μεθυλτριενολόνη, που προκάλεσε 15 κρούσματα σε τρία διαφορετικά αθλήματα, ένα νεοφερμένο διεγερτικό η γεραναμίνη με τα δέκα θετικά δείγματα, επίσης σε τρία σπορ. ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ κι ένα άλλο πιθανό κτύπημα το 2010 ο ήδη ταλαιπωρημένος αθλητισμός μας; Και τι μέτρα έχουν ληφθεί για να μην τριτώσει το κακό; Διότι όταν υπάρχουν όχι μεμονωμένα, αλλά πλέον μαζικά θετικά δείγματα, που απλώνονται σε πολλά σπορ, τότε η κατάσταση φαίνεται να έχει ξεφύγει εκτός ελέγχου...
ΑΝΤΙ, λοιπόν, να προκληθεί φόβος στην αθλητική πιάτσα μετά τις τεράστιες διαστάσεις του σκανδάλου μεθυλτριενολόνης κι έτσι να μειωθεί κάπως το φαινόμενο, έσκασε μια ακόμα βόμβα. Με συνέπεια να προκαλέσει πάταγο η υπόθεση της γεραναμίνης η οποία, μάλιστα, κινητοποίησε και τις διεθνείς αρχές.Η WADA, θεωρώντας ότι η γεραναμίνη δεν χρησιμοποιείται ευρέως από αθλητές διεθνώς, είχε αξιολογήσει την ουσία ως «διεγερτικό ειδικής αναφοράς». Γι' αυτό κι όποιος βρισκόταν θετικός κινδύνευε με αποκλεισμό μέχρι δύο χρόνια. Θα μπορούσε, δηλαδή, ένας αθλητής να τιμωρηθεί και με μόνο, π.χ., έξι μήνες.
ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ στη χώρα μας, όμως υποχρέωσαν τη WADA να αλλάξει το στάτους της γεραναμίνης και να την εντάξει από 1ης Ιανουαρίου 2010 στη λίστα των «σκληρών» διεγερτικών. Αυτό σημαίνει ότι στο εξής όποιος συλλαμβάνεται ντοπέ με τη συγκεκριμένη ουσία θα τιμωρείται οπωσδήποτε με δύο χρόνια. Και μόνο αυτό φτάνει για να καταλάβουμε τον παγκοσμιοποιημένο αντίκτυπο που έχουν τέτοια γεγονότα, σαν κι αυτά που βλέπουμε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, μέσα στο 2009, πάντα με αφορμή την υπόθεση γεραναμίνης και την ανίχνευση της, αποκαλύφθηκαν και μεγάλα κενά στο αντιντόπινγκ. Οι σκληρές διατυπώσεις από ομοσπονδίες, φορείς και πολιτική ηγεσία, όσον αφορά αυτό το μείζον ζήτημα, κατέδειξαν κι άλλου είδους προβλήματα, που έχουν να κάνουν με αυτή καθαυτή την αποτελεσματικότητα του αντιντόπινγκ. Συμπερασματικά, ο ελληνικός αθλητισμός δεν μπορεί, δυστυχώς, να κοιμάται ήσυχος. Χρειάζεται να γίνουν πολλά και να υπάρχει διαρκής επαγρύπνηση για να γεννηθεί η ελπίδα ότι θα αποφευχθούν στο μέλλον τέτοια θλιβερά, από κάθε άποψη, γεγονότα.

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Διατροφή του ποδοσφαιριστή και αθλητική απόδοση

της Νίκης Ε. Αγγελοπούλου M.Sc.
Κλινικού Διαιτολόγου, Διατροφολόγου Αθλητικής Διαιτολόγου

Από την αρχαιότητα ακόμη, η τροφή αποτελούσε για τους αθλητές το καλύτερο βοήθημα για μέγιστες επιδόσεις στους αγώνες. Μέλι, φρούτα, δημητριακά, σιτηρά και ελαιόλαδο, αποτελούσαν μεταξύ των άλλων τη διατροφή των αθλητών. Φτάνοντας στον 21ο αιώνα και στηριζόμενοι στα τωρινά επιστημονικά δεδομένα, αναρωτιέται κανείς σε τι βαθμό η διατροφή αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την απόδοση ενός αθλητή;
Σύμφωνα με επίσημη θέση του Αμερικανικού Κολεγίου Αθλητιατρικής, του Αμερικανικοί Συλλόγου Διαιτολόγων, αλλά και του Κολεγίου Αθλητικής Ιατρικής, ένας ποδοσφαιριστής σημασία θα πρέπει να δίνει:
• Στο είδος της τροφής και των υγρών που καταναλώνει
• Στην ποσότητα της αλλά και
• Στην κατάλληλη χρονική στιγμή που επιλέγεται να καταναλωθεί η τροφή αυτή, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται το μέγιστο της απόδοσης και η βέλτιστη υγεία του.
Οι γενικές συστάσεις καταλήγουν στο συμπέρασμα πως οι υδατάνθρακες που περιέχονται σε τρόφιμα όπως δημητριακά, ζυμαρικά, φρούτα, λαχανικά, γάλα και γιαούρτι είναι σημαντικά θρεπτικά συστατικά στη διατροφή του αθλητή.
Η γλυκόζη που προκύπτει από τη διάσπαση των υδατανθράκων χρησιμεύει:
• Ως «καύσιμη ύλη» για τον ποδοσφαιριστή, ο οποίος χρειάζεται ενέργεια κατά τη διάρκεια του αγώνα, αλλά και
• Ως πρώτη ύλη για την αποκατάσταση του γλυκογόνου των μυών του.
Το γλυκογόνο που βρίσκεται στους μυς αποτελείται από μόρια γλυκόζης και αποτελεί αποθηκευτική μορφή ενέργειας στον οργανισμό. Εξαντλείται, όταν ο ποδοσφαιριστής καταναλώνει ενέργεια -με τη μορφή γλυκόζης- στη διάρκεια του αγώνα.

Συνεπώς, σημαντική η αποκατάσταση του για το μέγιστο της απόδοσης του αθλητή. Οι υδατάνθρακες αποτελούν την πιο σημαντική ενεργειακή πηγή για το ποδόσφαιρο, μιας και σε αγωνίσματα αυτού του τύπου οι αθλητές χρησιμοποιούν κατά επανάληψη τα αποθέματα μυϊκού γλυκογόνου τους. Επιπλέον, είναι πιο αποτελεσματικό καύσιμο ακόμη και από τα λίπη, διότι χρειάζεται λιγότερο οξυγόνο για να καεί στον οργανισμό αποδίδοντας ενέργεια. Η ποσότητα των υδατανθράκων που απαιτείται στη διατροφή, εξαρτάται από το ύψος και το βάρος του ποδοσφαιριστή, από τη χρονική διάρκεια συμμετοχής του στον αγώνα, καθώς και από την ένταση της άσκησης. Σε γενικές γραμμές οι συστάσεις για τους αθλητές κυμαίνονται από 6 - 10 γρ υδατανθράκων ανά κιλό σωματικού βάρους/ημερησίως.Για παράδειγμα εάν ένας ποδοσφαιριστής ζυγίζει 80 kg, η ποσότητα των υδατανθράκων στη διατροφή του θα πρέπει να κυμαίνεται από 480 - 800 γρ την ημέρα. Σε περιπτώσεις πολύ έντονης προσπάθειας η πρόσληψη υδατανθράκων μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Σχετικά με την πρόσληψη πρωτεΐνης, οι απαιτήσεις ενός ποδοσφαιριστή δεν διαφέρουν και πολύ από τις αντίστοιχες ανάγκες σε πρωτεΐνη, ενός μη ασκούμενου.
Ο κυριότερος ρόλος της πρωτεΐνης είναι ότι τα αμινοξέα της:
• Αποτελούν το δομικό συστατικό του οργανισμού, δηλαδή βοηθούν την ανοικοδόμηση των ιστών του σώματος που υπέστησαν φθορά μετά από την έντονη αθλητική προσπάθεια και επιπλέον,
• Βοηθούν στη σύνθεση ορμονών, ενζύμων και αντισωμάτων.
Οι πρωτεΐνες ΔΕΝ χρησιμεύουν για παραγωγή ενέργειας.
Μέσα στα πλαίσια μίας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, τρώγοντας ποικιλία και επαρκή ποσότητα φυτικών και ζωικών τροφίμων, ο αθλητής καλύπτει τις ανάγκες του για τα αμινοξέα αυτά, ΧΩΡΙΣ να χρειάζεται πρόσθετα συμπληρώματα πρωτεΐνης και αμινοξέων. Οι ζωικές τροφές όπως κρέας, γαλακτοκομικά, ψάρια, αυγά, πουλερικά περιέχουν τα απαραίτητα εκείνα αμινοξέα που θεωρούνται ιδανικά για ανασύνθεση του μυϊκού ιστού και καλό είναι να προτιμώνται ως πηγή πρωτεΐνης, από ότι τα φυτικά τρόφιμα (δημητριακά, λαχανικά και όσπρια).
Ένας ποδοσφαιριστής χρειάζεται περίπου 1,2 -1,4 γρ πρωτεΐνης ανά Κιλό Σωματικού Βάρους την ημέρα
, ποσό όχι ιδιαίτερα υψηλό αν σκεφτεί κανείς πως η αντίστοιχη ποσότητα για μη - αθλητές είναι 0,8 -1,2 γρ/ κιλό σωματικού βάρους την ημέρα. Ωστόσο σε περιόδους έντονης προπόνησης με βάρη, η ποσότητα της πρωτεΐνης που απαιτείται αυξάνεται.
Σχετικά με την πρόσληψη λίπους, η ποσότητα που απαιτείται δεν διαφέρει από αυτήν που καταναλώνουν και οι μη ασκούμενοι.
Δίαιτες πολύ χαμηλές σε λίπος είναι επικίνδυνες για έναν ποδοσφαιριστή, μιας και το λίπος χρειάζεται:
• Ως πηγή ενέργειας (ειδικά όταν η άσκηση είναι μεγάλης διάρκειας)
• Ως μονωτικό υλικό (ρυθμίζει τη θερμοκρασία σώματος)
• Βοηθάει την απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών και
• Παρέχει τα απαραίτητα λιπαρά οξέα (ω-3 και ω-6)
Ωστόσο αποτελέσματα μελετών έδειξαν πως και η υπερβολική πρόσληψη λιπαρών δεν φαίνεται να παρέχει ιδιαίτερο όφελος σε έναν αθλητή.
Πολύ σημαντική είναι η πηγή προέλευσης του λίπους. Το ελαιόλαδο θα πρέπει να είναι η κυριότερη πηγή λιπαρών στη δίαιτα του ποδοσφαιριστή, ενώ το λίπος των ψαριών και οι ξηροί καρποί θεωρούνται επίσης καλές επιλογές τροφίμων.Τέλος σημαντικό κεφάλαιο στη διατροφή των ποδοσφαιριστών αποτελούν τόσο η πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων, όσο και η πρόσληψη υγρών. Καταναλώνοντας ποικιλία τροφίμων και κυρίως φρούτων και λαχανικών, οι ποδοσφαιριστές καλύπτουν τη συνιστώμενη πρόσληψη σε βιταμίνες, απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του μεταβολισμού τους. Όταν η διατροφή του ποδοσφαιριστή είναι χαμηλή σε θερμίδες υπάρχει κίνδυνος έλλειψης βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων.Συνεπώς, το κάθε διατροφικό πρόγραμμα που σχεδιάζεται θα πρέπει να είναι εξατομικευμένο, να απευθύνεται δηλαδή αποκλειστικά και μόνο στο συγκεκριμένο αθλητή.
Όλες οι διατροφικές συστάσεις που αφορούν την απόδοση των αθλητών, διαφοροποιούνται ανάλογα με
• το φύλο
• την ηλικία
• το ύψος
• την ένταση
• τη χρονική διάρκεια της άσκησης, αλλά και
• την κατάσταση υγείας του αθλητή, μιας και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αντιμετωπίζεται πρόβλημα Υγείας, όπως υπόταση, νεανικός διαβήτης
Καθόλου δε θα πρέπει να υποτιμούνται και οι διατροφικές προτιμήσεις του ίδιου του αθλητή. Η ψυχολογική του κατάσταση είναι σημαντική ειδικά πριν από τον αγώνα, και ένα διαιτολόγιο που θα περιέχει τρόφιμα αρεστά στον ίδιο, θα έχει και μεγαλύτερες πιθανότητες να ακολουθηθεί.
Ο αθλητής σιτίζεται σωστά και προσλαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όταν δεν καταφεύγει σε αυστηρές στερητικές δίαιτες. Η ποσότητα της τροφής που καταναλώνει θα πρέπει να είναι τέτοια, ούτως ώστε να βοηθάει την απόκτηση του ιδανικού του βάρους και της ιδανικής του σύστασης σώματος, παράγοντες πολλοί σημαντικοί για την καλή απόδοση του στο χώρο του γηπέδου.Όσο η διατροφή του αθλητή είναι πλήρης και η πρόσληψη υγρών επαρκής, η αθλητική του απόδοση είναι αυξημένη.

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

«Δεν εκπαιδεύονται οι Έλληνες ποδοσφαιριστές»

συνέντευξη -στα «Προπονητικά Νέα»- του Στάθη Σταθόπουλου.

Ερώτηση: Θυμόμαστε παλαιότερα στο ίδιο πρωτάθλημα να βλέπουμε σπουδαίους Ελληνες παίκτες. Σαραβάκος, Αναστόπουλος, Μαύρος, Καραπιάλης, Τσιάρτας κτλ. Σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένας Ελληνας ποδοσφαιριστής τέτοιου επιπέδου.
Ισχύει αυτό ή είναι απλά μια σύμπτωση; Δεν βγαίνουν πλέον Ελληνες παίκτες που να κάνουν τη διαφορά;

* Στάθης Σταθόπουλος: «Ισχύει, αλλά με βάση αυτό που βλέπουμε στο στην πρώτη κατηγορία. Πολύ πιο εύκολα φέρνεις ξένους παίκτες και τους πληρώνεις λιγότερο από το αν πραγματοποιούσες μια μεταγραφή Ελληνα παίκτη. Δεν εκπαιδεύονται οι Ελληνες ποδοσφαιριστές.
Τα κριτίρια της εποχής έχουν αλλάξει. Τότε ένας καλός τεχνίτης ξεχώριζε. Σήμερα πρέπει να μαρκάρει, να ξέρει μπάλα και να είναι και γρήγορος. Αυτά τα στάνταρ πρέπει να εκπαιδεύσουμε στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Σήμερα δεν γίνεται για παράδειγμα να είσαι μπαλαντέρ και να πεις «δεν μαρκάρω». Το πρόβλημα ξεκινάει από τις ακαδημίες.
Ακόμα και στα τμήματα τζούνιορ τους ενδιαφέρει να κερδίσουν στο γειτονικό ντέρμπι και ο γονιός να βλέπει τον υιό του να παίζει βασικός. Πρέπει να βγει ένα οργανόγραμμα.
Τι στόχο βάζουν οι ομάδες. Δεν υπάρχει όμως. Χρειάζεται στόχους για να πετύχεις κάτι. Δεν υπάρχει οργάνωση στις ακαδημίες».

Ερώτηση: Απογοητεύονται οι Ελληνες παίκτες και σταματούν γρήγορα το ποδόσφαιρο;
* Στάθης Σταθόπουλος: «Και αυτό, αλλά και δεν τους δίνεται η δυνατότητα να φτάσουν ψηλά. Θα έρθει ο ξένος, φθηνός παίκτης και θα παίξει».
Ερώτηση: Αναφερθήκατε νωρίτερα στον μέσο γονιό, ο οποίος το μόνο που επιθυμεί είναι να βλέπει τον υιό του να αγωνίζεται, ανεξάρτητα από το αν είναι καλός ή όχι. Πόσο κακό κάνουν οι λεγόμενοι «πατεράδες» στο ελληνικό ποδόσφαιρο;
* Στάθης Σταθόπουλος: «Οι πατεράδες είναι οι χειρότεροι προπονητές των παιδιών. Ο γονέας θα πρέπει να ενδιαφέρεται και για την κοινωνική και πνευματική του μόρφωση. Αλλά όσον αφορά στην βελτίωση του την ποδοσφαιρική εκεί δεν πρέπει να παρεμβαίνει ο γονέας.
Ή έχεις εμπιστοσύνη στον προπονητή και το σωματείο ή δεν έχεις και το πηγαίνεις αλλού. Συνεργασία ναι, επέμβαση όχι. Δεν πρέπει να επεμβαίνει ένας γονέας. Είναι απλό. Επιμένω τα παιδιά να είναι καλά στα μαθήματα τους. Δεν γίνονται όλοι ποδοσφαιριστές. Πολλοί λίγοι θα γίνουν καλοί και επαγγελματίες παίκτες. Γι' αυτό όλα τα παιδιά θα πρέπει να διαβάζουν και να είναι καλοί μαθητές. Ακόμα κι αν είναι ταλέντα, βρίσκουν άλλα ενδιαφέροντα και σταματούν την μπάλα»

Η Κ 15 σε φιλικό αγώνα νίκησε τον Ποσειδώνα

άνετο 7-0, με καλή εμφάνιση.

* Η ομάδα Κ15 του Ολυμπιακού, πραγματοποιώντας πολύ καλή εμφάνιση, επικράτησε με 7-0 του Ποσειδώνα Καλαμαριάς σε φιλικό παιχνίδι, που έγινε το πρωί της Κυριακής.Ο Ντούμας σημείωσε τρία γκολ, ενώ σκόραραν και οι Τούρλος, Πασαλίδης, Τερζής και Καρκασίνας.
Ο τεχνικός των «ερυθρολεύκων», Μίλαν Πάβλοβιτς, ξεκίνησε το ματς με τους:
Γκούσια, Πατσαλιά, Τούρλο, Χατζή, Σωτηράκο, Καρκασίνα, Φουκαρά,Άγγελο-Γεώργιο Νίκου, Πασαλίδη, Τερζή, Ντούμα,
ενώ ως αλλαγή αγωνίστηκαν και οι: Μπάτζιο, Νιζάμης, Κωνσταντινίδης, Γερόλυμος, Δηλαβέρης.

*** Τον Ποσειδώνα Καλαμαριάς αντιμετώπισε η ομάδα Κ13 του Ολυμπιακού που επικράτησε με 5-2 .
Οι Μανθάτης και Βαγενάς πέτυχαν από δυο γκολ, ενώ σκόραρε και ο Ανδρούτσος. Ο κόουτς Νίκος Τοπολιάτης ξεκίνησε το ματς με τους:
Κυρίτση, Ντάση, Λιάπη, Νένδο, Γκίκα, Παπανικολάου, Ανδρούτσο, Νεόφυτο Κούση, Μακροστέργιο, Βαγενά, Μανθάτη, ενώ ως αλλαγή αγωνίστηκαν και οι:
Μανωλικίδης, Καμπέρης, Σιδηρόπουλος, Γουρλώνης, Τούντας, Γρομητσάρης, Κλέμενς και Σβώλης.

** Στην πρώτη θέση του τουρνουά Σουρμένων τερμάτισε η ομάδα Κ12 του Ολυμπιακού, η οποία επιβλήθηκε με 4-1 στον τελικό κόντρα στη διοργανώτρια ομάδα.
Τα «ερυθρόλευκα» γκολ πέτυχαν οι Κορνέζος, Κηπουρός, Σπυριδάκης και Μυτιληνός.
Ο προπονητής του Ολυμπιακού,. Φώτης Παπαπαναγής, χρησιμοποίησε στο χθεσινό ματς τους: Χανιώτη, Τσάτση, Νικολάου, Ρέτσο, Κορνέζο, Παυλή, Σπυριδάκη, Ζαχαρό, Αντωνίου, Κηπουρό, Γιαννούτσο, ενώ στην επανάληψη έπαιξαν και οι Ροκάκης, Μυτιληνός.

Η ομάδα Κ15 νίκησε και τον Κένταυρο

Ισοπαλία με Ειρήνη Μοσχάτου η ομάδα Κ16.

* Η ομάδα Κ15 του Ολυμπιακού επιβλήθηκε με το ευρύ 7-0 του Κενταύρου Βριλησσίων, με τον Λουκά Μπάτζιο, να σημειώνει τέσσερα γκολ, ενώ από ένα πέτυχαν οι Πασαλίδης, Καρκασίνας και Χατζής.Ο προπονητής του Ολυμπιακού Μίλαν Πάβλοβιτς ξεκίνησε με τους:
Γκούσια, Πατσαλιά, Χατζή, Τούρλο, Σωτηράκο, Φουκαρά, Άγγελο-Γεώργιο Νίκου, Καρκασίνα, Μπάτζιο, Ντούμα, Πασαλίδη, ενώ αγωνίστηκαν και οι Κωνσταντινίδης, Τερζής, Δηλαβέρης, Νιζάμης και Γερόλυμος.
** Στο 1-1 με την Ειρήνη Μοσχάτου έμεινε η ομάδα Κ16 του Ολυμπιακού στο πλαίσιο του πρωταθλήματος της ΕΠΣ Πειραιά, με γκολ που σημείωσε ο Οικονομάκος.
Ο προπονητής των «ερυθρολεύκων», χρησιμοποίησε τους:
Δήμιζα, Μουσκάι, Υφαντή, Παπαδιώτη, Γεωργιάδη, Γκίνο, Μαργέτη, Λαμπράκη, Σεφερλή, Πουλάκη, Οικονομάκο, ενώ ως αλλαγή έπαιξαν και οι Άλεξ Γκόγκιτς, Ρόγκας, Μακρής, Οπρέα, Πλαστουργός.
*** Δυο νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια ήταν ο απολογισμός της ομάδας Κ13.
Στο πρώτο επιβλήθηκε με 4-0 της Ανθούπολης με 2 γκολ του Μανθάτη και 2 του Ντάση.
Ο Νίκος Τοπολιάτης χρησιμοποίησε τους:
Κυρίτση, Ντάση, Λιάπη, Νένδο, Γκίκα, Παπανικολάου, Ανδρούτσο, Μακροστέργιο, Κλέμενς, Βαγενά, Μανθάτη, ενώ στην επανάληψη αγωνίστηκαν και οι Μανωλικίδης, Νεόφυτος Κούσης, Σιδηρόπουλος, Σβώλης, Γουρλώνης, Γρομητσάρης, Τούντας.Στο δεύτερο ματς κόντρα στον Κένταυρο οι Πειραιώτες νίκησαν με 4-1 χάρη σε 2 γκολ του Γουρλώνη, και από ένα των Σβώλη, Σιδηρόπουλου.
Ο Νίκος Τοπολιάτης ξεκίνησε τους:
Μανωλικίδη, Νεόφυτο Κούση, Λιάπη, Νένδο, Σιδηρόπουλο, Τουντα, Γουρλώνη, Σβώλη, Γρομητσάρη, Κλέμενς, Μανθάτη, και ως αλλαγή χρησιμοποίησε τους Παπανικολόου, Γκίκα και Ντάση.

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Επιστροφή στις προπονήσεις...

μετά από ένα μκρό ατύχημα!

Μια ολίσθηση στις σκάλες του Β΄Γυμνασίου της Αργυρούπολης, στάθηκε αρκετό εμπόδιο για τη συμμετοχή μου στους αγώνες της ομάδος Κ16, το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε.
Συγκεκριμένα την προηγούμενη Τρίτη 8 Δεκεμβρίου, η καθαρίστρια της σχολικής μας μονάδος, με νερό και απορρυπαντικά –σε ώρα που το σχολείο ήταν σε λειτουργία- καθάριζε αίθουσες εργαστηρίων. Ελάχιστα υπολείμματα, στάθηκαν ικανά για την πτώση.
Στο Ιατρικό Κέντρο έγιναν οι απαραίτητες ακτινογραφίες, με την υπόδειξη και συμβολή του Ιατρικού μας επιτελείου, οι οποίες «έδειξαν» ένα ελαφρό διάστρεμμα δεξιάς άκρας χειρός και τράβηγμα στο δεξιό πόδι.
Ήδη από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, είμαι στο κανονικό πρόγραμμα προετοιμασίας της ομάδος για τον αγώνα του Σαββατοκύριακου.
Θέλω να ευχαριστήσω τον γιατρό του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ κ. ΔΗΜΟ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗ, τον προπονητή μου κ. ΜΙΛΑΝ ΠΑΥΛΟΒΙΤΣ και τον φυσιοθεραπευτή μας τον κ. ΒΑΓΓΕΛΗ ΣΒΙΓΚΟ για τη βοήθεια τους να ξεπεράσω τη μικρή περιπέτεια.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, Νίκες για τα τμήματα υποδομών..

Με πολύ καλές εμφανίσεις!

* Με δυο τέρματα του Βέργου και ένα του Νένδου, η ομάδα Κ15 επικράτησε εύκολα με 3-0 της Ηλιούπολης, εκτός έδρας.
Ο τεχνικός των «ερυθρόλευκων», Μίλαν Πάβλοβιτς, ξεκίνησε το ματς με τους:
Γκούσια, Πατσαλιά, Μπαντούνα, Τούρλο, Σωτηράκο, Δηλαβέρη, Νένδο, Φουκαρά, Μπάτζιο, Βέργο, Τερζή, ενώ στην επανάληψη χρησιμοποίησε και τους:
Νιζάμη, Κωνσταντινίδη, Γερόλυμο, Ντούμα.

** Τη νίκη με 6-0 κόντρα στον Μαύρο Αετό σημείωσε η ομάδα Κ16 του Ολυμπιακού στο πλαίσιο του πρωταθλήματος της ΕΠΣ Πειραιά.
Ο Κατσούλης σημείωσε δυο γκολ για την ομάδα του Μίλαν Πάβλοβιτς, ενώ σκόραραν και οι Μαργέτης, Πλαστουργός, Σεφερλής και Γκίνο.
Ο τεχνικός των Πειραιωτών, Μίλαν Πάβλοβιτς, ξεκίνησε το ματς με τους:
Γκούσια, Μουσκάι, Λαμπράκη, Γεωργιάδη, Οικονομάκο, Γκίνο, Κατσούλη, Γιαννόπουλο, Σεφερλή, Πουλάκη, Μαργέτη, ενώ ως αλλαγή αγωνίστηκαν και οι: Κωνσταντινίδης, Πλαστουργός, Γκόγκιτς, Οπρέα.

*** Με 3-1 επιβλήθηκε η ομάδα Κ14 κόντρα στον Πανιώνιο.
Οι Ποτουρίδης, Κασιανός και Καναβέτας σκόραραν τα «ερυθρόλευκα» γκολ.
Ο προπονητής του Ολυμπιακού Μιχάλης Τσέλιος ξεκίνησε τον αγώνα με τους: Μάνη, Γενιτσαρίδη, Καλιακούδα, Μπλένταρ, Παχάκη, Κασιανό, Βογιατζή, Αντύπα, Καναβέτα, Κλάιντιστ, Ποτουρίδη, ενώ στην επανάληψη αγωνίστηκαν και οι: Κομπιάδης, Διακάκης, Σκρόνιας, Μπαρμπαλιάς, Μίχος.

«Βιολογικό διαβατήριο»: Οι πρώτοι σπόροι της αμφιβολίας πριν το νέο μέτρο

του Βασίλη Γαλούπη

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ του αντιντόπινγκ βρίσκεται σιο Βιολογικό Διαβατήριο. Οι πρόσφατες και άκρως επίκαιρες εξελίξεις γι’ αυτό το μείζον ζήτημα μας «υποχρεώνουν» να επικεντρώσουμε ξανά ακριβώς σ' αυτή τη νέα μέθοδο, αν και π ειδησεογραφία είχε αρκετό... ψαχνό από διάφορα θέματα τις τελευταίες ημέρες. Και γιατί το «αύριο» του αντιντόπινγκ έχει να κάνει με το Βιολογικό Διαβατήριο, όπως εκτιμά και η WADA; Διότι η τεχνολογία έχει εξελιχθεί τόσο πολύ που μπορεί να «ψαρέψει» ντοπαρισμένους μέσα από σχετικά απλές συγκρίσεις στους δείκτες του αιματολογικού προφίλ του αθλητή.Η ΠΡΩΤΗ στα χρονικά τιμωρία από το Βιολογικό Διαβατήριο -και αναφερόμαστε στη φημισμένη Γερμανίδα ολυμπιονίκη Κλαούντια Πεχσταϊν- ήρθε μέσα από προηγμένη νοσοκομειακή τεχνολογία και τεχνογνωσία κι όχι από κλασικά εργαστήρια της WADA. Κι αυτό είναι ένα άκρως ενδιαφέρον στοιχείο. Δείχνει, δηλαδή, τον δρόμο προς το αντιντόπινγκ. Γι’ αυτό και η WADA είναι δεδομένο ότι θα προσπαθήσει τώρα να παντρέψει όλες τις υπάρχουσες δυνατότητες. Κι αυτές που προέκυψαν από την πρόσφατη τιμωρία της Πέχσταιν κι αυτές από το παραδοσιακό ντόπινγκ κοντρόλ.
ΥΠΗΡΞΑΝ, ωστόσο, και οι πρώτες ενστάσεις την εβδομάδα που πέρασε. Ο διακεκριμένος Ολλανδός στατιστικολόγος της Χημείας, ο 52χρονος Κλας Φάμπερ, έκανε λόγο γιο εντελώς άδικη απόφαση όσον αφορά την Πέχσταϊν και ότι με τη συγκεκριμένη μέθοδο του Βιολογικού Διαβατηρίου –«κινούμενη άμμο» τη χαρακτήρισε- μπορεί να τιμωρηθούν και αθλητές που δεν είναι ντοπέ! Η δήλωση του ότι «με τις συγκεκριμένες μετρήσεις στο προφίλ αίματος των αθλητών υπάρχει μεγάλο περιθώριο στατιστικού λάθους από κάποιες τυχαίες διακυμάνσεις διαφόρων δεικτών του αίματος στον ανθρώπινο οργανισμό», μπολιάζει τον σπόρο της αμφιβολίας πριν καλά καλά ξεκινήσει να εφαρμόζεται το νέο μέτρο.Η WADA, μετά την απόφαση του CAS για την Πέχσταϊν, προανήγγειλε ότι το «Βιολογικό διαβατήριο» είναι έτοιμο να επεκταθεί σε όλο το φάσμα των σπορ. Από εκεί και πέρα, όμως, θα πρέπει, αν κριθεί αναγκαίο, να γίνει μια ακόμα πιο επίμονη προσπάθεια μέσω περαιτέρω ερευνών. Κι αυτό για να καμφθούν οι όποιες -έστω ελάχιστες-επιστημονικές αντιρρήσεις υπάρχουν, έτσι ώστε η διαδικασία να γίνει καθολικά αποδεκτή και να θεωρηθεί αξιόπιστη για να λειτουργήσει προς όφελος του αθλητισμού.
Το ιδανικό, δηλαδή, θα ήταν να μην παραμονεύει η παραμικρή υποψία σκιάς!

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Στον πάγκο του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ βλέπεις ένα ΖΙΚΟ.

στου ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ διακρίνεις ένα ΝΙΟΠΛΙΑ.
από τον ΜΑΝΩΛΗ ΓΑΒΑΘΙΩΤΗ

***ΣΕ ΑΥΤΟ το θέμα, ο Παύλος Γιαννακόπουλος έχει βουνό δίκιο
* ΔΕΝ μπορείς να έχεις ομάδα με φιλοδοξίες και υψηλούς στόχους και να την εμπιστεύεσαι στα χέρια ενός πρωτάρη προπονητή, που ποτέ προηγουμένως στην καριέρα του δεν έχει προπονήσει ομάδα σε επίπεδο συλλόγων
* ΤΙ είπε ο Γιαννακόπουλος; * ΟΤΙ χρειάζεσαι ομάδα με προπονητή-προσωπικότητα, μεγάλο όνομα, διεθνώς καταξιωμένο και αναγνωρισμένο *ΚΑΙ βέβαια, εγώ πιστεύω ότι στο βάθος του μυαλού του ο «Παυλούτσικος» -έτσι τον έγραφα από παλιά, σατυρική αδεία- έναν προπονητή είχε * ΤΟΝ Αρτούρο Κοίμπρα Ζίκο, ή απλώς Ζίκο * ΤΟΝ πολύ ΜΕΓΑΛΟ και ΣΠΟΥΔΑΙΟ προπονητή του Ολυμπιακού!
*** ΟΧΙ, δεν έχω σκοπό να δικαιώσω τον Παύλο σε βάρος του Νίκου, ούτε και με ενδιαφέρει η διένεξη τους * ΚΑΙ αν με ρωτήσετε, έτσι, σαν ουδέτερο και -σίγουρο αυτό- αντικειμενικό κριτή, θα σας απαντήσω ότι και οι δύο έχουν πολλά δίκια, αλλά και πολλά άδικα * Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ δηλαδή, κατά την άποψη μου, δεν είναι ούτε εντελώς άσπρη, ούτε εντελώς μαύρη, για έναν από τους δύο * ΕΙΝΑΙ γκρίζα
* ΚΑΝΕΙΣ τους δηλαδή δεν έχει περισσότερο δίκιο ή άδικο από τον άλλο.
*** ΛΕΩ όμως, για το συγκεκριμένο, ότι ο Παύλος έχει δίκιο, ως οπαδός του Παναθηναϊκού
* ΚΟΙΤΑΖΕΙ τον πάγκο του Ολυμπιακού και βλέπει ένα Ζίκο • ΚΟΙΤΑΖΕΙ και τον πάγκο του Παναθηναϊκού και βλέπει ένα Νιόπλια * ΔΗΛΑΔΗ, έναν «τίποτα», από προπονητικής θητείας * ΕΙΝΑΙ να μην τον πιάνει απογοήτευση, να μην του τη δίνει και να μην αγανακτεί, ως οπαδός του Παναθηναϊκού, επαναλαμβάνω;*** ΚΑΙ προσέξτε * ΔΕΝ λέω ότι ο Νιόπλιας δεν είναι καλός προπονητής, ή ότι δεν πρόκειται να γίνει καλός προπονητής * ΛΕΩ ότι είναι άγνωστος, άσημος, άπειρος
* ΟΤΙ δεν είναι προπονητής με ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ, αυτός που θα ΓΕΜΙΖΕΙ τον πάγκο με την παρουσία και το κύρος του * ΑΥΡΙΟ μεθαύριο, μπορεί ο Νιόπλιας να κερδίζει όλους τους αγώνες, να πάει καλά και στην Ευρώπη, να πάρει τρομερά αποτελέσματα, καλύτερα και από του Ζίκο * ΚΑΙ πάλι, όμως, Ζικο δεν θα είναι
* ΟΥΤΕ και θα γίνει ποτέ.
*** ΜΕΓΑΛΟ πράγμα, φίλοι μου, - πουλήσει να έχει μία ομάδα προπονητή με προσωπικότητα στον πάγκο της * ΚΑΙ ειδικότερα ένα Ζίκο, που είναι όνομα με τεράστια εμβέλεια στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο * ΤΟΝ είδατε τι έχει καταφέρει, βασικά λόγω της προσωπικότητας του; * ΠΡΩΤΟ και σπουδαιότερο, έχει κατορθώσει να παίρνει από τους παίκτες του το 100% από αυτά που έχουν να δώσουν! * ΜΠΟΡΕΙ και το εκατόν δέκα, σε πολλές περιπτώσεις.*** ΔΕΝ έχει κωλώσει, ούτε μπροστά στις μεγαλύτερες αντιξοότητες
* ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΗ ομάδα, με τεράστιες ελλείψεις βασικών ποδοσφαιριστών, από έξι στην καλύτερη περίπτωση έως εννέα στη χειρότερη * ΚΑΙ με ένα προγραμμα-φωτια * ΚΑΙ με ένα σωρό διαόλους και τριβόλους εναντίον της ομάδας του, από την αρχή του πρωταθλήματος * ΜΕ Τσάμπιονς Λιγκ μπροστά του και με έναν κόσμο από τους πιο απαιτητικούς που υπάρχουν στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.
*** ΠΟΤΕ δεν παραπονέθηκε, ποτέ δεν σήκωσε τα χέρια ψηλά, στις κακουχίες και στις αντιξοότητες * ΚΑΤΑΦΕΡΕ και το έβγαλε το πρόγραμμα, κατά τον πιο ιδανικό τρόπο * ΜΕ αποτέλεσμα όχι μόνο να βρίσκεται μέσα στους στόχους του. αλλά λόγω των επιτυχιών να έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στους ανταγωνιστές της ομάδας του * ΚΟΝΤΕΥΟΥΝ να οδηγηθούν σε διάλυση από τη μεγάλη ζημιά που τους έχει κάνει ο Ολυμπιακός.
*** ΤΟΝ παραδέχτηκα τον Ζίκο άλλη μια φορά εναντίον της Αρσεναλ * ΑΓΩΝΑΣ κρισιμότατος, όπου δεν παιζόταν μόνον η ευρωπαϊκή πορεία της ομάδας, αλλά και ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ πράγματα, κυρίως οικονομικής φύσεως * ΚΑΙ ήρθε αυτό το παιχνίδι, τρίτο στη σειρά, μετά από ένα κλασικό ντέρμπι και μία αναμέτρηση στην πιο δυνατή έδρα της επαρχίας * ΜΙΑ τριάδα αγώνων σκέτη φωτιά * ΚΑΙ οι απόντες, απόντες * ΜΕ έναν Τοροσίδη, ένα Ζεβλάκοφ και έναν Ντιόγο στην ε-ξέδρα * ΜΕ έναν Ντάρμπισάίρ, ακριβότερη μεταγραφή της ομάδας το καλοκαίρι, να μην υτίολογίζεται ούτε για οικογενειακό διπλό * ΜΕ τους υπερπολύτιμους Λεντέσμα και Στολτίδη εκτός * ΚΑΙ με ένα Ζαϊρί στον πάγκο.

Σίνισα Γκόγκιτς: «Θα φτάναμε στον τελικό με τύχη…»

μιλάει για τη μεγαλειώδη πορεία της περτιόδου 1998-99.

Ο... πολυαγαπημένος «παππούς» (όπως είχαν βιαστεί κάποιοι να τον βαφτίσουν, όταν πρωτοήρθε) των οπαδών του Ολυμπιακού, Σίνισα Γκόγκιτς, ήταν εκείνος που σχεδόν κάθε αγωνιστική του Champions League 1998-99, φρόντιζε να γίνεται... σύνθημα στην «ερυθρόλευκη» κερκίδα, λόγω των εξαιρετικών σχέσεων του με τα δίχτυα.

Μια αξέχαστη σεζόν, με ανάλογη παρουσία από τον προπονητή του Παναιτωλικού, πλέον, κ. Γκόγκιτς, ο οποίος μας είπε τα εξής:
* Σίνισα, ποιο είναι το γκολ που θα σου μείνει... αξέχαστο, από εκείνη τη θριαμβευτική σεζόν;«Το εκτός έδρας γκολ, με το οποίο είχαμε πάρει και την ισοπαλία στην έδρα της Πόρτο, γιατί μας έδωσε άλλο... αέρα για τη συνέχεια κι, όντως, πήγαμε πολύ καλά μετά. Όλα τα γκολ είχαν τη σημασία τους, ωστόσο νομίζω ότι εκείνο λόγω και του διαστήματος στο οποίο ήρθε, ήταν πάρα πολύ σημαντικό για την ομάδα».* Το μυστικό της -ευρωπαϊκής- επιτυχίας για την ομάδα, τότε;«Ήμασταν γεμάτοι σε όλες τις θέσεις, είχαμε ομοιογένεια αλλά και ταχύτητα που όλοι ξέρουμε πόσο μετράει όταν έχεις να δώσεις αγώνες σε αυτήν τη διοργάνωση, καθώς είναι διαφορετικός ο ρυθμός...»* Η αναμέτρηση που ξεχωρίζεις από εκείνη την περίοδο;«Όλα τα ματς ήταν όμορφα... Ιδιαίτερο σημαντικό, βέβαια, ήταν το ματς με τη Γιουβέντους, στο οποίο με λίγο τύχη και καλλίτερο καιρό μπορούσαμε να τα έχουμε πάει καλλίτερα».* Θεωρείς πως εκείνος ο Ολυμπιακός άξιζε περισσότερα πράγματα στο Champions League;«Όλα γίνονταν εκείνη τη σεζόν, γιατί με κάθε αντίπαλο δείχναμε τι μπορούμε να κάνουμε. Και με τη Γιουβέντους είχαμε να κάνουμε με μεγάλα ονόματα, όμως τους δείξαμε από νωρίς ότι μπήκαμε για να κάνουμε το παιχνίδι μας…..Φτάσαμε πολύ κοντά στην πρόκριση, ωστόσο δυστυχώς στο τέλος δεν ήταν γραφτό να περάσουμε…Γενικά, ήμασταν πάρα πολύ δεμένοι μεταξύ μας κι αυτό έβγαινε στον αγωνιστικό χώρο».
_____________________________________________________________________________________
Αφιερωμένο στο φίλο και συμπαίκτη μου στον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ, Άλεξ Γκόγκιτς.
Άγγελος Νίκου.

Πρόοδος (στον Ελληνικό αθλητισμό) με πιο πολλούς Έλληνες.

του Ηλία Μπαζίνα.

ΤΗΝ ΩΡΑ που γράφω αυτό το κείμενο, έχω μπροστά μου τη λίστα με τους κορυφαίους του 2009 στον ελληνικό αθλητισμό και καλούμαι να ψηφίσω τους καλύτερους. Ποτέ δεν μου άρεσε αυτή η διαδικασία. Θεωρώ ότι ο αθλητισμός είναι παραφορτωμένος με αυτές τις νοοτροπίες και «ο ΠΡΩΤΟΣ και ο δεύτερος κ.ο.κ.»... (Όπου πρώτος σημαίνει θεός και δεύτερος, λάσπη...). Τουλάχιστον, όμως, αυτή η ψηφοφορία του Π7ΑΤ υπάρχει χρόνια, δεν Εντάσσεται στη λαίλαπα των κάθε λογής «ψηφοφοριών», που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα και τον κόσμο και τις οποίες θεωρώ κακό σημάδι των καιρών.
ΑΥΤΟ ΠΟΥ δεν γίνεται να μην προσέξει όποιος πάρει στα χέρια του αυτή τη συγκεκριμένη λίστα των κορυφαίων αθλητών, ομάδων, προπονητών κ.λπ., είναι ότι το 2009 δεν καταγράφηκε στην αθλητική μας ιστορία κανένα μνημειώδες κατόρθωμα, που να μας έκανε Εθνικά υπερήφανους. ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΕΠΙΒΙΩΣΑΜΕ! Παρά το αντικειμενικά σοβαρό πρόβλημα της οικονομικής κρίσης! Ο αθλητισμός μας λειτούργησε σε κάποια κατάσταση ύφεσης και δεν συνέβη τίποτα το τρομακτικό. Δεν χάσαμε τη Θράκη, δεν έγιναν 9 Ρίχτερ κάτω από την Ακρόπολη, τσουνάμι δεν μας προέκυψε, τη γρίπη κάπως την κουλαντρίζουμε. Για τους συντριπτικά περισσότερους Έλληνες το μέτριο αθλητικό 2009 δεν έκανε διαφορά στη ζωή τους. Όπως δεν έκαναν τελικά καμία πραγματική διαφορά κάποιες πιο «ένδοξες» χρονιές, που προηγήθηκαν! ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ πρόβλημα του ελληνικού λαού δεν λύθηκε από ένα γκολ, ένα καλάθι, ένα ρεκόρ, μια πρωτιά, ΟΥΤΕ ΘΑ ΛΥΘΕΙ ΠΟΤΕ! Κανένα χειροπιαστό όφελος δεν είδε ο μέσος Έλληνας από τη «θριαμβευτική» Ολυμπιάδα και τα αμήχανα υστερόγραφα της. Δεν λύνει ο αθλητισμός προβλήματα των λαών. Μερικές φορές δημιουργεί!
ΒΛΕΠΟΝΤΑΙ, λοιπόν, τη σχετικά φτωχή αθλητική συγκομιδή της χρονιάς που πέρασε (με εξαίρεση το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, που είναι πλέον στάτους κβο), μήπως θα έπρεπε να κλαίμε; Σίγουρα όχι, όπως δεν χρειάζεται και να γελάμε. Στα θετικά καταγράφεται ότι ο μέσος φίλαθλος έγινε πιο ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ από ποτέ. Αυτή βοηθάει να γίνουν κάποιες απαραίτητες ΤΟΜΕΣ από την πολιτεία.
Κάποτε δεν υπήρχε Έλληνας που να τολμούσε να εναντιωθεί π .χ. στο ΝΤΟΠΙΝΓΚ, χωρίς να... χρισθεί «εθνικός μειοδότης»! Σήμερα τα πράγματα είναι καλύτερα.
ΚΙ ΕΝΑ ΠΑΡΗΓΟΡΟ: Στη λίστα των κορυφαίων του 2009 παρατηρούμε ένα ΑΠΛΩΜΑ του αθλητισμού μας, 100% ΥΓΙΕΣ. Περισσότεροι Έλληνες, ιδίως νέοι, μπαίνουν σε σπορ που πριν από λίγα χρόνια δεν τα ξέραμε ή δεν μας άρεσαν. Στο σημείο αυτό υπάρχει ξεκάθαρη ΠΡΟΟΔΟΣ, κίνηση προς τη ΣΩΣΤΗ κατεύθυνση!..

Το "βιολογικό διαβατήριο"

σκορπίζει τον πανικό σε όσους «κλέβουν»
του Βασίλη Γαλούπη

ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΗΤΟ «βιολογικό διαβατήριο» είναι προ των πυλών, όπως ανακοίνωσε ενθουσιωδώς αυτή την εβδομάδα η WADA και όσοι αθλητές «κλέβουν» θα πρέπει να αρχίσουν να βλέπουν εφιάλτες... Πιθανόν, δηλαδή, να έχουμε τη μεγάλη ανατροπή στο κυνήγι του ντόπινγκ. Υπάρχει, πάντως, κι έντονο παρασκήνιο...
ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ, λοιπόν, για να κινητοποιηθεί η WADA άνοιξε η πρόσφατη καταδίκη της ολυμπιονίκη Κλαούντια Πέχσταϊν από το δικαστήριο της Λοζάνης. Για την κρισιμότητα της υπόθεσης είχαμε μιλήσει από την περασμένο Ιούλιο κιόλας, όταν η κορυφαία αθλήτρια της Γερμανίας στην ιστορία των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων είχε καταδικαστεί με δύο χρόνια αποκλεισμό από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Παγοδρομιών.
Η ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗ απόφαση του CAS, μετά την έφεση, είναι η πρώτη στα χρονικά, όπου μια αθλήτρια τιμωρήθηκε όχι επειδή βρέθηκε θετική σε κάποιο κοντρόλ, αλλά διότι παρατηρήθηκαν ανωμαλίες στους δείκτες αίματος της, αφού το «βιολογικό διαβατήριο» ήδη εφαρμόζεται πειραματικά από κάποιες ομοσπονδίας.
Σ' ΑΥΤΟ το.. ιδιαίτερο διαβατήριο συλλέγονται όλες οι αιματολογικές αναλύσεις που γίνονται με ειδικά νοσοκομειακά μηχανήματα. Και, κατά καιρούς οι επιστημονικές επιτροπές των ομοσπονδιών κάνουν συγκρίσεις, έτσι ώστε να διαπιστωθούν τυχόν αφύσικες διαφορές που κινούν υποψίες ντόπινγκ. Έτσι ακριβώς την ¨»πάτησε» και η Πέχσταϊν η οποία προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να βγάλει άκυρη τη διαδικασία με αστήριχτες δικαιολογίες, όπως συνήθως κάνουν όσοι αθλητές βρίσκονται σε τέτοια δυσχερή θέση.
Η ΑΠΟΦΑΣΗ για τη Γερμανίδα ήταν κρισιμότατη. Αν το CAS δεν αποδείκνυε παράβαση τότε το "βιολογικό διαβατήριο» θα πήγαινε πίσω χρονικά στην εφαρμογή του. Τώρα, όμως, όλα είναι υπέρ της WADA. Κι αν οι αθλητές ξέφευγαν εύκολα από το παραδοσιακή ντόπινγκ κοντρόλ, ας μην είναι σίγουροι ότι θα συμβαίνει το ίδιο με τα «βιολογικά διαβατήρια». Ειδικά στο αίμα, υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι δείκτες, οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν μπορούν να παραποιηθούν οπό τα κόλπα των επιτήδειων, που "σβήνουν» με... πατέντες χρόνια τώρα τα ίχνη απαγορευμένων ουσιών στα τεστ ούρων. Αν οι τεχνολογικές δυνατότητες του «βιολογικού διαβατηρίου» αξιοποιηθούν σωστά, τότε θα μιλάμε πιθανότατο: για μια νέα, εντελώς διαφορετική εποχή στο αντιντόπινγκ. Και πλέον δεν θα χρειάζεται να βγαίνει ο αθλητής θετικός στο κοντρόλ, αλλά θα τον προδίδουν ανά πάσα στιγμή οι οπλές συγκρίσεις των παραμέτρων από το αιματολογικό του προφίλ.

Πηγή: Εφημερίδα "Real News"

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Τουρνουά Παπάγου, νίκησαν τον Ατρόμητο.

Άνετη νίκη με 4-1.

**** Η ομάδα Κ15, που αντιμετώπισε τον Ατρόμητο για το τουρνουά Παπάγου και πέτυχε τη νίκη με 4-1 χάρη στα γκολ των Νένδου, Γερόλυμου, Άγγελου Νίκου και Μπάτζιο.
Ο Μίλαν Πάβλοβιτς ξεκίνησε στο συγκεκριμένο ματς με τους:
Γκούσια, Πατσαλιά, Μπαντούνα, Τούρλο, Σωτηράκο, Φουκαρά, Νέδνο, Καρκασίνα, Μπάτζιο, Βέργο, Τερζή, ενώ στο Β΄ ημίχρονο αγωνίστηκαν και οι Άγγελος Νίκου, Γερόλυμος, Δηλαβέρης, Νιζάμης και Κωνσταντινίδης.
*** Τη νίκη σημείωσε και η ομάδα Κ13 με 4-2 κόντρα στον Ατρόμητο στο πλαίσιο του ίδιου τουρνουά.
Οι Γρομητσάρης, Μακροστέργιος, Ντάσης, Κλέμενς πέτυχαν τα «ερυθρόλευκα» γκολ.
Ο κόουτς, Νίκος Τοπολιάτης, χρησιμοποίησε τους:
Κυρίτση, Ντάση, Νένδο, Μακροστέργιο, Παπανικολάου, Τούντα, Γρομητσάρη, Ανδρούτσο, Βαγενά, Καμπέρη και στο β' μέρος έπαιξαν και οι: Νεόφυτος Κούσης Ζούτης, Σβώλης, Κοβάσεβιτς, Μανωλικίδης και Κλέμενς.
** Πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε και η ομάδα Κ14 του Ολυμπιακού που επικράτησε με 6-0 της Ηλιούπολης στο πλαίσιο του τουρνουά Παπάγου.
Ο Καναβέτας σημείωσε τρία γκολ για τους «ερυθρολεύκους», ενώ σκόραραν και οι Ζαχαρίου, Ποτουρίδης και Σκρόνιας.
Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Μιχάλης Τσέλιος, χρησιμοποίησε τους:
Μίχο, Γενιτσαρίδη, Καλιακούδα, Παχάκη, Μπλένταρ, Κασιανό, Βογιατζή, Αντύπα, Καναβέτα, Ποτουρίδη, Ζαχαρίου, ενώ ως αλλαγή έπαιξαν και οι Κομπιαδης, Κατσιμήτρος, Κυριακόπουλος, Σκρόνιας, Μπαρμπαλιάς, Κατωμέρης, Διακάκης, Κλάιντιστ.

* Πραγματοποιώντας πολύ καλή εμφάνιση και χωρίς να συναντήσει ιδιαίτερες δυσκολίες, η ομάδα Κ16 του Ολυμπιακού επικράτησε με 5-0 του Αρη Αμφιάλης στο πλαίσιο του πρωταθλήματος που διοργανώνει η ΕΠΣ Πειραιά.
Ο Σεφερλής σημείωσε δύο γκολ για την ομάδα του Μίλαν Πάβλοβιτς, ενώ σκόραραν και οι Γεωργιάδης, Γκόγκιτς και Πουλάκης.
Ο κόουτς της ομάδας Κ16, Μίλαν Πάβλοβιτς, χρησιμοποίησε τους:
Βλάχο, Μουσκάι, Υφαντή, Γεωργιάδη, Οικονομάκο, Γκίνο, Μαργέτη, Λαμπράκη, Σεφερλή, Πουλάκη, Πλαστουργό, ενώ ως αλλαγή έπαιξαν οι: Γκόγκιτς, Γιαννόπουλος, Δήμιζας και Τούρλος.

Το αλληθώρισμα του Βαρούχα!

του Γιώργου Χαλά.

Αυτούς τους συνεργάτες του κυρίου Βαρούχα θα τους μαλώσω.
Και είμαι σίγουρος ότι δική τους είναι η ευθύνη της απόκρυψης επίμαχων φάσεων όπου όλως τυχαίως ευνοείται (σκανδαλωδώς) ο ΠΑΟ...

Για παράδειγμα, η φάση με το οφσάιντ γκολ του Σισέ δεν απασχόλησε επ' ουδενί τον γνωστό τηλεκριτικό διαιτησίας, οπότε το ρεσιτάλ μεταφέρθηκε σε εκείνη με την αποβολή του Σαρμιέντο.
Μπορεί ο Μπλένχιο να κάλυπτε τον Αργεντινό και να ήταν σε θέση «αναχαίτισης» του Γάλλου, όμως ο Βαρούχας ήταν σαφέστατος: «Μην τον κοιτάτε αυτόν δίπλα»!
Πώς να μην τον κοιτάξουμε δηλαδή, κυρ-Παναγιώτη μου; Να γυρίσουμε το κεφάλι μας αλλού ή απλώς να αλληθωρίσουμε;
Βρε τι πάθαμε...

Πηγή: Εφημερίδα "ΦΩΣ" των Σπορ.

Ο Παναθηναϊκός και οι «αντιεξουσιαστές»

Του Γιώργου Χαλά.

Δεν ξέρω αν το μάθατε, αλλά αυτοί οι «αλήτες» οι αντιεξουσιαστές έφταιγαν για τα όσα θλιβερά συνέβησαν στο ΟΑΚΑ, έστω και αν για μια ακόμα φορά δεν καταγράφηκε τίποτε από τις κάμερες του συνδρομητικού καναλιού.Τώρα βέβαια, δεν πρέπει να έχουμε και πολλές απαιτήσεις από τη NOVΑ: εδώ ο Τσακίρης περιμένει ακόμα να πάρει στα χέρια του την κασέτα από εκείνη την περιβόητη κάμερα που τραβούσε το φεγγάρι αντί για το οφσάιντ του Σισέ...
Πάντως, είναι να τρελαίνεσαι κάποιες φορές και, δυστυχώς, αντιλαμβάνομαι σε μεγάλο βαθμό την οργή και την αγανάκτηση του κόσμου για το σινάφι μας. Σε πράγματα που σηκώνουν ερμηνείες και άποψη, είναι απολύτως θεμιτό το να μεσολαβούν διαφωνίες και διχογνωμίες. Δηλαδή, αν εγώ ισχυρίζομαι ότι η τάδε ομάδα έπαιξε καλά, ενώ κάποιος άλλος δημοσιογράφος λέει ακριβώς το αντίθετο, η τελική κρίση εναπόκειται στον αναγνώστη, στον ακροατή ή στον τηλεθεατή.
Όταν όμως έχω την υποχρέωση να ενημερώσω το κοινό και αντ' αυτού επιλέγω την «τύφλωση» του, τότε δεν υπάρχει κανένα ελαφρυντικό.
Και αναρωτιέμαι ο φτωχός: όταν τα κανάλια «κάνουν κρα» για αναμπουμπούλες και ψευτοεπεισόδια στέλνοντας τηλεοπτικά συνεργεία στα πιο απίθανα μέρη, πώς είναι δυνατόν να μη φιλοτιμήθηκε ένας υπεύθυνος ώστε να στείλει μια από τις τόσες κάμερες που υπήρχαν εντός αγωνιστικού χώρου στα σοβαρότατα επεισόδια λίγο έξω από τη θύρα των οπαδών του Ατρόμητου;
Για κάποιον ανεξήγητο (;) λόγο, παρατηρείται εδώ και καιρό μια ασυλία προς οτιδήποτε έχει «πράσινη» απόχρωση. Δίχως να έχουν οι ίδιοι οπτική άποψη από το τι συνέβαινε εκτός σταδίου (το παραδέχθηκαν στη διάρκεια της μετάδοσης), οι δημοσιογράφοι του συνδρομητικού καναλιού μετέδιδαν με βεβαιότητα αυτόπτη μάρτυρα πως επρόκειτο για αντιεξουσιαστές που έτυχε να... βολτάρουν στα βόρεια προάστια.
Δεδομένου ότι ουδείς αντικειμενικός είχε την ευκαιρία να δει τι ακριβώς συνέβη στον περιβάλλοντα χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου, προκειμένου να απαλλαγεί ο ΠΑΟ από οποιαδήποτε «σκιά ενοχής», θεωρώ πολύ πιθανό να ακούγαμε ακόμα και την εκδοχή της εισβολής... εξωγήινων!
Έτσι και αλλιώς, εξωγήινα είναι το όσα διαιτητικά συμβαίνουν κάθε εβδομάδα στα ματς του Παναθηναϊκού, γιατί να μη γίνει το ίδιο και στις εξωγηπεδικές δραστηριότητες των «πρασίνων»;
Και επειδή δεν θέλω να αφήνω αιωρούμενους υπαινιγμούς για τους συναδέλφους μου, το λέω στα ίσια: Μια εβδομάδα πριν, άνθρωποι που έχουν πια γίνει αντικείμενο χλευασμού από όλους τους Έλληνες φιλάθλους μιλούσαν με ψεύτικη θλίψη για τα δήθεν κακά του ελληνικού ποδοσφαίρου, αφήνοντας σαφείς αιχμές περί «ερυθρόλευκων» ευθυνών επειδή ένα πούλμαν έκανε βόλτες στους δρόμους της Αθήνας.
Το συνδρομητικό κανάλι πήγε κατευθείαν στο άλλο άκρο, ξεκαθαρίζοντας χωρίς το παραμικρό στοιχείο πως οι μόνοι που δεν φταίνε είναι οι φίλοι του Παναθηναϊκού. Δηλαδή, τα καδρόνια και τις πέτρες προς τους Περιστεριώτες τα πετούσαν οι «αντιεξουσιαστές», επειδή τους πέρασαν για Χρυσαυγίτες.
Αυτό θα πει «ενημέρωση με συνδρομή»...
Για κακή τύχη όλων των προαναφερθέντων, υπάρχει πλούσιο φωτορεπορτάζ από τα όσα έγιναν τριγύρω από το ΟΑΚΑ και στις φωτογραφίες απεικονίζονται -τι λέτε;- «αντιεξουσιαστές» που φορούν κασκόλ, σκούφους και μπουφάν του Παναθηναϊκού! Ο κύριος Ησαΐας προσπάθησε να «χορέψει» την κοινή γνώμη με τη σκόπιμη παραπληροφόρηση κατά τη διάρκεια της διακοπής και το σχέδιο του θα δούλευε ρολόι αν τα φωτογραφικά πρακτορεία δεν έδιναν στη δημοσιότητα τις εικόνες που τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων...

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

Νεκτάριος Πανταζής: Έξτρα πρόγραμμα προπονήσεως…

14 ποδοσφαιριστές πήγαν στο Ρέντη!

Ο Ολυμπιακός επέστρεφε στις νίκες στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στα πέντε προηγούμενα επίσημα ματς η ομάδα είχε δύο ήττες και τρεις ισοπαλίες, και 14 ποδοσφαιριστές της ομάδας πήγαν για έξτρα πρόγραμμα στο προπονητικά κέντρο του Ρέντη, δύο περίπου ώρες πριν από την έναρξη της κανονικής προπόνησης.
Αυτά τα έξτρα προγράμματα, που κύριο στόχο έχουν την ενδυνάμωση, γίνονται εδώ και καιρό στο κλειστό γυμναστήριο που βρίσκεται στο προπονητικά κέντρο του Ρέντη, υπό την επίβλεψη του Νεκτάριου Πανταζή, ο οποίος είναι πολύ αξιόλογος γυμναστής και εκτός από τον Ολυμπιακό εργάζεται και στην εθνική ομάδα.
Τον προηγούμενο καιρό, όμως, το συγκεκριμένο πρόγραμμα το ακολουθούσαν συνήθως οι πιτσιρικάδες της ομάδας, όπως ο Γιάννης Φετφατζίδης, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος και κάποιοι άλλοι, αλλά τώρα τελευταία οι συμμετέχοντες γίνονται όλο και περισσότεροι.
Για πρώτη φορά το παρακολούθησε ο Κώστας Μήτρογλου, ο οποίος μάλιστα έλεγε πως του άρεσε πάρα πολύ το πρόγραμμα και θα το συνεχίσει, ενώ είχαν πάει επίσης ο Τάσος Πάντος, ο Γιώργος Γκαλίτσιος, ο Κυριάκος και ο Γιάννης Παπαδόπουλος, όλοι οι πιτσιρικάδες της ομάδας και κάποιοι άλλοι.

Λουκάκου: το παιδί-θαύμα της Άντερλεχτ!

Ένας 16άχρονος την οδηγεί!

Το όνειρο κάθε εφήβου που ασχολείται με το ποδόσφαιρο είναι να βρεθεί από τα σχολικά του χρόνια σε μια επαγγελματική ομάδα και να γίνει από πολύ μικρός σταρ, κερδίζοντας δόξα και χρήμα.
Τα παιδιά... θαύματα τα τελευταία χρόνια σπανίζουν στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, όμως οι εξαιρέσεις υπάρχουν για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα και την πιο τρανταχτή από αυτές τη συναντάμε φέτος στην Αντερλεχτ, την οποία ένας 16άχρονος έχει πάρει από το χέρι και την οδηγεί στο θρόνο του βελγικού ποδοσφαίρου!
Ο τυπάκος της απίστευτης πραγματικά ιστορίας μας λέγεται Ρομελού Λουκάκου κι έχει κάνει τις Βρυξέλλες να παραμιλούν για πάρτη του.
Πριν ακόμα κλείσει τα 15 ο σκουρόχρωμος νεαρός με το ράστα μαλλί φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα της Αντερλεχτ λίγο πριν από το φινάλε της περσινής σεζόν.
Ο Άριελ Γιάκομπς, ο προπονητής της ομάδας των Βρυξελλών, δεν δυσκολεύθηκε και πολύ να εντοπίσει το ταλέντο του.
Ο Λουκάκου που προέρχεται από ποδοσφαιρική οικογένεια, μιας και ο πατέρας του με καταγωγή από την Αφρική ήταν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στα νιάτα του, ξεχώριζε ανάμεσα στα άλλα παιδάκια των ακαδημιών της Άντερλεντ λόγω του ύψους του που ξεπερνά το 1,90 αλλά και τη δυσανάλογη με τη σωματοδομή του ταχύτητα του.
Τέτοιο συνδυασμό ταχύτητας και σωματικών προσόντων σπάνια συναντά κανείς στα ποδοσφαιρικά γήπεδα και σε χρόνο-ρεκόρ ο πιτσιρικάς όχι μόνο υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο, αλλά κατάφερε να εκτοπίσει από την ενδεκάδα της Αντερλεχτ τον Αργεντινό σταρ Φρούτος που έχει μετατραπεί σε παγκίτη πολυτελείας.
Με οκτώ γκολ σε 13 αγώνες το ενδιαφέρον της Τσέλσι ήρθε μάλλον φυσιολογικά κι όλα δείχνουν ότι το καλοκαίρι ο Λουκάκου θα συνεχίσει εκεί την καριέρα του που μόλις άρχισε. Στα βελγικά γήπεδα ο πιτσιρικάς είναι... αέρας, φορτώνει με γκολ τις αντίπαλες άμυνες και κόντρα στη Σερκλ Μπριζ η Αντερλεχτ δεν αναμένεται να συναντήσει πρόβλημα.

Υπόκλιση το Θρύλο από τον Γιάγια Τουρέ!

Ο Ιβοριανός δεν ξέχασε για ακόμη μία φορά να χαρακτηρίσει τον Ολυμπιακό σταθμό-ορόσημο στην καριέρα του

Του Αλέξη Βιρβίλη
Οι παλιές αγάπες δεν ξεχνιούνται...
Όσοι έχουν φύγει από τον Ολυμπιακό έχουν πει τα καλύτερα, θυμούνται τις στιγμές που έζησαν στο Καραϊσκάκη, στο ΟΑΚΑ, στη Ριζούπολη, στο παλιό Καραϊσκάκη, τα πάντα! Είτε αυτός λέγεται Χόρχε Μπερμούδες που ήρθε και δεν «έπιασε», είτε Γιάγια Τουρέ που μεσουρανεί με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, είτε Καρεμπέ και Τζιοβάνι, είτε Λοσάντα και Υβ Τριαντάφυλλος. Κάποια πράγματα μένουν ανεξίτηλα στο μυαλό των πρώην ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού και τους ακλουθούν σε όλη τους τη ζωή.

Τελευταίο παράδειγμα ο Γιάγια Τουρέ, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη σε εφημερίδα της πατρίδας του, την «Patriote», με αφορμή το Μουντιάλ του ερχόμενου καλοκαιριού.
Ο Ιβοριανός λοιπόν αφού μίλησε για την Εθνική ομάδα της χώρας του και τις πιθανότητες που έχει για να διακριθεί στα γήπεδα της Ν. Αφρικής, μίλησε για την παρουσία του στην Μπαρτσελόνα.
Από τα λεγόμενα του φυσικά δεν μπορούσε να λείψει μία αναφορά στον Ολυμπιακό.
Μεταξύ άλλων ο Γιαγιά Τουρέ δήλωσε:
«Έκανα πραγματικότητα ένα όνειρο μου, φόρεσα τη φανέλα ενός κορυφαίου ευρωπαϊκού κλαμπ και πιστεύω ότι οι κόποι μου ανταμείφθηκαν.
Δούλεψα πολύ στην καριέρα μου. Καθημερινά μάθαινα όλο και περισσότερα πράγματα. Μεγάλος σταθμός στην καριέρα μου ο Ολυμπιακός. Ήταν η ομάδα που με πίστεψε και με πήρε στην Ελλάδα από την παγωμένη Ουκρανία όπου δεν είχα μέλλον.
Στον Ολυμπιακό έμαθα να διαχειρίζομαι τη δύναμη μου και την τεχνική, να ισορροπώ αυτά τα δύο στοιχεία και να παίζω το ποδόσφαιρο που θέλω.
Στην Ελλάδα αισθάνθηκα για πρώτη φορά το πάθος και την αγάπη του κόσμου για την ομάδα του.
Η ατμόσφαιρα των ντέρμπι και του Τσάμπιονς Λιγκ με έκαναν να προσφέρω ακόμα περισσότερα.
Χάρη στον Ολυμπιακό πήρα μεταγραφή στη Γαλλία και τη Μονακό, προτού φορέσω τη φανέλα της Μπαρτσελόνα που είναι ο ιδανικός σταθμός για κάθε ποδοσφαιριστή».
Η αλήθεια είναι ότι δεν το κάνει πρώτη φορά ο Τουρέ. Όσες φορές του δίνεται η ευκαιρία, μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τους «ερυθρόλευκους» και πολύ περισσότερο στέκεται στην ατμόσφαιρα που δημιουργούσε ο κόσμος στο Καραϊσκάκη.

Πηγή:Εφημερίδα "ΦΩΣ" των Σπορ

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου