Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

Κλάψτε - κλάψτε...

(Κλικ στην εικόνα για να τη δείτε σε φυσικό μέγεθος)
Είναι οι ίδιοι που λίγα χρόνια πριν σε αγώνες με τον Ολυμπιακό του Σαλιαρέλη, κατέβαζαν διακόπτες και με φωτοβολίδες επιδίωκαν και κατάφερναν επαναλήψεις αγώνων. Ως συνήθως τους αδίκησε η κοινωνία.

Τα σημάδια σε κορμί και συμπεριφορά

του Βασίλη Γαλούπη

ΜΕ ΤΟΣΑ που ακούγονται για το ντόπινγκ είναι λογικό οι θορυβημένοι γονείς να ρωτάνε με ποιον τρόπο μπορούν να διακρίνουν αν τα παιδιά τους κάνουν χρήση απαγορευμένων ή «γκρίζων» ουσιών στο σωματείο όπου αθλούνται. Καλό είναι, λοιπόν, να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Καταρχήν, το ντόπινγκ μπορεί να έχει απλωθεί σχεδόν σε όλα τα σπορ, όμως αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο κάθε ανήλικος που κάνει αθλητισμό κινδυνεύει σώνει και καλά. Ας μην είμαστε φοβικοί, δηλαδή.
Ο ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ γονιός και το ενημερωμένο παιδί σίγουρα έχουν σοβαρό πλεονέκτημα για να αποφύγουν την κακοτοπιά όταν κάποιος τους προτείνει ένα «μαγικό» σκεύασμα. Συνεπώς η γνώση αποδεικνύεται σωτήρια και σ' αυτή την περίπτωση.
ΑΠΟ ΕΚΕΙ και πέρα, όμως αν όντως κάτι «περίεργο» συμβαίνει στο γυμναστήριο και το παιδί έχει πέσει θύμα επιτήδειων, τότε και σ' αυτή την περίπτωση ο πατέρας ή η μητέρα έχουν υπέρ τους το μεγάλο όπλο. Και ποιο είναι αυτό; Η παρατήρηση!
Oι ΑΠΟΤΟΜΕΣ αλλαγές που διαμορφώνουν ξαφνικά ένα όλο και πιο μυώδες κορμί, π.χ., στον έφηβο αθλητή είναι μια πιθανή ένδειξη ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά. Ο γονιός πρέπει να ενδιαφερθεί οπωσδήποτε για να εντοπίσει και να ελέγξει αμέσως ποια σκευάσματα παρέχονται στο παιδί. Η άμεση συμβουλή από έναν ειδικό επιστήμονα κρίνεται πάντα απαραίτητη σε τέτοιες περιπτώσεις.
01 ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, εξάλλου, στο ψυχολογικό προφίλ και τη συμπεριφορά του ανήλικου αθλητή ή αθλούμενου είναι, επίσης σημάδι για πιθανό κίνδυνο. Κρίσεις επιθετικότητας για παράδειγμα, ενδέχεται να προέρχονται και από χρήση ανδρογόνων αναβολικών, όπως βέβαια κι από άλλες αιτίες. Γι' αυτό και χρειάζεται ενδελεχής διερεύνηση από την πλευρά του κηδεμόνα, έτσι ώστε να διευκρινιστεί ο πραγματικός λόγος τέτοιων εξάρσεων.
Οι ΓΟΝΕΙΣ, λοιπόν, οφείλουν να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά. Δίχως να γίνονται φορτικοί, καταπιεστικοί ή ακόμα και κατασκοπευτικοί απέναντι στα παιδιά τους μπορούν αρχικά μέσω της παρατηρητικότητάς τους να «βλέπουν» τι γίνεται και πίσω από το... παραβάν.
Εξίσου σημαντικό, όμως είναι και να εμπιστεύονται έναν προπονητή, ο οποίος δουλεύει σωστά και όχι παίζοντας με την υγεία νέων ανθρώπων. Οι αρμόδιοι φορείς αντιντόπινγκ, τέλος, πρέπει να είναι σύμμαχοι των γονιών, ενώ σε κάθε περίπτωση η αφέλεια «σκοτώνει» και η επαγρύπνηση «σώζει».

Πηγή: Εφημερίδα Real News

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

Πρεμιέρα με 0-0 στην ΕΠΣ Πειραιά.

Έμειναν στην ισοπαλία με την Χαραυγή.

Οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού της ομάδος Κ16 ξεκίνησαν -σήμερα Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009, στις 09:30΄-, τις επίσημες υποχρεώσεις τους συμμετέχοντας στο πρωτάθλημα Εφήβων που διοργανώνει η ΕΠΣ Πειραιά.
Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ στην πρεμιέρα αντιμετώπισε την ΑΕ Χαραυγής στο γήπεδο της ΑΓΕΤ Χαραυγής, σ’ ένα κακό παιχνίδι που έληξε χωρίς γκολ.
Ο τεχνικός των «ερυθρόλευκων», Μίλα ν Παύλοβιτς έδωσε χρόνο συμμετοχής στους ποδοσφαιριστές που βρίσκονταν στη διάθεση του και έβγαλε χρήσιμα συμπεράσματα για την αγωνιστική τους κατάσταση.
Τα παιχνίδια για το πρωτάθλημα της ΕΠΣ Πειραιά είναι ευκαιρία για τον Μίλαν Παύλοβιτς να διαπιστώσει τις αδυναμίες των ποδοσφαιριστών του.

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Ολυμπιακός - Εθνική Αλβανίας 3-2.

Νίκη για την ομάδα Κ16.
Σε φιλικό αγώνα προετοιμασίας, που έγινε στις εγκαταστάσεις του Ρέντη, η ομάδα Κ16 του Ολυμπιακού, αγωνίσθηκε στο γήπεδο G3 (φυσικό χόρτο), με την αντίστοιχη ηλικιακά ομάδα της Αλβανίας.
Ο αγώνας έγινε μπροστά σε πλήθος γονιών των παικτών και των δύο ομάδων.
Το αποτέλεσμα ήταν νίκη του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ με σκορ 3-2. Σχετικά η εφημερίδα το "ΦΩΣ"των Σπορ έγραψε:
(Κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για να διαβάσετε το δημοσίευμα)

Ολυμπιακός-Εθνική Αλβανίας 3-2.

Νίκη για την ομάδα Κ16.

Σε φιλικό αγώνα προετοιμασίας, που έγινε στις εγκαταστάσεις του Ρέντη, η ομάδα Κ16 του Ολυμπιακού, αγωνίσθηκε στο γήπεδο G3 (φυσικό χόρτο), με την αντίστοιχη ηλικιακά ομάδα της Αλβανίας.
Ο αγώνας έγινε μπροστά σε πλήθος γονιών των παικτών και των δύο ομάδων.
Το αποτέλεσμα ήταν νίκη του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ με σκορ 3-2. Σχετικά η εφημερίδα ο "ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ" έγραψε:

(Κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για να διαβάσετε το δημοσίευμα)

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Χαοτικός κώδικας, αλλοπρόσαλλες ποινές.

του Βασίλη Γαλούπη

ΚΩΜΙΚΟ κατάντησε πια όλο αυτό το σκηνικό με τις αλλοπρόσαλλες ποινές που επιβάλλονται για κρούσματα ντόπινγκ. Ίδιες παραβάσεις τιμωρούνται διαφορετικά ανά χώρα ή άθλημα. Και, δυστυχώς κάθε χρόνο το φαινόμενο γίνεται εντονότερο, ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.
Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ αθλητισμός υποκύπτει καθημερινά όλο και περισσότερο στον «πειρασμό» του ντόπινγκ - κι αυτό είναι κάτι που άπαντες πλέον το αποδέχονται ως πραγματικότητα. Το αντιντόπινγκ, λοιπόν, θα έπρεπε να έχει ως προσανατολισμό τόσο την πρόληψη, όσο και τη διαφύλαξη της ισονομίας. Κάτι που εμπράκτως δεν συμβαίνει... Κρούσμα ντόπινγκ με την ίδια απαγορευμένη ουσία τιμωρείται στο ένα σπορ με δύο χρόνια αποκλεισμό, στο άλλο με ένα έτος. Στην τάδε χώρα με έξι μήνες, στη δείνα με... επίπληξη. Είναι σωστό και δίκαιο αυτό; Και κατά πόσο, τελικά, ενισχύεται η θέση και η αξιοπιστία του αντιντόπινγκ μέσα στο αθλητικό στερέωμα;
Ο ΝΕΟΣ κώδικας της WADA είναι γεμάτος ασάφειες και «παραθυράκια», με συνέπεια να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερο περιθώριο παρερμηνειών στους κανονισμούς απ' ό,τι στον, επίσης χαοτικό, προηγούμενο κώδικα.
Κι έτσι, να κυριαρχεί διεθνώς αλαλούμ, αφού δεν δεσμεύονται οι πειθαρχικές επιτροπές για τις ποινές που επιβάλλουν. Ούτε κι ελέγχοντα ι από κανέναν τις περισσότερες φορές για το τι αποφασίζουν.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ παράδειγμα; Τέσσερις Τζαμαϊκανοί αθλητές στίβου τιμωρήθηκαν από την πειθαρχική επιτροπή της χώρας τους με τρεις μήνες αποκλεισμό. Στην Ελλάδα, για ακριβώς ίδιας κλάσης διεγερτική ουσία -και συγκεκριμένα για γεραναμίνη- οι ποινές που επιβλήθηκαν την περασμένη άνοιξη για τα μαζεμένα κρούσματα από διάφορα σπορ ήταν από ένα έως δύο χρόνια! Τα επιχειρήματα από την πλευρά των αθλητών και των δύο χωρών ήταν περίπου τα ίδια, οι συνθήκες ανάλογες, ωστόσο οι «καμπάνες» είναι η μέρα με τη νύχτα.
ΜΟΝΟ μέσα στο τελευταίο έτος θα μπορούσαμε να αναφέρουμε δεκάδες περιπτώσεις κι από τον διεθνή κι από τον εγχώριο αθλητισμό, όπου ίδια αδικήματα επισύρουν τιμωρίες με τεράστιες αποκλίσεις δίχως να προκύπτουν ελαφρυντικά στοιχεία από τις απολογίες των αθλητών. Όπως, λοιπόν, ο κόσμος έχει, απολύτως δικαιολογημένα, καχυποψία για τις επιδόσεις που βλέπει στους αγωνιστικούς χώρους έτσι και η αδυναμία της WADA να επιβάλει έναν ορθολογικό κι εφαρμόσιμο κώδικα ενισχύει την καχυποψία κι από την πλευρά των απανταχού αθλητών, «καθαρών» ή μη.

Οι σκοτεινές ημέρες Ντάνι Γουάλας

με την πολλαπλή σκλήρυνση.
του Ηλία Καραγιάννη

Το τρέμουλο στα χέρια του Ρόμπερτ Καρλάιλ έβγαζε βίαια τον θεατή από τη βολή του. Η αταξία στην κίνηση του προσομοίαζε με αυτή μεθυσμένου αλλά στην πραγματικότητα συμβόλιζε την ολοκληρωτική ανατροπή στη ζωή των ανθρώπων που πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση.
Ο σκηνοθέτης Μάικλ Γουίντερμποτομ κατάφερε το 1996 να κινηματογραφήσει με τρόπο σπαρακτικό τη ζωή ενός ανθρώπου που έπασχε από αυτή την ασθένεια και η ερμηνεία του Καρλάιλ στην ταινία «Go Now» αποτέλεσε τη συστατική επιστολή του Βρετανού ηθοποιού σε μια καριέρα σπαρμένη από εντυπωσιακές σεκάνς. Ήταν ένα βλέμμα συμπάθειας σε μια αμείλικτα σκληρά ζωή, που παρακολούθησε σχεδόν όλη η Αγγλία σε εκείνο το φιλμ, το οποίο παρά το εξαιρετικά δύσκολο θέμα, αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την εγχώρια κινηματογραφική παραγωγή.
Ενδεχομένως ένας από τους θεατές της ταινίας να ήταν και ο Άγγλος αριστερός εξτρέμ, Ντάνι Γουάλας, ο οποίος εκείνη την εποχή ένιωθε να την αναπόδραστη μοίρα της πολλαπλής σκλήρυνσης να τον κυκλώνει!
Μια καριέρα που άρχισε με μεγάλες προσδοκίες και αποκορύφωμα τη μεταγραφή στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 1989 έδυε... φασιστικά στα 32 του, το 1996, εξαιτίας της ασθένειας. Αγωνιζόμενος τότε στη Γουικομ η αδυναμία του ήταν παροιμιώδης.
Τα παροδικά και ήπια περιστατικά που αισθανόταν από την εποχή της Γιουνάιτεντ δεν τον παρακίνησαν για να επισκεφτεί έναν γιατρό. Με τη διάγνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης κατά πλάκας να είναι εξαιρετικά δύσκολη, έτσι και αλλιώς, μόνο όταν το πρόβλημα κλιμακώθηκε ο Ντάνι Γουάλας έμαθε την πραγματική αιτία των βασάνων του.
Σχεδόν 13 χρόνια μετά ο βραχύσωμος μέσος έλεγε:
«Έμαθα να ζω με την πολλαπλή σκλήρυνση»!Την εποχή που ακόμη ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον εμπιστευόταν μια θέση στην ενδεκάδα στον Ντάνι Γουάλας, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν είχε «ακραγγίξει» τα δυσθεώρητα ύψη της επιτυχίας στα οποία είχε φτάσει ως σήμερα.
Το 1989 ο Άγγλος εξτρέμ είχε θέση βασικού στην ομάδα και αποτέλεσε συντελεστικό παράγοντα στην κατάκτηση του πρώτου τροπαίου (Κύπελλο Αγγλίας το 1990) της εποχής Φέργκιουσον.
Την επόμενη σεζόν δεν έχασε μόνο τη θέση του από τον Λι Σαρπ αλλά και την ισορροπία του! Οι μικροτραυματισμοί ήταν πιο συχνοί και η αταξία στην κίνηση του επιδεινώθηκε. Η κατάσταση αυτή φιδοσύρθηκε για περισσότερα από 5 χρόνια.
Οι γιατροί των ομάδων που αγωνιζόταν στην ακμή του ο Ντάνι μη οντάς ειδικοί στην ασθένεια της πολλαπλής σκλήρυνσης, αδυνατούσαν να καταλάβουν τι ακριβώς συνέβαινε με τον Γουάλας και ο ίδιος είχε εισέλθει σε έναν λαβύρινθο εικασιών με την αβεβαιότητα να αυξάνει το άγχος του. Αποφάσισε να υποβληθεί σε συνολικές εξετάσεις προκειμένου να διακριβωθεί τι ακριβώς συνέβαινε και στο άγγελμα της είδησης δεν αισθάνθηκε την απόγνωση που θα ανέμενε κανείς ότι θα τον κατέκλυζε.
«Η λέξη που θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω για να περιγράψω τι ένιωσα όταν άκουσα τη διάγνωση των γιατρών είναι μία. Ανακούφιση. Όταν μου το είπαν ήταν σαν να μου έφυγε ένα βάρος. Είναι περίεργο για κάποιον που ακούει αυτή την αντιμετώπιση αλλά είχα βρει τι ακριβώς έφταιγε για τους τραυματισμούς μου. Μερικές εβδομάδες αργότερα αντιλήφτηκα ότι η ποδοσφαιρική μου καριέρα έλαβε τέλος. Ήταν πολύ σκληρό να μαθαίνω ότι δεν θα μπορούσα να ξαναπαίξω ποδόσφαιρο και πολύ δύσκολη η κατάσταση που έπρεπε να διαχειριστώ».Η μη θεραπεία, οι καθημερινές δυσκολίες και το ίδρυμα του
Για την πολλαπλή σκλήρυνση δεν υπάρχει σίγουρη θεραπεία, καθώς δεν έχει ανακαλυφτεί μέχρι στιγμής η πλήρης ίαση της ασθένειας. Οι προσώρας θεραπείες στοχεύουν στην επάνοδο της λειτουργίας του σώματος έπειτα από ένα επεισόδιο, την αποφυγή νέων και της αναπηρίας.
Σήμερα, δεκατρία χρόνια μετά, ο Ντάνι Γουάλας έχει καταφέρει να έχει μια δημιουργική ζωή με αρκετές δυσκολίες. Μικροπράγματα εξελίσσονται σε σημαίνοντα βασανιστικά θέματα της καθημερινότητας του.
«Έχω σπασμούς το πρωί, από τους οποίους πονώ πολύ. Συνέρχομαι αργότερα και τότε εμφανίζεται η δοκιμασία του ντυσίματος. Συνήθως διαρκεί περίπου μισή ώρα. Κάποιες ημέρες όλη αυτή η ρουτίνα που αναφέρω μπορεί να είναι ιδιαιτέρως επίπονη. Είναι μια δύσκολη κατάσταση που δεν μπορεί να την καταλάβει κανείς αν δεν την περάσει» λέει σήμερα ο Γουάλας, ο οποίος έχει αφιερωθεί ψυχή τε και σώματι στο ίδρυμα, το οποίο φέρει το όνομα του.
Πριν από τρία χρόνια σε μια προσπάθεια να συλλέξει χρήματα προκειμένου να απαλύνει τον πόνο των ανθρώπων που πάσχουν από την ασθένεια διένυσε τα 42,195 χιλιόμετρα, στα οποία εκτείνεται ο φημισμένος μαραθώνιος του Λονδίνου και κατάφερε να μαγνητίσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.
Η προσπάθεια πέρα από τα όρια για έναν ασθενή με πολλαπλή σκλήρυνση διήρκεσε πέντε ημέρες και εκτός από τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν ο Γουάλας με την υπερπροσπάθεια του έδωσε ένα μήνυμα για κουράγιο στους παραπάνω από 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους που προσβάλλει η ασθένεια κάθε χρόνο παγκοσμίως.
Η εμπειρία του λονδρέζικου μαραθώνιου ήταν συναρπαστική για τον Ντάνι Γουάλας όπως εξομολογήθηκε αργότερα.
«Το περπάτημα ήταν μια από τις λίγες χαρές που είχα τα τελευταία χρόνια. Ήταν επιτέλους εξαιρετική η αίσθηση να σηκώνομαι και να κάνω πράγματα. Η υποστήριξη που έθαβα από τους ανθρώπους που ήταν δίπλα μου ήταν φοβερή. Μετά φυσικά από τη διαδρομή του μαραθωνίου που έκανα ήμουν πιασμένος για περισσότερο από δύο ημέρες αλλά άξιζε αυτή η προσπάθεια».
Η καθημερινότητα του σε καμιά περίπτωση δεν θυμίζει την προ δεκαετίας. Αλλά αυτό που τον πληγώνει περισσότερο είναι κάποια θαμπά βλέμματα συνανθρώπων του.
«Είχα βγει με κάποιους φίλους σε μια κοινωνική εκδήλωση και οι περισσότεροι πίστεψαν ότι είχα μεθύσει. Μπορεί να είχα πιει μερικά ποτά αλλά σε καμιά περίπτωση δεν ήμουν μεθυσμένος. Με έκανε να νιώθω απογοητευμένος για τον κόσμο που υπέθεσε αυτό το πράγμα για εμένα, απλά σκέφτηκα επίσης ότι μπορεί να μη γνώριζαν για την κατάσταση μου. Η απογοήτευση παρέμεινε πάντως».
Στα 45 του ο Ντάνι Γουάλας θα είχε έτσι και αλλιώς ολοκληρώσει τη θητεία του στα γήπεδα. Το μόνο που τον βασανίζει είναι ότι δεν γνωρίζει ποιο θα ήταν το μέλλον του, αν δεν είχε προσβληθεί από την ασθένεια στην ακμή του.
«Ενδεχομένως να είχα κάνει μια καλύτερη καριέρα, αλλά δεν μπορώ να ζω με υποθέσεις» λέει ο μια φορά διεθνής Άγγλος μέσος, ο οποίος κατόρθωσε να σκοράρει στη μοναδική του εμφάνιση με τα «λιοντάρια»!
Ο Ντάνι Γουάλας έμαθε να συμβιώνει με την πολλαπλή σκλήρυνση για περισσότερα από 13 χρόνια και σήμερα παρότι μοιάζει με ένα φάντασμα του υγιούς εαυτού του, εντούτοις μέσα του πάλλεται η καρδιά του αγώνα για την καταπολέμηση της ασθένειας.
Πηγή: Εφημερίδα "Φως" των Σπορ, Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009.

Μια τσάντα σαπάκια γεμίζεις στη λαϊκή με 2 €

Του Μανώλη Γαβαθιώτη

ΝΑΙ, ρε παιδιά, έχετε δίκιο • Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ δεν έπαιξε καλά • Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ είναι που κέρδισε χωρίς να αποδώσει • Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ είναι που δεν έχει ομάδα και κακώς κέρδισε την Άλκμααρ, όπως κακώς, κάκιστα, είχε κερδίσει τη Σέριφ και τη Σλάβια • ΟΛΑ κακώς τα έκανε ο Ολυμπιακός, που έχει μέχρι τώρα στην Ευρώπη πέντε νίκες επί πέντε αγώνων, με μηδέν γκολ στην άμυνα του • ΟΛΑ είναι χάλια για τον Ολυμπιακό, ειδικά στην Ευρώπη
• ΕΝΩ... οι άλλοι
••• Ενώ οι άλλοι, οι... βέριταμπλ «Ευρωπαίοι», ε; • ΤΟΥΣ είδατε τι μπάλα παίζουνε, έτσι;
• ΟΠΟΤΕ κατεβαίνουν στο γήπεδο να αντιμετωπίσουν κάποια ευρωπαϊκή ομάδα της προκοπής, σπεύδουν να αποδείξουν την... αυθεντικότητα τους!
• ΟΤΙ δηλαδή, είναι «Ευρωπαίοι», όνομα και... πράγμα
• ΜΠΑΛΑΡΑ τρώνε οι πραγματικοί Ευρωπαίοι μας • ΚΑΙ αν ο μεν ένας έχει ειδικευτεί στις τριάρες, η δε άλλη μπαίνει στα ξένα γήπεδα με το... χέρι απλωμένο σαν τον ζητιάνο που ζητάει «ό,τι προαιρείστε», τρώει τα ντόρτια και λέει κι ευχαριστώ, που δεν της βάλανε πιο πολλά, αυτό δεν λέει απολύτως τίποτα
• ΔΕΝ... αλλοιώνεται δηλαδή η ευρωπαϊκή φυσιογνωμία των ομάδων • ΕΙΠΑΜΕ, αυτοί είναι Ευρωπαίοι και δεν αλλάζει.
••• ΤΡΑΓΩΔΙΑ ο Παναθηναϊκός στο ΟΑΚΑ • ΤΟΣΟ χάλια, που να απορεί κανείς πώς είναι δυνατόν, μια ομάδα με μερικούς πράγματι αξιόλογους παίκτες, που έκανε και αρκετές μεταγραφές, να εμφανίζει τέτοια εικόνα • ΓΙΑ λύπηση ήταν ο προχθεσινός Παναθηναϊκός και αυτό είναι το χειρότερο…. ΟΣΟ τράβαγε ο Καραγκούνης, τα κενά δεν φαινόντουσαν και τόσο
• ΤΩΡΑ που ο Καραγκούνης έχει πρόβλημα, βυθίζεται και η ομάδα.
••• ΚΑΙ το χειρότερο, ξέρετε ποιο είναι; • ΟΤΙ δεν μπορεί να σταθεί καμία, μα καμία δικαιολογία! ΤΙ να πούνε δηλαδή, ότι «δεν έπαιζε ο Σισέ»;
• ΜΑ, όπως όλοι διαπίστωσαν, ο Πετρόπουλος, αυτή την εποχή μπορεί να προσφέρει περισσότερα από τον Σισέ • ΟΤΙ ήταν κουρασμένοι; • ΟΤΙ τους αδίκησε ο διαιτητής;

• ΤΙΠΟΤΑ από αυτά, αγαπητοί φίλοι, δεν ισχύει • ΚΑΙ ξέρετε τι τους έμεινε να λένε; • ΟΤΙ ήταν... άτυχοι! • ΠΟΥ μπορεί και να ήταν άτυχοι σε κάποιες στιγμές, όπως... παραήσαν τυχεροί σε άλλες! • ΚΑΙ όπως πολύ σωστά είπε ο θρυλικός Γιόχαν Νέεσκενς, τυχερός μπορεί να είσαι σε μία, σε δύο, σε τρεις φάσεις • ΚΑΝΕΙΣ όμως δεν μπορεί να είναι συνεχώς τυχερός, επί ενενήντα λεπτά.
••• ΑΥΤΟΙ είναι οι γνήσιοι «Ευρωπαίοι», κύριοι • ΕΝΩ ο Ολυμπιακός δεν είναι Ευρωπαίος
• ΣΤΗΝ ουσία δηλαδή, ο Ολυμπιακός... δεν είναι τίποτα • ΟΥΤΕ Ευρωπαίος, ούτε... Ελληναίος
• ΔΙΟΤΙ και στην Ελλάδα τους τίτλους τους παίρνει με τον Γκαγκάτση και τον Ψυχομάνη
• ΠΙΟ παλιά, τους έπαιρνε με την παράγκα • ΕΝΩ φέτος, που αλλάξανε τα πράγματα, δεν πρόκειται να πάρουν τίτλο • ΕΤΣΙ όμως και τα καταφέρουν να τον πάρουν κι αυτόν, κάτι άλλο θα βρεθεί να λέμε • ΟΤΙ παίρνουν τις νίκες και τους τίτλους με την αξία τους, δεν πρόκειται να το πούμε ποτέ • ΕΠΟΜΕΝΩΣ, γιατί να ασχολούμεθα;
••• ΕΥΤΥΧΩΣ, φίλοι μου, που έρχονται και αυτά τα αποτελέσματα, τρία ο Παναθηναϊκός στην έδρα του, τέσσερα η ΑΕΚ εκτός, και τα πράγματα μπαίνουν από μόνα τους στη θέση τους
• ΞΕΡΕΤΕ και ποιο ήταν το κοινό χαρακτηριστικό και των δύο; • ΟΤΙ οι αντίπαλοι τους σταμάτησαν να επιδιώκουν το γκολ μόλις... βαρέθηκαν! • Η ΓΑΛΑΤΑ Σαράι, για παράδειγμα, μετά το 0-3 κάθισε και περιορίστηκε σε παιχνίδι κέντρου • ΔΕΝ συνέφερε να συνεχίσει να παίζει με τέτοιο ρυθμό, γιατί έχει κι άλλο παιχνίδι, την Κυριακή και μάλιστα με δυσκολότερη ομάδα • ΤΗΝ... Γκεντσλερμπιρλιγκί εκτός έδρας.

Πηγή: Εφημερίδα «Φως» των Σπορ, Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009.

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Ο Νεκτάριος Πανταζής, διεθνής γυμναστής.

Μετά την κλήση δέκα ποδοσφαιριστών από τα τμήματα υποδομής του Ολυμπιακού, στις Εθνικές Νέων και Παίδων, ακόμα μία διάκριση ήρθε για την ακαδημία των «ερυθρολεύκων», με την προώθηση του Νεκτάριου Πανταζή στη θέση του γυμναστή της πρώτης ομάδας, έστω και προσωρινά.
Ο τελευταίος έπειτα από εισήγηση του διευθυντή των τμημάτων υποδομής, Χαράλαμπου Ζελενίτσα, προσλήφθηκε το περασμένο καλοκαίρι και έχει την τεχνική καθοδήγηση της ομάδας Κ14 του Ολυμπιακού.
Η δουλειά του Νεκτάριου Πανταζή και οι γνώσεις του πάνω στο αντικείμενο επιβραβεύτηκαν επίσης στα μέσα της περασμένης χρονιάς, όταν ανέλαβε τη θέση του γυμναστή και στην Εθνική Ελλάδος,
δουλεύοντας δίπλα στον Ότο Ρεχάγκελ.

Πηγή: Εφημερίδα «Πρωταθλητής»

Καυστικά σχόλια του Πλατινί για τον ΠΑΟ.

του Μανώλη Γαβαθιώτη

ΠΟΙΟΣ έκανε παράπονα στον Πλατινί, τον πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ, για το ότι η ομάδα του συμμετέχει στο Γιουρόπα Λιγκ και όχι στο Τσάμπιονς Λιγκ;
• ΠΟΙΟΣ έκανε παράπονα στον Πλατινί για το ότι ο Ολυμπιακός είχε καλύτερη κλήρωση από τον Παναθηναϊκό;
••• ΑΣ αρχίσουμε από το δεύτερο
• ΣΕ συνέντευξη που έδωσε ο Μισέλ Πλατινί στον εξαίρετο δημοσιογράφο Ανδρέα Δημάτο, απάντησε σε σχόλια του προπονητή του Παναθηναϊκού, του Τεν Κάτε, ο οποίος είχε πει:
«Δεν είναι σωστό για τη δική μου ομάδα να υπάρχουν τόσο δύσκολοι αντίπαλοι και ο Ολυμπιακός να μπαίνει στους ομίλους αποκλείοντας έναν αντίπαλο της δυναμικότητας της Σέριφ Τιρασπόλ».••• Ο ΠΛΑΤΙΝΙ απάντησε: «Ας είχε πάρει ο Παναθηναϊκός το πρωτάθλημα στην Ελλάδα και θα είχε εκείνος την καλύτερη κλήρωση
• ΤΟΤΕ, τα πράγματα θα ήταν σίγουρα πιο εύκολα για εκείνον σε σχέση με τον Ολυμπιακό και σε σχέση με την Ατλέτικο Μαδρίτης που αντιμετώπισε τώρα
• ΑΥΤΟ είναι ένα αβαντάζ που η πρωταθλήτρια το κέρδισε μέσα στο γήπεδο και όχι από τύχη της κλήρωσης
• ΑΝ ο Παναθηναϊκός πάρει του χρόνου το πρωτάθλημα, θα έχει αυτός την εύκολη αποστολή και ο Ολυμπιακός τη δύσκολη».
••• ΣΕ άλλο σημείο της συνέντευξης, ο δημοσιογράφος ρώτησε τον Πλατινί σχετικά με το γεγονός ότι οι ομάδες που αποκλείονται από το Τσάμπιονς Λιγκ θεωρούν κάπως υποτιμητικό το να συνεχίζουν στο Γιουρόπα Λιγκ
• ΚΑΙ ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ απάντησε: «Αν δεν θέλουν, αν δεν τους κάνει το Γιουρόπα Λιγκ, αν δεν το θεωρούν σκόπιμο να συμμετέχουν σ' αυτό, ας μας το πουν και ας μην παίξουν • ΜΠΟΡΟΥΝ να φύγουν
• ΑΣ μην παίξουν με το ζόρι
• ΔΕΝ υπάρχει πρόβλημα, θα δούμε τι θα κάνουμε, θα τις αντικαταστήσουμε με άλλες, υπάρχουν ομάδες που ενδιαφέρονται...».
••• Ο ΔΗΜΑΤΟΣ, με τον οποίο επικοινώνησα, μου είπε πως η ερώτηση του δεν αφορούσε ειδικά τις ομάδες που παίζουν τώρα στο Γιουρόπα Λιγκ, δηλαδή τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ, αλλά ήταν γενικότερη
• ΑΦΟΡΟΥΣΕ κι άλλες ομάδες, που είχαν εκφράσει αρνητικά σχόλια στο παρελθόν, όπως π.χ. το Αιγάλεω, ο Πανιώνιος κ.λπ.
ΑΥΤΗ είναι η θέση του δημοσιογράφου σχετικά με την ερώτηση
• Η ΘΕΣΗ του Πλατινί, όμως, όπως εκδηλώθηκε στην απάντηση, δεν ήταν καθόλου «γενικής μορφής»
• ΑΝΤΙΘΕΤΑ, ήταν λίαν συγκεκριμένη, αφού αφορούσε το Γιουρόπα Λιγκ που ξεκίνησε φέτος και όχι το ΟΥΕΦΑ, που υπήρχε μέχρι πέρυσι
• ΕΠΟΜΕΝΩΣ, αφορούσε τον Παναθηναϊκό ή την ΑΕΚ ή και τις δύο ομάδες.
••• ΑΠΟΜΕΝΕΙ, τώρα, να δούμε ποια από τις δύο εξέφρασε δυσφορία για τον δεύτερο τη τάξει ευρωπαϊκό θεσμό• ΚΑΙ υπενθυμίζω ότι τον περασμένο Μάρτιο, στο πλαίσιο του αγώνα Παναθηναϊκού -Βιγιαρεάλ, ο Πλατινί είχε έρθει στην Αθήνα, είχε συνάντηση δύο ωρών με τον κ. Νίκο Πατέρα και είχαν γευματίσει μαζί, οι δύο τους, συνοδεία του κ. Σοφοκλή Πιλάβιου
• ΕΠΟΜΕΝΩΣ, ποιος θα είχε το θάρρος να παραπονεθεί για οτιδήποτε στον πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ, τόσο ώστε να τον αναγκάσει να κάνει τόσο σκληρή και καυστική δήλωση-τοποθέτηση;• ΑΣΦΑΛΩΣ, όχι ο κ. Θανόπουλος.

Πηγή: Εφημερίδα «Φως» των Σπορ,
16 Σεπτεμβρίου 2009

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - Αλκμάαρ 1-0, η "SportDay".

Οι συνήθεις "κωλοτούμπες".

* Την επόμενη ημέρα των αγώνων της ανδρικής ομάδας του Ολυμπιακού, θα δημοσιεύουμε πρωτοσέλιδα εφημερίδων, συνήθως "ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ", και "ΦΩΣ" των Σπορ.
Με αυτό τον τρόπο, θα μπορούμε όλοι μας, με μια απλή αναζήτηση στις ετικέτες με τίτλο, "Πρωτοσέλιδα αθλητικών", να έχουμε συνοπτικά την ιστορία της ομάδος μας για τη χρονιά που διανύουμε.

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

ΠΡΩΙΝΟ: «Το γεύμα των πρωταθλητών»...

γράφει η Ειρήνη Μπαρμπαρούτση,
Phd- Κλινική Διαιτολόγος-Αθλητική Διατροφολόγος.

Η σωστή διατροφή για τους αθλητές ξεκινά από το «πρωινό». Αυτό αποτελεί το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, διότι είναι η βάση της υγιεινής διατροφής. Γενικά, οι αθλητές οι οποίοι έχουν την τάση να καταναλώνουν πρωινό, έχουν μια πιο ισορροπημένη διατροφή, επιλέγουν τροφές με χαμηλότερο λίπος, έχουν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και ελέγχουν καλύτερα το σωματικό τους βάρος. Διαθέτουν επίσης, πνευματική διαύγεια και έχουν περισσότερη ενέργεια για την άσκηση, αφού για παράδειγμα η πρόσληψη 400-500 θερμίδων από το πρωινό θα βοηθήσει στην αποθήκευση, άρα και στην προσφορά ενέργειας κατά την άσκηση.Έτσι, από τη στιγμή που το πρωινό είναι τόσο σημαντικό, γιατί πολλοί αθλητές το παραλείπουν; Σίγουρα υπάρχουν πολλές δικαιολογίες, αλλά για καθεμιά από αυτές υπάρχει και ένας αντίλογος!!!
Πολλοί υποστηρίζουν ότι: «Δεν έχω χρόνο για πρωινό»Πάντα μπορείτε να βρείτε χρόνο για να είστε σωστοί με τον εαυτό σας. Το πραγματικό πρόβλημα βρίσκετε στο γεγονός ότι δεν έχετε εντάξει το πρωινό στις προτεραιότητες σας και όχι στο ότι υπάρχει πραγματικά έλλειψη χρόνου. Δεν απαιτούνται περίπλοκες επιλογές, απλά μπορείτε γρήγορα να ετοιμάσετε το πρωινό σας γεύμα ως εξής:
* 1 ποτήρι γάλα χαμηλό σε λιπαρά με λίγα δημητριακά (όσο είστε στο σπίτι) και κατά τη διαδρομή σας στην εργασία ή την προπόνηση να καταναλώσετε 1 μικρό φρούτο, κατά προτίμηση μπανάνα, ή 1 φέτα κέικ ή σταφιδόψωμο.* 1 γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά με λίγη σπιτική μαρμελάδα ή μέλι και λίγα δημητριακά (ανάλογα με τη οργανική σας δυνατότητα να ανέχεστε χωρίς δυσφορία το συγκεκριμένο γεύμα, το οποίο μπορεί επίσης να καταναλωθεί καθοδόν ή στο χώρο εργασίας σας).* 1 αραβική πίττα (με αλεύρι ολικής αλέσεως κατά προτίμηση) και λίγο τυρί χαμηλό σε λιπαρά (τύπου cottage ή ανθότυρο ή κίτρινο).Σε ένα θερμομονωτικό δοχείο μπορείτε να προσθέσετε είτε κρύο είτε ζεστό γάλα ή τσάι ή χυμό (για όσους δεν ανέχονται το πρωί καλά το γάλα) και να έχετε μαζί σας λίγο ψωμί ή κράκερ ή κουλουράκια ολικής αλέσεως ή πολύσπορα.
Τέλος για όσους εμφανίζουν δυσανοχή στη λακτόζη και θα πρέπει να αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά, εκτός από την επιλογή 3 θα μπορούσαν να καταναλώσουν μια χούφτα αποξηραμένα φρούτα ή φρούτα φρέσκα ή κέικ ή σταφιδόψωμο ή κάποιο χυμό σε συνδυασμό με τα προηγούμενα .
Η κατανάλωση των παραπάνω επιλογών απαιτεί μόλις 5 λεπτά από το χρόνο σας.
Επίσης η λέξη κλειδί για το πρωινό πριν την άσκηση ή τον αγώνα είναι «προετοιμάστε το εκ των προτέρων».Προσπαθήστε να προμηθευτείτε από το προηγούμενο βράδυ τα τρόφιμα της αρέσκειας σας, τα οποία θα πρέπει να τα τοποθετήσετε σε ευδιάκριτο σημείο, ώστε χωρίς σκέψη και χρόνο να καταφέρετε να καταναλώσετε γρήγορα το πρωινό σας γεύμα.Άλλοι υποστηρίζουν ότι: «Το πρωινό παρεμβαίνει στο πρόγραμμα προπόνησης μου» Εάν για παράδειγμα κάνετε πρωινή άσκηση (06:00-07:30 π.μ.), πιθανά να έχετε περισσότερη ενέργεια για αυτή σας τη δραστηριότητα εάν προσπαθήσετε να προσλάβετε ένα μικρό σνακ πριν την άσκηση (με την προϋπόθεση ότι το στομάχι σας μπορεί να ανεχτεί ακόμα και αυτό το μικρό γεύμα).
Οι καλύτερες και πιο δημοφιλείς επιλογές είναι λίγο τσάι με μικρή προσθήκη γάλακτος, ½ ποτήρι χυμός, μια φέτα ψωμί, απλά και μόνο για αύξηση της γλυκόζης του αίματος και συνεισφορά στην αντοχή και στην αίσθηση της ευεξίας μετά από το πρωινό ξύπνημα. Σε περιπτώσεις μη ανοχής του συγκεκριμένου σνακ συστήνεται ένα μικρό αντίστοιχο γεύμα πριν τον ύπνο.Παράλληλα το πρωινό είναι το ίδιο σημαντικό ακόμα και όταν η προπόνηση εκτελείται το μεσημέρι ή το απόγευμα. Υπάρχει ταυτόχρονα η ανάγκη για προσφορά ενέργειας, ώστε να ολοκληρωθεί με την ανάλογη ποιότητα το πρόγραμμα σας. Ενώ είναι αυτονόητο ότι όταν εμπεριέχονται στο καθημερινό σας πρόγραμμα δύο προπονήσεις, τότε η ανάγκη για πρωινό καθίσταται απαραίτητη για αποκατάσταση των εξαντλούμενων αποθεμάτων (κυρίως του γλυκογόνου) μεταξύ των δύο αυτών προπονητικών μονάδων, ώστε να υπάρξει και η ανάλογη προσαρμογή και προετοιμασίας για το δεύτερο μέρος της προπόνησης σας.
Οι περισσότεροι αθλητές αναφέρουν ότι: «Δεν πεινάω το πρωί»Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι πιθανά καταναλώθηκαν οι θερμίδες του πρωινού στο βραδυνό γεύμα, ίσως μάλιστα με τη μορφή γλυκισμάτων ή και μεγάλης ποσότητας στο κυρίως γεύμα.Παράλληλα, η πρωινή άσκηση αναστέλλει αρκετά την όρεξη, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του σώματος και να έχετε υπόψιν σας ότι θα υπάρξει αύξηση της όρεξης σας κατά τις επόμενες ώρες μετά την άσκηση, αφού θα έχετε ηρεμήσει. Θα πρέπει λοιπόν να είστε έτοιμοι και να έχετε μαζί σας το απαραίτητο υγιεινό γεύμα όταν νιώσετε έντονα το αίσθημα της πείνας, ώστε να μην αναγκαστείτε να επιλέξετε οτιδήποτε εύκολο υπάρχει κοντά σας, συμπεριλαμβανομένων γλυκισμάτων, μπισκότων και τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.
Άλλοι αναφέρουν: «Είμαι σε δίαιτα»Οι περισσότερες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η απουσία πρωινού σε καμία περίπτωση δε συμβάλλει στην απώλεια βάρους, διότι δεν προλαμβάνει το αίσθημα της πείνας με αποτέλεσμα να υπάρχει ανάγκη υπερφαγίας, στις επόμενες ώρες μετά το πρωινό ξύπνημα και μέχρι το μεσημεριανό γεύμα.

Δεμένοι με αλυσίδες στις καρέκλες...

γράφει ο Βασίλης Γαλούπης

ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ντόπινγκ -κι όχι μόνο...- στον αυστριακό αθλητισμό υποχρέωσαν τον πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής Λίο Βάλνερ να ανακοινώσει πρόσφατα, παρά το γεγονός ότι δεν είχε ενοχοποιηθεί ο ίδιος ότι η 23η Σεπτεμβρίου θα είναι η τελευταία μέρα του στο συγκεκριμένο πόστο. Μία ακόμα παραίτηση που έρχεται να υπενθυμίσει στην ελληνική πολιτική, αθλητική και κοινωνική πραγματικότητα μία μάλλον... άγνωστη λέξη. Αυτήν της ευθύνης. Και πιο συγκεκριμένα, της ανάληψης ευθύνης.
ΑΠΟ ΔΕΚΑΔΕΣ σκάνδαλα ντόπινγκ έχει συγκλονιστεί η χώρα μας από το 2000 και ύστερα, όμως ουδέποτε υπήρξε έστω μία παραίτηση για δείγμα σε οποιαδήποτε βαθμίδα της αθλητικής ιεραρχίας. Κι αν κάποιοι τα βρόντηξαν, ήταν είτε επειδή το θέλανε οι ίδιοι για λόγους σκοπιμότητας, είτε επειδή εξαναγκάστηκαν από ανωτέρους τους. Κι επειδή ο αθλητισμός είναι ένα κομμάτι της Ελλάδας, γι' αυτό βλέπουμε κι αλλού όταν υπάρχουν σκάνδαλα, π.χ. στην πολιτική, να γίνεται ακριβώς το ίδιο. Καθόλου περίεργο...
Η ΑΥΣΤΡΙΑ έχει ταλαιπωρηθεί από το ντόπινγκ μετά το 2006, όταν ξέσπασε η υπόθεση με «ενισχυμένο» αίμα σε αθλητές της κατά τη διάρκεια των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Στη συνέχεια υπήρξαν κι άλλες περιπτώσεις με πιο τρανταχτή αυτή της εξάρθρωσης κυκλώματος χορήγησης αναβολικών σε ποδηλάτες.
ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ παρακολουθεί τη διεθνή ειδησεογραφία θα διαπιστώσει ότι οι έρευνες των αυστριακών αρχών στέφονται συνέχεια με επιτυχία. Εκεί, δηλαδή, δεν αποπροσανατολίζουν οι τηλεοπτικές μονομαχίες πολιτικών όλων των «χρωμάτων», με διαρκή μετατόπιση ευθυνών για τα σκάνδαλα πάσης φύσεως (και του ντόπινγκ), έτσι ώστε μετά τον τεχνητό θόρυβο το θέμα να «ξεφουσκώσει» κι εν τέλει να μη βγει κανένα αποτέλεσμα. Αντιθέτως, οι πολιτικοί σιωπούν, με συνέπεια οι αρχές και οι φορείς να κάνουν τις έρευνες τους κανονικά.
ΕΥΘΥΝΕΣ για τα τρομερά σκάνδαλα ντόπινγκ που έχει βιώσει η χώρα μας αυτά τα δέκα «μαύρα» χρόνια δεν αποδόθηκαν ποτέ στην πραγματικότητα. Απλά, προσωποποιήθηκαν βιαστικά σε εύκολους και φανερούς στόχους. Στα πιο βαθιά νερά κανείς δεν πλησίασε είτε διότι ήταν θολά, είτε επειδή κάποιοι τα θόλωναν επίτηδες. Ούτε, βέβαια, υπήρξε ποτέ σ' αυτόν τον τόπο έστω μια «γνήσια» παραίτηση ευθιξίας από στέλεχος ομοσπονδίας, άλλου φορέα ή οργάνου κ.λπ. Όποιος, άλλωστε, κάθεται σε καρέκλα στην Ελλάδα είναι σαν να «δένεται» μαζί της με αλυσίδες...

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Συνέντευξη ΜΙΛΑΝ ΠΑΥΛΟΒΙΤΣ.

«Όλα κυλούν βάσει σχεδιασμού»

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η προετοιμασία της ομάδας Κ16 του Ολυμπιακού, η οποία από την επόμενη εβδομάδα θα δώσει τα πρώτα της φιλικά παιχνίδια στο πλαίσιο της προετοιμασίας της.
Ο τεχνικός των «ερυθρολεύκων» Μίλαν Παύλοβιτς μίλησε για την προσπάθεια της φετινής ομάδας, λέγοντας ότι έχει μείνει ευχαριστημένος από την προσπάθεια όλων των παικτών του.
«Είμαι πολύ ικανοποιημένος γιατί όλα πάνε βάσει σχεδιασμού. Όλα τα παιδιά δουλεύουν πολύ και από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουμε τα πρώτα φιλικά παιχνίδια.
Προς το παρόν δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, κάποιοι μικροτραυματισμοί είναι λογικό να υπάρχουν, αλλά αυτό δεν νομίζω ότι είναι κάτι ανησυχητικό.
Μέσα από τα πρώτα φιλικά παιχνίδια θα έχουμε την δυνατότητα να δούμε αρκετά πράγματα σχετικά με την ομάδα. Θα διορθώσουμε τα όποια λάθη προκειμένου να ξεκινήσουμε δυναμικά στο νέο πρωτάθλημα.
Όπως και πέρυσι θα παίζουμε στο πρωτάθλημα της ΕΠΣ Πειραιά και στόχος μας είναι να πραγματοποιήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερες εμφανίσεις».

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Πόσο γρήγορα μπορεί να τρέξει ο άνθρωπος;

του Βασίλη Γαλούπη

ΜΟΛΙΣ μια πενταετία πριν,ουδείς μπορούσε να φανταστεί ότι το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μ. θα κατέβαινε τόσο σύντομα κάτω από τα 9.60.
Το πόσο γρήγορα, άλλωστε, μπορεί να τρέξει ο άνθρωπος αποτελεί αντικείμενο όλο και περισσότερων επιστημονικών ερευνών, οι οποίες άλλοτε συμπεριλαμβάνουν και την εξέλιξη του ντόπινγκ στους υπολογισμούς τους άλλοτε όχι.
Το συμπέρασμα, όμως είναι κοινό: Ότι οι σπρίντερ, ακόμα και οι πιο ταλαντούχοι, έχουν φτάσει σχεδόν στα όρια τους και τα ρεκόρ θα είναι όλο και πιο δύσκολα στο εξής.
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ επίκαιρη, λοιπόν, μοιάζει μια δήλωση που είχε κάνει παλαιότερα o Τζον Σμιθ, ο κορυφαίος Αμερικανός προπονητής στα σπριντ.
«Ο άνθρωπος μπορεί να τρέξει τα 100 μ. ακόμα και σε 6.5 δευτερόλεπτα!...», είχε τονίσει ο προπονητής του βετεράνου πια, πρώην κατόχου του παγκοσμίου ρεκόρ, Μόρις Γκριν, προκαλώντας ποικίλες συζητήσεις τότε στους χώρους της αθλητικής επιστήμης για το κατά πόσο είναι εφικτό κάτι τέτοιο.
ΟΤΑΝ ακούστηκε εκείνη η κουβέντα του Σμιθ, οι περισσότεροι νόμισαν -ίσως και δικαιολογημένα...- ότι κάνει λόγο αποκλειστικά και μόνο για κάποια προηγμένη τεχνολογία ντόπινγκ στο μέλλον.
Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ, όμως έδωσε μια άλλη ενδιαφέρουσα ερμηνεία:
«Στο Πανεπιστήμιο του UCLA, όπου κι εργάζομαι, έμειναν έκπληκτοι οι επιστήμονες όταν έλαβαν γνώση ενός απίστευτου περιστατικού: Σε τροχαίο ατύχημα, μία μητέρα είδε τον ανήλικο γιο της αιμόφυρτο κι εγκλωβισμένο κάτω από τις μεγάλες ρόδες φορτηγού. Αντιλαμβανόμενη η μάνα τον σοβαρότατο κίνδυνο για τη ζωή του παιδιού της κατάφερε, δίχως δεύτερη σκέψη, να σηκώσει το βάρος ολόκληρου του φορτηγού και να το απεγκλωβίσει. Οι επιστήμονες συμφώνησαν ότι αν ποτέ γίνει κατανοητή η πραγματική κι ανεξάντλητη δύναμη του ανθρώπινου εγκεφάλου, τότε θα καταφέρουμε να τρέχουμε τα 100 μ. σε 6.5 δευτερόλεπτα, δίχως την παραμικρή υπόνοια ντόπινγκ».
Ο ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ του εγκεφάλου, με τις ανεξερεύνητες και δαιδαλώδεις «καλωδιώσεις» του, δεν έχει ακόμα αποκωδικοποιηθεί επιστημονικά. Και κατά τις προβλέψεις, θα αργήσει να γίνει αυτό. Μέχρι τότε, λοιπόν, ο κοινός νους θα θέτει πιο ρεαλιστικά ερωτήματα.
Όπως για παράδειγμα, την κλασική απορία των τελευταίων δεκαετιών για το πού σταματάει τελικά το ταλέντο και πού αρχίζει η ενίσχυση είτε με θεμιτά, είτε με γκρίζα, είτε με άλλα μέσα, όταν γίνεται μια μεγάλη επίδοση από κάποιον αθλητή;...

Πηγή: Εφημερίδα "RealNews"

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου